BK MLADÁ BOLESLAV

Miloš Holaň: Co víc nás ještě mělo nabudit než dohnání Kladna? A my předvedeme takový trapný výkon na Spartě!

4. 3. 2011
Autor: Jitka Čechová
P r a h a – Trenér Středočechů na setkání s novináři nevyniká zvýšeným hlasem, nemá ve zvyku křičet. Pokud ale promluví, strhává na sebe pozornost. Po utkání Mladé Boleslavi se Spartou, kdy jsme ho požádali o krátký rozhovor, to bylo ještě patrnější. Miloš Holaň (na snímku) neskrýval zlost a vůči svým svěřencům si nebral servítky. "Jestli hráč nemá sám v sobě vnitřní motivaci, tak můžete dělat, co chcete a nepřesvědčíte ho, že má hrát jinak."

Po minulém utkání s Kladnem to už vypadalo, že se Boleslav konečně dostane na jinou vlnu. Zápas na Spartě ale nic takového nepřinesl, souhlasíte?

Uznávám, že ze mě takhle po utkání asi budou hovořit emoce, ale kdyby to bylo možné, tak bych za takový ostudný výkon nejraději každého přetáhl hokejkou po prdeli. Nechci snižovat kvality některých sparťanských hráčů včetně Pöpperleho, ale při takové sestavě, v jaké dneska domácí nastoupili, jsme něco měli rozhodně předvést. Máme dost zkušené hráče na to, aby takový zápas zvládli, aby dali gól alespoň v padesátisekundové přesilovce pět na tři, když už ne jindy. Ti kluci si v sobě prostě nedokážou srovnat, o co hrajeme. Nemám pro to vysvětlení. Zkoušeli jsme to po dobrém, zkoušeli jsme to po zlém… Jako kdyby pořád na něco čekali, jako kdyby si mysleli, že se to prostě najednou nějak obrátí samo. Neexistuje! Jestli nebudeme v každém zápase dřít jako mezci, tak absolutně nemáme nárok!

Boleslav má, jak se zdá, obrovský problém s přesunem z domácího pole na hostující. Ještě v základní části porazila doma Slavii, pak prohrála v Pardubicích. Teď v play-out jste si poradili s Kladnem, na Kometě se nedařilo…

Jenže to jsou kvalitní mužstva. V sestavě, v jaké dneska nastoupila Sparta, zas až taková kvalita nebyla. S kým jiným ti hráči chtějí vyhrávat, když ne s týmem, za který nastoupilo tolik juniorů a nově příchozích? Já tomu prostě nerozumím. Snad v každém zápase se Spartou nám dává góly Ton. A dneska nám ho dal zase. Tak kde je ta zodpovědnost našich hráčů? Nemůžeme se pořád jenom plácat po zádech a vykládat si, jak super hrajeme, když nedáváme branky. Kde máme sebrat nějakou kontinuitu? Vždyť my nedokážeme vyhrát dva zápasy po sobě! Co víc by nás mělo motivovat než to, že jsme se poprvé od 19. listopadu konečně dostali z posledního fleku? Co víc by nás ještě mělo nabudit? A my přijedeme a uděláme takový trapný výkon na Spartě! Nemůžu hráčům absolutně nic vytknout v tréninku. Není to o tom, že by něco nějak odflákli… Ale my to prostě nedokážeme přelousknout do toho zápasu. A to je pro mě nepochopitelné.

Dá se do nedělního zápasu s Kometou něco změnit?

Změnit? Změnit se musí jejich hlavy. My si můžeme přizvat motivátory, my si můžeme přizvat psychology… Cokoliv. Ale jestli ten hráč nemá sám v sobě vnitřní motivaci, tak můžete dělat, co chcete a nepřesvědčíte ho. Můžete na to mít školy nebo cokoliv dalšího, ale toho hráče prostě nepřesvědčíte, že by měl hrát jinak.

Máte i nějaké jiné cesty? Například hráčské pokuty?

Já jsem trenér. Já dělám všechno pro to, aby měli hráči kvalitní tréninky, aby byli dobře připravení na zápas, aby se cítili dobře. Víc udělat nemůžu. Peníze nejsou v mé kompetenci.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav