BK MLADÁ BOLESLAV

Kanonýr Lenc o předčasně ukončené sezóně juniorů

22. 3. 2011
Autor: David Bohata
M l. B o l. – Juniorskému týmu sezóna skončila základní částí, play-off mu dvakrát uteklo jen o vlásek. Je to smůla dvojnásobná, mladoboleslavští mladící se totiž zásadně zapsali do ligových statistik. Roman Will se stal s největší úspěšností zákroků nejlepším brankářem, Martin Belay se díky gólovým asistencím dostal na špici kanadského bodování, a nakonec Radan Lenc, který ovládl statistiky střelců. Právě jeho jsme požádali o pár slov k letošní sezóně či jeho vlastní budoucnosti.

Juniorská eskadra pod vedením trenéra Potěšila byla dlouhou dobu snad jediným článkem klubu, který v Mladé Boleslavi dokázal dělat radost. Dlouho se držela na předních příčkách juniorské extraligy, dokázala porážet ty nejsilnější. Pak ovšem přišla výsledková krize, postup do play-off mužstvu těsně unikl a proklouzl mu o jeden bod i ve skupině B.

”Samozřejmě, že je nepostup do play-off zklámání, všichni kluci si ho chtěli zahrát. Poráželi jsme týmy, které byly nahoře, ale naopak jsme hloupě prohrávali s těmi pod námi. Je to opravdu zklamání, nejdřív nám utekla postupová šestka o tři body a pak jsme šanci jít dál ztratili kvůli jednomu bodu,“ říká devatenáctiletý útočník.

Že je kvalitním forwardem, prokázal Martin Belay již v letech předchozích. Radan Lenc však začal zářit až v letošním ročníku, ve kterém oproti minulému nastřádal o pětatřicet kanadských bodů víc. Stojí za touto skutečností jeho individuální zlepšení nebo změna týmové taktiky?

”Neřekl bych, že jsem se nějak zvlášť zlepšil. Nějaké zlepšení tu je, ale hlavně jsem hrál skoro všechny přesilovky a v nich jsem dal nejvíc gólů z týmu.“ A dal jich dokonce nejvíce ze všech týmů v celé lize, konkrétně osmatřicet.

“S Martinem jsme spolu hráli už před rokem, šlo nám to. Dobře si rozumíme, na ledě o sobě víme. On umí dobře rozehrát, vždycky si mě najde,“ komentuje Lenc spolupráci s parťákem Belayem.

Do týmu přišel před sezónou nový trenér Tomáš Potěšil, jak hodnotí jeho přínos týmu? “S předešlým trenérem, panem Arnoštem, jsme měli dobré výsledky. Naučil nás všechno, co mohl, rád na něj vzpomínám. Asi pak musela přijít změna. Nový trenér určitě taky odvedl dobrou práci.“ Podle juniorského špílmachra zlepšil kouč Potěšil především hru v přesilových hrách. “Ty jsme hráli úplně jinak, než loni.“

Radan Lenc dokonce 4. ledna zasáhl do zápasu “A“ mužstva. Fakticky vzato se nejednalo o premiéru, mezi seniory se na okamžik octl již v loňském play-out. “Hra byla o něco rychlejší. Trochu jsem byl nervózní.“

Je zvykem, že soupiska většiny seniorských extraligových mužstev obsahuje několik mládežnických hráčů. V Mladé Boleslavi tomu tak není. V průběhu sezóny putovaly do Pojizeří vesměs starší posily. Otázkou je, jestli by mladí, plní zápalu do hry, neměli dostávat více šancí – kvalita jim rozhodně neschází. “To je otázka pro vedení klubu. Ve většině klubů se to objevuje. Třeba Sparta má v sestavě hodně mladých hráčů, ale tam jim letos asi ani nic jiného nezbylo. Pardubice hrají už delší dobu s juniory.“

Hráčova budoucnost je stále zahalena mlhou. Podle šéftrenéra mládeže Potěšila by ale teoreticky mohl dostat šanci zatrénovat si v létě s prvním mužstvem. I když by Lenc mohl hrát na výjimku i nadcházející sezónu mezi juniory, sám by tuto možnost nevolil. “Hrát pravidelně první ligu by bylo idelání. Každopádně bych šel rád mezi chlapy. Myslím si, že juniorská liga by pro mě byla brzdou.“

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav