BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav - Ústí: Nesmiřitelní rivalové opět zkříží kordy

3. 4. 2011
Autor: David Bohata
M l. B o l. – Čtvrtá baráž za sebou bude mít pro Bruslařský klub pikantní příchuť. I když se Boleslav s Ústím ve stejné lize nepotkaly čtyři roky, dvakrát na sebe narazily v bojích o nejvyšší domácí soutěž. V obou případech byli úspěšnější hokejisté ze středních Čech. Pojďme se podrobněji podívat na vzájemnou historii těchto rivalů.

Sezóna 2000 / 2001: Abychom byli důslední, “románek“ těchto dvou klubů začal před deseti lety, v baráži o první ligu. Ústí nad Labem, tehdy nováček soutěže, skončilo v základní části předposlední a spolu s Ytongem Brno spadlo do baráže, v níž se potkalo s trojicí hladových druholigových klubů – Mostem, Novým Jičínem a právě Mladou Boleslavi. Mladoboleslavští měli před posledním zápasem baráže na Ústí tříbodový náskok, jenže závěrečné utkání nezvládli (v prvním střetnutí remizovali 2:2) a na postup do první ligy museli ještě jeden rok počkat.

Sezóna 2004 / 2005: Oba celky se v druhé nejvyšší soutěži adaptovaly a již v roce 2005 se střetly v semifinále. Úspěšnější byli opět Severočeši, Boleslav porazili poměrem 3:1 na zápasy. Jediný úspěch v sérii zařídila dvojice Říha-Nouza, když v samotném závěru jednoho z duelů otočila skóre z 0:1 na 2:1.

Sezóna 2005 / 2006: Minul rok a bylo tu finále první ligy. A právě tady příběh “našich hrdinů“ nabývá na obrátkách. Boleslav odstartovala famózně – na ledě Ústí svého soupeře převálcovala nebývale vysoko 6:0. Další tři zápasy ale prohrála a tak do baráže se Vsetínem postoupili Ústečtí.

Sezóna 2006 / 2007: Ústí bylo v baráži neúspěšné, setrvalo tak s Boleslaví na stejném bitevním poli. A osud tomu chtěl, že se tito dva sokové proti sobě postavili i v roce 2007. Borci Bruslařského klubu byli v semifinále pasování na favorita, přesto sérii ztratili jednoznačně 0:3. Poslední zápas se hrál v Mladé Boleslavi. Domácí v něm dlouho vedli o dvě branky, drama ale mělo opět šťastnější konec pro Ústí.

Protože Vsetín musel kvůli finančním problémům vyklidit svou pozici v nejvyšší lize a báráž se tehdy nekonala, HC Slovan Ústečtí Lvi se po vyhraném finále nad Chomutovem stal extraligovým. Tato sezóna se stala dalším důležitým milníkem v sledovaném minisouboji; Ústí bylo opět napřed, o soutěž výš – tenkrát odstartovaly zarputilé barážové dostihy...

Sezóna 2007 / 2008: “Přepište dějiny!“ řekl kdysi Robert Záruba po vítězném Naganu. To samé si mohli zakřičet tisícovky nadšených mladoboleslavských fandů po historickém postupu do extraligy. Konečně to vyšlo, konečně Boleslav udolala ústecké Lvy. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... – až Ústí prohraje. První duel na severu Čech sice nevyšel podle představ, ale během dalších osmi dnů si Boleslav vedla skvěle; v pátém a rozhodujícím zápase Ústí jasně přejela 7:1 na jeho ledě a slavila postup.

Sezóna 2008 / 2009: Rok utekl jako voda a po nepovedeném působení v extralize se Boleslav propadla do baráže. Stejně jako loni se v něm střetla s Ústím nad Labem, tentokrát však v opačném gardu – ligovou příslušnost museli obhajovat Mladoboleslavští. A k úspěšnému splnění cíle jim k tomu stačil minimální počet zápasů. Od soupeře si Boleslav nechala dát ve čtyřech duelech pouze dvě branky. Velkou měrou se o to přičinil excelující brankář Schwarz.

Deset let, šest důležitých soubojů. Dvakrát byli úspěšní hráči Boleslavi, čtyřikrát bylo lepší Ústí. To je ovšem pouhá statistika. Ústeckým je první liga malá, Boleslav se opět ocitla na dně. Jak se opakovaný extraligový neúspěch projeví na psychice hráčů? Jaká slova budeme moci doplnit do kolonky “Sezóna 2010 / 2011“? Jedno je jisté, ani Mladá Boleslav, ani Ústí nad Labem nebudou chtít dát svou kůži lacino.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav