BK MLADÁ BOLESLAV

Začíná baráž! Co se letos uvařilo v ústecké kuchyni?

5. 4. 2011
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Je třeba rychle zapomenout na zklamání z posledního místa ve skupině o udržení a také všechny ostatní nepříznivé okolnosti. Prostě vyčistit hlavu a "nastartovat"! Ve středu 6. dubna vypukne před kamerami České televize tuhý boj o extraligovou příslušnost pro příští ročník. Přijďte boleslavské hokejisty podpořit v utkání proti houževnatému vítězi první ligy, kterým je HC Slovan Ústečtí Lvi. Úvodní buly padne v 17:40.

Základní část

První část sezony skončila pro Ústí nad Labem velmi dobře. Se ztrátou jediného bodu na Chomutov se Lvi umístili na druhém místě s celkem pohodovým šesti bodovým náskokem na třetí Jihlavu. V základních 30 kolech Ústečtí nastříleli 104 gólů. To je nejvyšší dosažený počet, kterého Ústečtí dosáhli společně s Havlíčkovým Brodem. V čem Slovan dosáhl totálního prvenství, jen nejnižší počet inkasovaných branek.

Následné umístění ve skupině A vyneslo barážovému soupeři Boleslavi poklidnou a jistou účast v play-off. A první místo k tomu. Ústí přeskočilo Chomutov o dva body, v celkovém souhrnu nastřílelo 160 branek a 94 jich inkasovalo. Oba údaje jsou z výčtu prvoligových statistik ty nejlepší.

V první části se při pohledu na individuální čísla hráčů dařilo Robinu Hanzlovi (8+16), nejvíce branek nastřílel Marek Čurrila (12+8), přičemž jen těsně mu šlapal na paty Jan Kloz (11+12). Brankářskou jedničkou byl Zdeněk Orct.

Play-off

Ve vyřazovacích bojích narazili Lvi nejprve na dneska již na hokejové mapě neexistující Vrchlabí. Černý kůň soutěže, který do play-off proklouzl s doslova odřenýma ušima, dal papírově jasně silnějšímu soupeři nečekaně zabrat. Ústí dokonce prohrávalo 1:2 na zápasy. Alespoň do doby, kdy zaúřadoval Lukáš Handlovský.

Problémy s Vrchlabím byly nakonec jediné, které Slovan potkaly. V semifinále si suverénním výsledkem 4:0 poradili s Havlíčkovým Brodem, v samotném finále pak stejným poměrem smetli možná o něco více favorizovaný Chomutov.

Statistiky play-off ovládl již zmíněný Lukáš Handlovský (8+5), nejvíce asistencí zaznamenali Robin Hanzl a Milan Mikulík – oba po devíti kouscích. V bráně podržel Lvy Pavel Francouz, jehož procentuální úspěšnost byla 94,44 a průměrně inkasoval 1,79 gólů za utkání.

Euforie v týmu soupeře

Buďme racionalisté. V kabině Ústí nad Labem teď naprosto zřejmě panuje odlišná atmosféra, než v té boleslavské. Středočeši jsou sice nepochybně bojovně naladění, jen těžko ale budou dostávat z jazyka hořkou pachuť baráže, která pro ně letos vlastně vůbec neměla existovat. Slovan má oproti tomu pocit dobře odvedené – a nikoliv jako Boleslavští marné – práce.

Na druhé straně barikády

Jako obvykle se na straně soupeře najdou hráči, kteří byli dříve spjati s Bruslařským klubem. V posledních dvou letech Boleslavi na několik zápasů vypomáhal obránce Roman Němeček a útočníci Marek Hovorka, Rok Pajič a Martin Šagát.

Pokud bychom měli jmenovat ty, které se Boleslaví jen tak "neprotočili", ale odpracovali za ní pořádný kus práce, pak určitě Lukáše Handlovského, Milana Mikulíka, Tomáše Roda a v neposlední řadě také současného sportovního manažera Ústí Jaromíra Šindela. Je ironií osudu, že všechna poslední zmíněná jména pomáhali Bruslařskému klubu do extraligy. Teď se budou snažit srazit jej zpátky…