BK MLADÁ BOLESLAV

Trenér Jeřábek: Kapitánem bude David Výborný. Je to přirozené

27. 7. 2011
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Po náročném finiši loňské sezony rozehrává lodivod boleslavských hokejistů Vladimír Jeřábek (na snímku) ročník nový. Po suché přípravě a dvoutýdenní dovolené nastoupil na začátku tohoto týdne společně se svými svěřenci poprvé na led, už o deset dní později pak Bruslařský klub absolvuje první přípravný zápas (BK Mladá Boleslav – HC Plzeň 1929, 3. srpna od 12 hodin). Co všechno už mají hráči za sebou, co je v nejbližších dnech čeká a jaká je současná podoba kádru? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v následujícím rozhovoru.

Především závěr loňské sezony byl neuvěřitelně náročný – byl v tom nahuštěném rozvrhu vůbec čas na pořádný odpočinek?

Máte pravdu, sezona byla dlouhá. Ale čas na odpočinek určitě byl. Nakonec jsme měli šest týdnů suché přípravy, o jeden týden jsme dokonce museli zkrátit dovolenou. Zkrátka se to takhle vyvinulo. A teď už jsme zase všichni zpátky a těšíme se na hokej.

Před začátkem toho "suchého šestitýdenního období" jste říkal, že je potřeba nacpat toho do něj co možná nejvíc. Povedlo se to?

Já myslím, že se to povedlo. Musím kluky pochválit, přistoupili k tomu perfektně, velmi zodpovědně. Musím kvitovat i fakt, že jsme měli velmi málo zranění, která letní přípravu bohužel dost často provází. Takové ty natažené šlachy, třísla – to všechno se nám relativně vyhýbalo.

Co vás a hráče čeká nyní?

Hráči se začátkem týdne víceméně seznamovali s programem. Na ledě jsme poprvé byli už v neděli 24. července, to šlo ale jen o takovou tu akademickou půlhodinku, kdy hráči zkoušeli novou výstroj. V pondělí jsme pak začali dvoufázové tréninky, kdy jsme dopoledne rozdělení na dvě skupiny – jedna je na ledě, druhá v posilovně. Odpoledne chodíme na led všichni společně. Ve středu budeme na ledě všichni ráno i odpoledne, přičemž to samozřejmě doplníme o nějaká ta cvičení. Co možná nejdelší dobu ale chci trénovat na ty dvě party, protože když je těch hráčů na ledě méně, je to mnohem lepší – pro ně i pro led. Příští týden nám začínají přípravné zápasy, kterým pak samozřejmě budeme muset program trochu přizpůsobit.

Máte za sebou první sérii tréninků, co jste si z nich jako trenér odnesl?

Že na to musíme jít pomalu. Ale to platí každý rok. Kluci mají nové výstroje, nový je i led. Sice je perfektní, ale pořád nový, takže se hodně štípe. První trénink nebyl nic moc, ale to se prostě dalo čekat. Budeme se přizpůsobovat, proto to prokládáme právě i tou posilovnou. Tenhle týden třeba ještě chodí na všechny tréninky na ledě všichni tři brankáři (včetně nadějného juniora Příhody), od příštího týdne to rozdělíme.

V minulých letech byl už tradiční součástí letní přípravy turnaj Tipsport Cup, který se letos nekoná. Je to pro vás nějaká změna, nebo to vůbec nevnímáte?

Tisport Cup byl dobrý v tom, že jste v pevně daných zápasech měli zajištěné poměrně kvalitní soupeře, takže odpadlo takové to domlouvání kdy, kde a s kým. Letos to zkrátka není, takže nemá cenu to řešit. Utkání se nám podařilo domluvit dost, myslím, že to máme udělané dobře. Co nám trochu zkomplikovalo život, bylo rozhodnutí Liberce zúčastnit se Europhean Trophy, takže nám dva přáteláky zrušil. Odehrajeme je tedy s jejich farmou, s Benátkami nad Jizerou. Je to škoda, ale na druhou stranu nám slíbili, že Benátky v zápasech proti nám posílí o hráče, kteří se aktuálně nevejdou na soupisku samotného Liberce.

Určitě očekávaná otázka: Kádr už je kompletní?

Pokud vím, tak ne. Ještě někoho čekáme. Ale to je otázka spíše na Milana Hniličku.

Co byste řekl k dvojici Výborný – Balaštík? Nepochybně budou právě oni tahouni mužstva…

Očekáváme od nich hlavně přínos kvality a zkušeností do mužstva. Měli by se zkrátka stát jakýmsi doplněním hráčů, kteří už v Boleslavi třeba působí delší dobu. Prostě přínos dalšího prvku. Potřebujeme k nim ještě levé křídlo, někoho už máme v hledáčku, existuje pár variant. Jde o to skloubit to tak, aby všechno fungovalo.

Co všechno už jste s nimi probíral?

Zatím jsme se bavili jen o takových těch základních věcech. Mluvili jsme o juniorech, kteří jsou v týmu, probírali jsme nějakým způsobem i to levé křídlo. To je teď vlastně prvořadé. Až ho budeme mít, všechno ostatní už se bude odvíjet od toho.

Jak to vypadá s kapitánem mužstva?

Kapitánem bude David Výborný.

To jste řekl hodně rozhodně. V kabině si to sami odhlasovali, nebo jste o tom rozhodl vy s tím, že vám to připadá přirozené?

Přesně tak, myslím, že je to naprosto přirozené. Osobně bych řekl, že kdybych v tomhle případě nechával hlasovat, tak by to bylo špatné…

A David už o vašem rozhodnutí ví?

Tak to nevím! (smích) Ale určitě to nějakým způsobem čeká. Jak říkám, podle mě je to prostě logické.

Děkujeme za rozhovor.