BK MLADÁ BOLESLAV

Jan Plachý: Cokoli nyní uděláme, může být jen lepší než loni

4. 8. 2011
Autor: David Bohata
M l. B o l. – Do startu nového ročníku hokejové extraligy zbývá něco málo přes měsíc, avšak mužstvo Bruslařského klubu je již kompletní a připraveno odehrát přátelské zápasy. Hráčská soupiska však není to jediné, co se před sezónou 2011/2012 v Mladé Boleslavi změnilo. Největší změnou mimo led je patrně odchod manažera Václava Hořejšího, kterého ve funkci nahradil Jan Tůma. O tom, o sezóně minulé, ale hlavně té nadcházející, hovořil předseda představenstva klubu Jan Plachý.

Na úvod se sluší vrátit ještě k uplynulé sezóně. V čem byla pro Bruslařský klub poučná?

Loňská sezóna byla mediálně velice probíraná. Celá veřejnost ví, co se u nás v klubu dělo. Pro nás z toho plyne jednoznačné poučení – musíme ve všem mít více než stoprocentní pořádek. A to i v sebemenších detailech, o kterých jsme si mysleli, že by nemohly znamenat jakékoli nebezpečí. Dále musíme být připraveni ve všech směrech. Jak v kanceláři, tak v kabině. To, že jsme se zachránili sedmým zápasem v baráži, pro nás musí být to nejvyšší možné ponaučení. Už se to nikdy nesmí opakovat.

Vás osobně to také hodně poznamenalo, že?

Poznamenalo mě to moc. Strávil jsem tady u hokeje osm let svého života. Před čtyřmi lety se podařilo postoupit přes baráž, která je vždycky lepší, když se postupuje nahoru, než když se udržuje liga. To, že jsme v ní další sezónu skončili, jsem bral jako nováčkovskou daň. Ty další dvě mě však poznamenaly, i když ta třetí byla vcelku jednoznačná 4:1 na zápasy. Každopádně to, co bylo loni, bych už nechtěl zažít.

Dá se z tohoto ponaučení vycházet i v případě sestavování funkcionářského kádru?

Pochopitelně vždy je to o lidech. Pokud někoho přijímáte, myslíte si, že přijímáte toho nejlepšího člověka. Jdete do toho s tím, že ti, co tu pracují, jsou ti nejlepší a že odvedou tu nejlepší práci. Staly se chyby a někteří za ně bohužel zaplatili ztrátou zaměstnání. Řekl bych ale, že my jsme zaplatili mnohem víc. Asociace extraligových klubů nám udělila třímiliónovou pokutu. Navíc nám v perfektně rozehrané sezóně odebrali dvaadvacet bodů a my spadli z nějakého pátého šestého místa extraligové tabulky na samé dno.

Hodně se pochopitelně během léta diskutovalo a stále ještě diskutuje o odchodu pana Hořejšího. Jak vy na celou záležitost pohlížíte? Přeci jen právě on měl být osobou zodpovědnou za znalost řádů. Měl, podle mínění řady lidí, po této stránce klubu zajistit, aby se podobným, již zmíněným problémům, vyhnul.

Mám na celou záležitost ve své podstatě neutrální názor. Václav Hořejší přišel v době, kdy jsme byli opravdu na samém dně. Hrozilo nám dokonce vyloučení z extraligy. Stal se z něj vlastně krizový manažer. Na druhou stranu v médiích proběhly informace o hlasování klubů a oné zmíněné pokutě. Jenže pravda byla taková, že on měl minimální šanci tohle nějak ovlivnit v náš prospěch. Každopádně veřejnost ho vnímala jako zachránce. Odvedl v Mladé Boleslavi dobrou práci. Nyní musím říci, že jsem šťastný, když aktuálně vykonává funkci ředitele klubu Boleslavák. Samozřejmě na mysli mám pana Tůmu. Jsem přesvědčen, že je to ta nejlepší možná volba. Právě on nám celou minulou sezónu pomáhal ve všech právních kauzách. Díky tomu také získal o klubu přehled.

Mimochodem, jakou si myslíte, že má nyní na veřejnosti pozici? Jak na něj podle vás hledí svazové vedení a ostatní extraligové kluby?

Myslím, že naše pozice je dost těžká. Dostali jsme nálepku problémového klubu a nikoho nezajímá, jestli jsou za tím objektivní nebo subjektivní pohledy a názory. Na druhou stranu vidím, že v tuto chvíli se můžeme jenom zlepšit. Platí to o funkcionářském i sportovním poli. Samozřejmě je naší snahou, a pochopitelně také prioritou, vztahy urovnat. Nechceme se hádat se svazem, není v našem zájmu hádat se s panem Šulcem. Jednoduše řečeno, nechceme se hádat s nikým. Chceme hrát hokej a to na nejvyšší možné úrovni. Teď jsme někde na startovní čáře „nula“ a já si myslím, že cokoli nyní uděláme, může být jen lepší než loni.

To samé přání mají také všichni, kteří o boleslavský hokej mají zájem fandí mu. Důvod k optimismu by mohla navíc poskytnout skladba nově vytvořeného mužstva. Mladá Boleslav naposledy získala Romana Tománka, nejlepšího střelce uplynulého ročníku slovenské extraligy.

V tomto ohledu jsem opatrnější. Neuslyšíte z mých úst žádná velká prohlášení. Při pohledu na loňskou soupisku jsem si také říkal, že neskončíme v baráži. Letos to podle jmen vypadá úžasně – snad nikdy v boleslavském mužstvu nepůsobili takoví hráči. Víte ale, jak to chodí. Hokej se hraje na ledě a důležité jsou zápasy. Do sezóny jdeme skromně, budeme chtít vybojovat nějaký dílčí úspěch.

Na druhou stranu fanoušky může napadnout jiná věc. Může si Mladá Boleslav dovolit takové posily, jakými jsou David Výborný nebo Jaroslav Balaštík? Samozřejmě pokud by řeč přišla na finanční stránku věci...

Všechny profesionální sportovní kluby jdou s rozpočty dolů a myslím si, že i samotní hráči a jejich agenti pomalu přecházejí do reality současné ekonomiky. Takové hráče, kteří mívali čtyři sta až pět set tisíc měsíčně, si dnes může dovolit snad jen Třinec. Někoho by asi překvapilo, jak se smlouvy finančně pohnuly dolů a že někteří hráči jsou možná dokonce rádi, že mají práci.

S jakým rozpočtem vlastně může Mladá Boleslav pro nadcházející sezónu disponovat?

Chceme, aby se rozpočet pohyboval mezi osmdesáti až osmdesáti pěti miliony korun. Je v tom započítáno všechno, co jako akciová společnost platíme. Od platu hráčů, přes režii, nákup výstroje, příspěvek mládeži, které každý rok dáváme tři miliony.

Jaký si dáváte cíl do nové sezóny? Vyhnout se baráži?

Jiný cíl si dát ani nemůžeme. Za sebe musím říct, že kdyby se nám po této sezóně podařilo nehrát baráž, byl bych strašně šťastný.

Děkujeme za rozhovor.