BK MLADÁ BOLESLAV

Milan Mikulík: Stálo to hodně sil. Ale podstatné je, že jsme je v sobě dokázali najít

28. 11. 2011
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. - Tři veledůležité body ukořistili boleslavští hokejisté v nedělním utkání s Brnem. Body, které je před zápasem s Karlovými Vary staví do pozice vyzyvatele. Jen díky výborné pětiminutovce v poslední třetině, kdy Bruslaři otočili z 1:3 na 4:3, nyní mohou doufat, že se jim podaří odlepit se z posledního místa tabulky. "Výkon proti Kometě nás už prostě musí nakopnout," hlásí Milan Mikulík (na snímku). A stejně to vnímá i nový trenér Bruslařského klubu Petr Novák.

Milan Mikulík, střelec rozhodujícího čtvrtého gólu, po zápase s Kometou doslova zářil. Aby ne. Takový kousek se Středočechům už dlouho nepodařil. "Musíme tentokrát sami sobě pogratulovat. Něco takového se nám ještě nepovedlo, tohle nás prostě už musí nakopnout," prohlašoval zaníceně.

"Příště musíme prostě šlapat od začátku a hlavně zase nevypustit nějakých blbých pět deset minut. Pak hrajeme v oslabení, soupeře sami dostáváme do tlaku. Je jasné, že tým, jakým je Brno, to dokáže trestat," měl jasno hráč s číslem patnáct na dresu.

A v čem byl ten nejdůležitější aspekt? Co Boleslavské nakoplo? "Nejdůležitější byl asi ten gól Tomáše Demela, ačkoliv jsme nejdřív vůbec nevěděli, jestli bude platit," vzpomněl Mikulík na situaci z 55. minuty, kdy se hlavní rozhodčí musel jet poradit s videem, jestli nepadla čtvrtá branka Brna. Ale ukázalo se, že Valent zasáhl včas. "To byl asi ten bod, kdy jsme si řekli a hlavně dokázali, že ještě máme na to, něco s tím udělat," prohlásil Mikulík.

Ve vypjatém závěru jakoby pro Středočechy neexistovala únava. Ačkoliv jim do karet zahrálo i štěstí, nohy jim doslova kmitaly po ledě a ruce zuřivě pracovaly s holemi. "Stálo to hodně sil, ale nejdůležitější je, že jsme je v sobě ještě dokázali najít. V tom bych viděl jeden z těch nej aspektů vůbec," usmíval se jednatřicetiletý útočník.

A vzápětí připustil, že se pod výkon boleslavských hokejistů dost možná podepsal i příchod nového trenéra. "Každý chtěl ukázat to, co umí nejlíp," pokýval Mikulík hlavou. "Věřím, že se nám to povedlo, že jsme opravdu šlapali jako mančaft. Chceme takhle začít hrát pořád. Když bych to měl říct takhle, tak asi i pro toho trenéra. Aby tady zůstal, aby nemuselo pořád docházet k nějakým změnám," vypočítával.

Milan Mikulík také dobře ví, že je přímo nezbytností zůstat nohama pevně na zemi. "Všichni si strašně přejeme, aby tohle byl ten odrazový můstek," prohlásil nečekaně procítěně. "Ale na druhou stranu ještě pořád můžeme jen těžko hodit za hlavu to všechno, co bylo. Pořád jsme poslední, pořád je před námi obrovský kus práce a tohle byl zatím pořád jen malý, i když v tuhle chvíli velmi důležitý, krok. Musíme se prostě naučit chodit a dělat takových kroků víc," zakončil.

Kluci si na střídačce sami něco vyříkali. A pak začali dávat góly, okomentoval třetí třetinu trenér Novák

Premiéra jako vystřižená z hollywoodského filmu. Tak nějak by se s trochou nadsázky dal popsat dramatický obrat v posledních minutách zápasu s Brnem z pohledu nového trenéra. "Tohle tedy moje představa určitě nebyla," kroutil Petr Novák po utkání hlavou. "Já jsem myslel, že vyhrajeme v klidu 6:1. Ale tohle vítězství je pochopitelně taky dobré. Otočit v posledních minutách zápas z 1:3 na 4:3 – no neberte to!" usmíval se nový kouč Bruslařů.

A v čem viděl on největší zlom? "Ve třetí třetině jsme prakticky nevystřelili na branku. Říkal jsem klukům, ať to prostě zkouší. Že štěstí přeje odvážným," odpověděl Novák. Pak ale připustil, že to nebylo to jediné, k čemu na střídačce došlo. "Kluci si sami mezi sebou některé věci vyříkali. Přímo na střídačce. Nechtěl jsem jim do toho moc zasahovat. A oni pak začali dávat góly!"

Nakolik se nový trenér stal hnací silou, si on sám netroufá odhadovat. "To nevím, to se asi musíte zeptat hráčů. Ale snad to nehrají jenom kvůli mně, ale hlavně kvůli sobě a taky hlavně kvůli lidem," konstatoval Novák prostě. "Každopádně jestli jsem v tom měl trochu prsty, tak můžu říct, že jsem za to jedině rád. Příště to snad bude ještě lepší a bez takových nervů," vyjádřil přesvědčení.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav