BK MLADÁ BOLESLAV

Předvánoční bitva středočeských rivalů se blíží, Bruslaři se na kladenském ledě utkají s Rytíři

18. 12. 2011
Autor: Miloš Štrojsa
M l. B o l. – Další souboj o hokejového krále středních Čech je tady. Mladá Boleslav se střetne s Kladnem a vítěz si rozbalí předčasnou vánoční bodovou nadílku. Zatím si v extraligové soutěži lépe vedou Kladenští, kteří se prezentují sympatickými výkony a okupují klidný střed tabulky. Boleslavští však v pozici posledního týmu extraligy neházejí flintu do žita a rozhodně si budou chtít z kladenského ledu odvézt nějaký bodový zisk. Středočeská hokejová řež se odehraje v úterý 20. prosince od 17:30 na Městském zimním stadionu v Kladně.

Aktuality

Kladenští Rytíři prokazují v letošní sezóně výrazné herní i výsledkové obrození. Zatímco v minulém ročníku se Kladno prezentovalo nevyrovnanými výkony a pravděpodobně jen díky disciplinárnímu odečtu bodů Mladé Boleslavi nehrálo baráž, v posledních měsících se klub z města tradiční líhně talentů pohybuje v klidném středu tabulky s výhledem na účinkování v play-off.

Rytířům bezesporu pomohla finanční konsolidace klubu, když se žezla kladenského týmu ujal český hokejový král Jaromír Jágr. Změna názvu klubu, svěží vítr ve vedení a příchod několika posil (Milan Hluchý, Miloslav Hořava, Pavel Skrbek) – to všechno jsou důvody, které zapříčinily povedený start Kladna do extraligové soutěže.

Kladenští však neusnuli na vavřínech a v solidních výkonech pokračují i nadále. V posledním extraligovém zápase dokázali vyloupit vítkovickou ČEZ Arénu, kde nebodovali dlouhé čtyři roky a zmírnili tak vysoce negativní bilanci s tímto soupeřem. Z posledních čtyř zápasů Rytíři vyválčili devět bodů a extraligou zatím proplouvají bez výraznějších herních či výsledkových výpadků.

Kladenskou ofenzívu táhnou tradiční opory jako Pavel Patera nebo Jaroslav Kalla, které doplňuje bodově agilní Marek Hovorka. Mezi třemi tyčemi kraluje Lukáš Cikánek a především exboleslavský Jan Chábera. Kombinace zkušených hráčů v kabině, dravého mládí na ledě a zodpovědného vedení má za následek fakt, že kladenští Rytíři nemusí po dlouhé době řešit bezprostřední existenční potíže.

Boleslavští řeší v současné době jiné problémy. Bodová hranice pro postup do play-off je zatím daleko a v pozici posledního celku spíše přemýšlejí, jak se dostat alespoň o pozici výše. Karlovy Vary i Slavia jsou na dohled a v případě tříbodového vítězství nad Kladnem (a nulovém zisku zmíněných soupeřů) se Boleslav bodově dotáhne právě na Slavii.

Nemuselo by to být nemožné, pokud Bruslaři zopakují výkon z posledního domácího zápasu proti úřadujícímu mistru extraligy z Třince, který vyhráli po samostatných nájezdech 3:2. Za Boleslav se trefil Tomas a Bahenský, za hosty odpověděl dvěma góly Hořava a rozhodnout musely nájezdy. Dovednostní disciplínu ukončil až v šestnácté sérii kanonýr Jaroslav Balaštík a Boleslav si na své konto připsala další důležitý bod.

Vzájemné zápasy

V prvním vzájemném zápase letošního extraligového ročníku zvítězili Boleslavští na ledě soupeře 2:1 po samostatných nájezdech. Vítězství to bylo nadmíru důležité, protože to byly první získané body v sezóně 2011/2012, díky čemuž Bruslaři prolomili hrozivou bilanci pěti proher v řadě. Na úvodní gól Dragouna stihl zareagovat Balaštík, v opatrně vedené partii z obou stran už ale žádná jiná branka nepadla. O vítězi utkání tak rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byla zásluhou skvěle chytajícího Hübla a jediného střelce Loskota úspěšnější Boleslav.

V odvetném utkání hraném na ledě Mladé Boleslavi se z importu bodů ze hřiště soupeře radovali tentokráte Rytíři. Boleslavi se hrubě nepovedla první třetina, kterou ovládli hosté v poměru 4:0. Ve zbývajícím čase se Boleslavští herně zvedli, dotahovali hrozivě vypadající manko, na více než zkorigování stavu zápasu se už ale nezmohli. Boleslav nakonec s Kladenskými Rytíři prohrála 4:6.

Sestavy z posledního kola:

Rytíři Kladno: Chábera - Majeský, J. Drtina, Kameš, Toman, Procházka, Piskáček, Lepine, D. Růžička - Bicek, Patera, Kuchler - Hovorka, Dragoun, Kalla - Valský, Melka, Eberle - Bílek, Knotek, M. Látal

BK Mladá Boleslav: Hübl - Hay, Baldwin, Žabka, Drábek, Čížek, Koma, Rýgl - Bahenský, Podkonický, Mikulík - Balaštík, Cetkovský, Tomas - Svačina, Stieler, Demel - Goertzen, Vrbata, Hrdel – Jiránek

Statistiky

Městský zimní stadion | 20.12.2011 17:30

Rytíři Kladno 32. kolo BK Mladá Boleslav
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
9. místo, 45 bodů umístění 14. místo, 30 bodů
79:81 skóre 70:104
8:2 (Kometa Brno) nejvyšší výhra 4:1 (Karlovy Vary, Vítkovice, Zlín)
0:6 (Liberec) nejvyšší prohra 0:6 (Karlovy Vary)
2 utkání bez vstřeleného gólu 3
3 utkání bez inkasovaných gólů 1
Jaroslav Kalla 24 bodů bodů (14+10) nejproduktivnější hráč Jaroslav Balaštík 17 bodů (13+4)
Jaroslav Kalla 14 gólů nejlepší střelec Jaroslav Balaštík 13 gólů
Marek Hovorka 13 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 12 asistencí
Milan Hluchý +5 nejlepší hráč v +/- Zbyněk Hrdel +2
Pavel Patera -14 nejhorší hráč v +/- David Výborný,
Gordon Baldwin, Jaroslav Balaštík, Milan Mikulík, všichni -9
Milan Toman 46 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka 64 minut
Jan Chábera 93,02 %
Lukáš Cikánek 91,42 %
úspěšnost brankářů Jaroslav Hübl 90,96 %
Michal Valent 88,57 %
Jan Chábera 2,37
Lukáš Cikánek 2,86
průměr inkasovaných gólů na zápas Jaroslav Hübl 2,88
Michal Valent 3,99
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav