BK MLADÁ BOLESLAV

Michal Valent: Jsou před námi tři vůbec nejdůležitější utkání tohoto měsíce

9. 1. 2012
Autor: Jitka Čechová
P r a h a - V brance Bruslařů stál Michal Valent (na snímku) naposledy těsně před Vánocemi, kdy vystřídal svého kolegu Hübla. Do utkání na Spartě nastoupil hned od začátku a víc než dvě třetiny držel Mladou Boleslav svými zákroky nad vodou. Nakonec ale kapituloval před střelami Tona a Tenkráta. S prohrou s týmem z Holešovic už nikdo nic neudělá, a proto Valent burcuje do budoucna: "Musíme se připravit a dát do toho všechno!"

Michale, jaké jsou vaše bezprostřední pocity po utkání? Nakonec je to určitě zklamání…

Je to škoda. Myslím, že jsme proti Spartě nepředvedli špatný výkon. Zvlášť v těch prvních dvou třetinách. Skoro bych si troufl tvrdit, že to byl jeden z nejlepších zápasů, jaký jsme s nimi kdy hráli. Řekl bych, že se nám podařilo vymazat ten rozdíl, který mezi námi v tabulce je. Nezasvěcenému by to nejspíš nepřipadalo jako souboj posledního s prvním. Myslím, že alespoň na ten bod jsme měli.

Oproti minulému utkání se vám také podařilo eliminovat počet trestných minut, a když už jste oslabení hráli, Sparta se téměř k ničemu nedostala…

Nějaké šance tam samozřejmě měla, ale myslím, že máte veskrze pravdu. Kluci to odbránili dobře, což by asi měla být jedna z těch věcí, které si snad přeneseme do dalších zápasů. Ale jak říkám, můžeme si tu stokrát vykládat, že to z naší strany nebylo špatné, když jsme bez bodu.

Boleslav patří v extralize mezi nejlepší týmy, co se týče hry v početní výhodě, proti Spartě to ale tak vůbec nevypadalo. Jednou z příčin neúspěchu bude i nevyužitá přesilovka pět na tři ze druhé třetiny, že?

V přesilovkách nám to skřípalo už minule ve Vítkovicích. Kluci se snažili i proti Spartě, nějaké šance měli, ale Pöpperle to prostě vychytal. Jestli bych to měl soudit ze svého pohledu z opačné strany kluziště, tak jsme si asi zuby vylámali hlavně na něm.

Když už jsme u té druhé třetiny: V jejím závěru jste předvedl poněkud husarský kousek, kterým jste doslova ochromil nejen soupeře ale i své spoluhráče. Co jste to tam vyváděl?

Já čekal, že to bude jen nahození za moji branku. Letělo to až ze středního pásma, tak mě v tu chvíli nějak nenapadlo, že by to mohlo být cokoliv jiného. Všichni ostatní hráči Sparty byli dost daleko, tak jsem si chtěl vybruslit za branku a to nahození jim zastavit. Gólman na to obvykle potřebuje víc času, ono to chvilku trvá, než se tam dostane – obzvlášť mně –, a já si říkal, že ten čas tentokrát budu mít. Jenže najednou koukám, že to hodil na bránu. Naštěstí pro mě jen po ledě, takže to zvládla hokejka.

V poslední době Mladá Boleslav tak trochu vyvolává dojem, že se jí proti silnějším týmům daří víc, než proti těm, co jsou v tabulce níž. V čem to podle vás je?

Takhle to asi tak trochu bylo vždycky. Sparta je prostě obrovská motivace sama o sobě. Platí to i v životě: Když narazíte na někoho, kdo se vám zdá, že je lepší než vy, chcete se prostě vytáhnout. Dotáhnout se na něj, ukázat, že můžete být stejně dobrý jako on. A pak to samozřejmě souvisí i se stylem hry. Určitě ten celkový obraz vypadá jinak, když se přizpůsobíte hře někoho, komu to jde, než někomu, komu to zas až tak nevyšlapuje.

Po delší době došlo ke změně v boleslavské brance. Kdy jste se dozvěděl, že vystřídáte Jaroslava Hübla?

Den předtím na tréninku. Trenér přišel s tím, že jsem na Spartě působil, a taky že chce nechat Jardu chvilku oddechnout. Byl jsem za to rád, chtěl jsem se ukázat v co možná nejlepším světle a pochopitelně klukům maximálně pomoct.

Další tři zápasy hrajete proti Slavii, Kometě a Karlovým Varům, což jsou týmy, které jsou společně s Mladou Boleslaví na dně tabulky. Nepochybně půjde o velmi důležitá utkání, že?

Určitě. Musíme se na ně připravit a dát do toho všechno. Troufnu si tvrdit, že jsou to pro nás v tomto období tři důležité, až klíčové zápasy.

Děkujeme za rozhovor.