BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav vyráží na led lídra tabulky! Odveze si ze zakleté Tipsport areny body?

18. 2. 2012
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Mladoboleslavské hokejisty čeká v neděli 19. února od 17 hodin utkání na ledě pražské Sparty. Favoritem v tomto zápase jsou určitě domácí. Boleslav, ačkoli se jí v poslední době velmi daří, se bude určitě snažit držet soupeře na uzdě, nepouštět ho do větších šancí a hrát ze zajištěné obrany, jak se jí to vyplatilo již v několika předchozích kláních. Souboje s pražskou Spartou jsou však pro hráče boleslavského celku spíše nešťastné, naposledy tři body vybojovali loni v play-out (3:1) a v základní části Tipsport extraligy loni 3. října, kdy Pražanům uštědřili vysokou porážku 5:0. Zápasy na sparťanském kolbišti jsou jako prokleté, na jejich ledě nevyhrála Boleslav ani jednou. Teď je ale nejvyšší čas něco s tím udělat!

Aktuality

Pražská Sparta je jedním z aspirantů na titul vítěze Tipsport extraligy. Nedělní soupeř Bruslařů okupuje první příčku s rovnou stovkou bodů. Z předchozích šesti utkání dokázali hráči pražské Sparty vyhrát dvakrát, oproti tomu Mladá Boleslav se ve stejném zápasovém rozmezí radovala z výhry čtyřikrát.

Papírově lepším mužstvem jsou bezpochyby hráči Sparty. Jejich duo Tenkrát – Ton trápí hokejové celky napříč republikou. A ani Boleslavští na ně letos nemají nejhezčí vzpomínky - právě tito dva hráči jim ve velmi vyrovnaném a zatím posledním vzájemném duelu přichystali v závěru zápasu situace, na které už boleslavský celek nestihl odpovědět a prohrál 0:2. Petr Ton je nejlepším a nejproduktivnějším hráčem pražského celku. Z celkových 49 zápasů nasbíral již 54 bodů za 25 gólů a 29 asistencí. Ve statistikách celé ligy ho najdeme na druhém místě nejproduktivnějších hráčů soutěže, hned za libereckým Petrem Nedvědem (22+35).

Nejenže se Sparta může chlubit jedním z nejproduktivnějších hráčů, má rovněž vynikající gólmany. Tomáš Pöpperle vévodí tabulkám brankářských jedniček s úspěšností 93,66 %, pražská "dvojka" je s úspěšností 92,74 % na pomyslné páté příčce.

Vzájemné zápasy

Utkání na ledě pražské Sparty byla pro Boleslavské vždy velkým oříškem. Letos, ani v minulých ročnících nedokázali Bruslaři v Tipsport Aréně (dříve v Tesla Aréně) bodovat. Z posledních tří vzájemných zápasů vybojovali hráči Mladé Boleslavi pouhý bod, a to hned v prvním vzájemném střetnutí. Diváci v Mladé Boleslavi mohli sledovat vyrovnaný hokej, skóre otevíral v 10. minutě Roman Tomas, Spartě se ale podařilo vyrovnat zásluhou Petra Tenkráta a utkání se nasměrovalo nejprve do prodloužení, následně do nájezdů, kdy se jako jediný ze všech adeptů trefil Petr Ton – 1:2sn.

Další vzájemné střetnutí se odehrálo opět na domácím ledě Mladé Boleslavi. Boleslavští utkání nezačali dobře, jelikož inkasovali již v první minutě, kdy se přesně trefil Broš, Bahenskému se podařilo vzápětí srovnat, ale pak už se o příděl branek starali hráči pražského celku. Postupně se trefili Foster, Tenkrát, Milam a Ton. Mladoboleslavským se podařilo zásluhou Stielera v závěru zápasu jen zkorigoval skóre na celkových 2:5.

Třetí vzájemné utkání hrála Boleslav ze zabezpečené obrany a nepouštěla Spartu do větších šancí, ale ani jí samotné se nedařilo dostat se do pásma, nedokázala proměnit ani jednu z gólových příležitostí, využít přesilovky pět na tři, ani trestné střílení. Rozhodující okamžiky zápasu se tak odehrály až v samém závěru utkání. V 51. minutě se trefil Petr Ton a o sedm minut později se do uvolnění dostal Tenkrát, který si zpracoval přihrávku Tona a upravil výsledek na konečných 2:0.

Sestavy z posledního kola:

HC Sparta Praha: Pöpperle - Milam, Sersen, Kasík, Jan Hanzlík, Philipp, Kučný, D. Kočí - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, S. Treille - Jánský, Lapšanský, T. Rachůnek

BK Mladá Boleslav: Valent (nájezd Hübl) – Chaloupka, Žabka, Baldwin, Hay, Mozík, Rýgl, Beňovič, Čutta – Tomas, Výborný, Mikulík – Pabiška, Podkonický, Balaštík – Bahenský, Vrbata, Goertzen – Demel (5. Tomas nebo Goertzen), Stieler, Jiránek

Statistiky

Tipsport arena | 19.2.2012 17:00

HC Sparta Praha 50. kolo BK Mladá Boleslav
znak týmu znak hokej.cz znak týmu
1. místo, 100 bodů umístění 13. místo, 59 bodů
154:102 skóre 109:144
6:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 4:1 (Karlovy Vary, Vítkovice, Zlín)
2:8 (Pardubice) nejvyšší prohra 0:6 (Karlovy Vary)
2 utkání bez vstřeleného gólu 4
7 utkání bez inkasovaných gólů 4
17,75 % využití přesilových her 17,59 %
41 góly v přesilových hrách 38
5 góly v oslabeních 3
Petr Ton 54 bodů (25+29) nejproduktivnější hráč Jaroslav Balaštík 29 bodů (14+15)
Roman Tomas 29 bodů (20+9)
Petr Ton 25 gólů nejlepší střelec Roman Tomas 20 gólů
Petr Ton 29 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 20 asistencí
Petr Ton +20 nejlepší hráč v +/- Zbyněk Hrdel +2
Lukáš Žalčík
Jan Košťálek, oba -3
nejhorší hráč v +/- Lukáš Pabiška -14
David Kočí 132 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka 88 minut
Tomáš Pöpperle 93,66 %
Martin Falter 92,74 %
úspěšnost brankářů Jaroslav Hübl 91,22 %
Michal Valent 90,42 %
Tomáš Pöpperle 2,00
Martin Falter 2,10
průměr inkasovaných gólů na zápas Jaroslav Hübl 2,76
Michal Valent 3,23