BK MLADÁ BOLESLAV

Začíná baráž! Do Boleslavi přijíždí Piráti

14. 4. 2012
Autor: David Bohata
M l. B o l. – Po dvouleté pauze se na hokejovém kolbišti znovu střetne Mladá Boleslav s Chomutovem a vězte, že bude tát led. Z letos ještě namlsanějšího soupeře se stali Piráti a jako by tak chtěli dát vědět, že o to mocněji hodlají bušit na extraligová vrata. "Chomutov ante portas!" Pomozte boleslavským hokejistům udržet bránu zavřenou. Začínáme v neděli 15. dubna od 17:30.

Aktuality

Počtvrté poslední v extralize, počtvrté do baráže a pokaždé s jiným trenérem. To pro Boleslav není příliš povzbudivá bilance. Na druhou stranu Bruslaři mají mnoho zkušeností z těžkých extraligových zápasů a vlastně i z předchozích baráží, ve kterých v potřebných chvílích dokázali zabrat. Aktuální forma týmu je vlastně "nijaká", Boleslav za sebou nemá žádnou dobrou výsledkovou šňůru, ani vyložené propadáky. Bruslařský klub bude pravděpodobně postrádat zraněného Davida Vrbatu.

Ambiciózní Chomutov zcela očekávaně spolu s Ústím nad Labem opanoval první ligu. Potřetí v řadě se dostal do finále, které po dvou letech vyhrál. I Chomutov má za sebou těžké zápasy play-off, které ho mohou psychicky zocelit, avšak fyzicky oslabit. Právě ve vyřazovací části ligy Pirátům na záskok pomáhali "odpadlíci" z extraligy, kteří si po vyřazení ve svém play-off prodloužili sezónu. Krom Adama Lapšanského (Sparta) a Jana Kováře (Plzeň) žádná z těchto posil nedosáhla na počet 15 chomutovských startů v první lize nebo z jiných důvodů nemůže nastoupit do baráže. Jedná se o Jakuba Jeřábka (Plzeň), Tomáše Rachůnka a Dominika Pacovského (oba Sparta). Nepomůže ani třinecký Jakub Orsava. S největší pravděpodobností ale nenastoupí ani Lapšanský s Kovářem, protože prvně jmenovaný má zdravotní problémy a druhý byl povolán do přípravy reprezentačního týmu. Po zranění by se mohli vrátit Aleš Pavlas, Milan Procházka nebo boleslavským fandům dobře známý Petr Macháček, jenž ještě minulý rok "kopal" za Boleslav. Zvláštností je, že v rozehraném semifinále první ligy odešel (nebo spíš byl odejit) trenér Václav Sýkora. Spolu s ním skončil asistent Votruba. Na jejich pozice nastoupili Jiří Doležal a Leo Gudas, též velice dobře známý v Mladé Boleslavi.

Sezóna 2011/2012 v číslech

Piráti Chomutov:
v základní části 112 bodů, poměr vstřelených a inkasovaných branek 202:116
čtvrtfinále s Havlíčkovým Brodem 4:1 na zápasy, semifinále proti Olomouci 4:3, finale s Ústím 4:3

BK Mladá Boleslav:
61 bodů po základní části, 76 v play-out, vstřelené a inkasované branky po play-out 154:196

Tahouni Mladé Boleslavi

Jaroslav Balaštík (17+16) přišel před sezónou do Boleslavi dávat góly. David Výborný (8+22) mu je přišel připravovat. Ve stínu nevýrazných výsledků se ani jednomu z hráčů nedařilo podle jeho představ. Přesto se oba, spolu s nejlepším střelcem týmu v základní části Romanem Tomasem (21+10), stali nejproduktivnějšími hráči Boleslavi. V obdobném trendu pokračovali v play-out, kde se k výborným výkonům vyšvihl také Tomáš Nouza. V baráži by Balaštík s Výborným měli zúročit své zkušenosti a stát se tak ústředními postavami svého týmu.

Tahouni Chomutova

Bodově v Chomutově letos jednoznačně řádí kapitán Milan Kraft (23+33) s Davidem Hruškou (27+28), ačkoli oba nastupují v jiných formacích. Octli se na třetím, respektive čtvrtém místě statistik kanadského bodování první ligy. Stejně se jim dařilo i v play-off, tam si jen prohodili pozice: Třetí Hruška nastrádal 15 bodů za 6 branek a 9 asistencí, Kraft vsítil o dvě branky méně a s 13 body byl ve statistikách čtvrtý. Nutno však dodat, že stejnou bilanci z play-off jako Milan Kraft má i obránce Jakub Grof. Tento velice produktivní obránce vsítil nejdůležitější branku v prodloužení rozhodujícího finale proti Ústí.

David Hruška se na severozápadě Čech objevil už v sezóně 2009/2010. Tehdy sem zamířil ze Slavie, ve které se mu přestalo dařit. Ještě loni Chomutov vystřídal za Karlovy Vary, pro letošní ligový ročník však napevno zakotvil v Chomutově. Tento pětatřicetiletý forvard si připisuje velice úspěšnou kariéru, ve které dvakrát získal extraligový titul se Slavií Praha.

Cesta o tři roky mladšího Milana Krafta do Chomutova vedla rovněž přes Slavii. Jeho jednoznačně nejvydařenějším hokejovým obdobím jsou roky 2000 až 2004, v nichž v dresu Pittsburgu Penguins odehrál ve 4 sezónách 207 zápasů. V Chomutově je už třetím rokem, letos poprvé vede mužstvo jako kapitán.

Foto: klhchomutov.cz