BK MLADÁ BOLESLAV

Hokejový expert David Pospíšil: Jak jsem jednou zkusil komentování, už se nedalo couvnout

16. 5. 2012
Autor: Jitka Čechová
S t o c k h o l m – Pozornému oku návštěvníka mladoboleslavského zimního stadionu případně tamější restaurace jistě neunikne, že v jedné z prosklených "památných" vitrín visí fotografie Davida Pospíšila (na snímku). Současný expert na lední hokej ve službách České televize hrál za BK Mladá Boleslav v sezoně 2005/2006. Naskočil do 28 zápasů, v nichž si připsal 6 branek a 10 asistencí a ještě navíc nosil kapitánské céčko. Odolat pokušení promluvit s ním přímo v dějišti mistrovství světa, které v těchto dnech probíhá ve švédském Stockholmu, bylo naprosto nemožné.

Davide, jak na sezonu v Mladé Boleslavi vzpomínáte?

Vím, že pro mě byla strašně těžká. V té době už jsem vůbec nepočítal, že budu hokej ještě hrát. Byl jsem po vážném zranění, neabsolvoval jsem ani letní přípravu. Když mi někdy v říjnu z Boleslavi zavolali, jestli bych to ještě nechtěl zkusit, byl jsem tehdy docela překvapený. Ale dohodli jsme se a já začal hrát. Nejlepší pocity jsem ale ani tak neměl. Lepšit se to začalo až závěrem sezony, v play-off.

DAVID POSPÍŠIL
David Pospíšil v dresu Mladé Boleslavi v sezoně 2005/2006.

A co zázemí jako takové? Případně lidé okolo hokeje?

V klubu jako takovém jsem byl strašně spokojený. Jak jsem řekl, hokejově mi to dost skřípalo, ale všechno okolo bylo moc fajn. Sice jsem dost často dojížděl z Pardubic, takže Boleslav jako město jsem zas až tolik nepoznal. Ale celkově na to angažmá nemůžu říct jediné špatné slovo.

Víte, že jste v té době dokonce nosil kapitánské céčko?

Vážně? To už si tedy nepamatuji. Asi jsem tam byl prostě ten nejstarší pardál. (smích)

Jaké ambice měl v té době boleslavský klub?

Chtěl postoupit do extraligy. Ale tehdy na to ten mančaft ještě prostě nebyl připravený. Všechno to bylo takové syrové, neuspořádané. Však na ten postup v Boleslavi taky čekali ještě další dva roky. V té sezoně, kdy jsem hrál za Bruslařský klub, prostě byly v první lize týmy, které měly na víc, než jsme měli my. A to nemyslím jen peníze, ale vůbec všechno kolem. Myslím, že tenkrát snad ani nikoho nepřekvapilo, že se to nepovedlo.

Dokázal byste nějak popsat, jestli se první liga za nějakých těch šest sedm let změnila?

Upřímně řečeno asi nedokázal. Pohybuji se hlavně v extralize a sledovat na sto procent ještě první ligu, to prostě není v silách jednoho člověka. Ale samozřejmě vím, že první liga má takovou jakousi špičku, kterou hrají tři čtyři týmy. Pak je nějaký ten střed a pak totální spodek.

Co extraliga? Jaký názor máte na její systém?

Myslím, že můj názor je všeobecně známý. Podle mě je extraliga teď moc široká, zúžil bych ji na dvanáct týmů. Podívejte se na některé hráče, kteří ji hrají. Před nějakými těmi šesti lety by se horko těžko prosazovali i v té první lize. Měli bychom se přizpůsobit kvalitě hráčů, které máme momentálně k dispozici. To samé by se mělo udělat i s mládežnickým hokejem. Podle mého názoru by si český hokej měl dávat hodně velký pozor na to, aby se to celé "nerozmělnilo" ještě víc, než už to teď je. Protože mám obavy, že jinak český hokej vypadne už i z toho závěsu světové špičky. Protože teď, v tuhle chvíli, není už ani v té špičce.

I tady na mistrovství světa ve Stockholmu?

Říkám to nerad, ale je to tak. Moc velký herní náskok před Nory, Němci a dalšími už nemáme.

Chápu to tedy dobře, že jste pro uzavření extraligy?

Ne! Proboha, to v žádném případě! Sice bych snížil počet účastníků v extralize, ale rozhodně bych ji neuzavíral. Musí tam být motivace, musí tam být soutěživost. Vždyť co zvyšuje kvalitu? Vždycky jenom nějaký tlak, konkurence. Bez toho se na všechno každý vykašle. Tím spíš česká povaha. To je to samé s platovými stropy. Myšlenka je to dobrá a já s ní souhlasím, jenže bohužel jsme v Čechách. Každý najde tisíc způsobů, jak obejít jednu jedinou věc. Je to diskutabilní. Každopádně faktem je, že dokud nezačneme všichni myslet na český hokej a ne na všechno ostatní okolo, bude to hodně špatné.

Sledoval jste letošní baráž?

Ne, nesledoval. V té době běželo finále extraligy a to jsem opravdu nezvládal.

Něco jste si ale o ní myslet i tak musel, ne?

Nečekal jsem, že Boleslav spadne. To vážně ne. Myslel jsem si, že to zase nějakým způsobem umlátí. Ale asi prostě nemůžete tu štěstěnu pokoušet věčně. A faktem je, že rozdíl mezi Boleslaví a Chomutovem prostě velký nebyl, takže vyhrát asi mohl kdokoliv. Bohužel pro Boleslav to spadlo na stranu toho prvoligového týmu.

DAVID POSPÍŠIL
Po svém působení v Mladé Boleslavi hrál David Pospíšil už jen v Chrudimi. Pak svou aktivní kariéru ukončil.

Hodně se mluvilo o tom, co bylo nebo nebylo špatně. Myslíte si z pohledu hokejového experta, že se něco takového dá vůbec s nějakou definitivní platností říct?

Nedá. Rozhodně to nemůžu říct já, vy a ani další stovky lidí, kteří se k tomu ale z nejrůznějších důvodů cítí oprávněni vyjádřit. To můžou říct jen lidi, co jsou přímo v klubu. Já nevím, co se tam dělo a až na těch pár lidí to neví ani nikdo jiný. Možná měli dobrou koncepci, možná to všechno dělali opravdu s tím nejlepším vědomím a svědomím a jen to zkrátka nevyšlo. Třeba to prostě takhle opravdu muselo dopadnout. Anebo v tom bylo něco víc. Ale to rozhodně nepřísluší hodnotit nikomu zvenku.

Boleslav vyhlásila za svůj cíl návrat do extraligy. Prý je to v následující sezoně nejlehčí. Sdílíte tenhle názor?

Boleslavi se nedivím, že s tímhle přišla. Ale na druhou stranu nemám tahle prohlášení nijak zvlášť v lásce. Nikdy nevíte, co se stane. Jak si ten mančaft sedne, co trenér, peníze a tak dále. Osobně bych byl asi zdrženlivější a počkal, jak to bude vypadat třeba po prvních deseti kolech.

Jak se vlastně bývalý hokejista dostane k práci experta v České televizi? Jak jste k tomu přišel?

Když jsem skončil s hokejem, tak mi zavolal Robert Záruba, jestli bych to nechtěl zkusit. Řekl jsem, že ano, a hned jsem toho litoval, protože mi zavolal podruhé, že mám přijet zase. A to už jsem musel, protože by moje ego neuneslo, že jsem před něčím couvl. (úsměv) Celý život si hraju na suveréna a couvnout by znamenalo obrovské pokoření. Faktem je, že jsem si ze začátku myslel, že když jsem jako hokejista udělal pár rozhovorů, tak tohle bude hračka. Pěkná blbost. (smích)

Děkujeme za rozhovor.

Foto: isport.blesk.cz

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav