BK MLADÁ BOLESLAV

Michal Valent: Nikdy jsem netajil, že chci v Boleslavi zůstat

3. 7. 2012
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Boleslavští hokejisté nastoupili na třítýdenní dovolenou, po níž 23. července poprvé vyjedou na led. Ještě než se tak stalo, vznikl následující rozhovor s brankářem Michalem Valentem (na snímku). Co šestadvacetiletý gólman zažíval při sestupu do 1. ligy, jak se zrodila skutečnost, že bude v Bruslařském klubu působit dál a co dělal v době, kdy jeho kolegové brázdili kopce Šumavy?
MICHAL VALENT
Pád z extraligy nesl Michal Valent těžce.

Michale, vraťme se ještě na moment k nepovedené loňské sezóně. Jak byste to všechno naposledy ve stručnosti zhodnotil?

Sezóna to nebyla dobrá. Celou dobu jsme hráli na konci, přestože měl klub před začátkem ročníku jiné ambice. Jenže průběh soutěže nebyl ideální. Nicméně do poslední chvíle jsem věřil, protože až do doby těsně před koncem základní části existovala šance dostat se na desáté místo a hrát předkolo. To se nepodařilo a tak jsem doufal, že zvládneme play-out. V něm však rozhodly dva nepodařené zápasy a nepovedenou sezónu zakončila prohraná baráž. Je velká škoda, že se to stalo. Že jsme dopustili pád do 1. ligy. Hrozně mě to mrzí.

Po sestupu se řešily smlouvy všech hráčů, včetně té vaší. Jaké bylo rozhodování, zda pomoci týmu k návratu mezi elitu, nebo odejít jinam?

Mně v dubnu končila smlouva a na další sezónu jsem ještě nic neměl, ačkoliv nějaká jednání proběhla. Nikdy jsem se netajil tím, že chci v Boleslavi zůstat. Záleželo hlavně na tom, s jakou nabídkou přijde klub a zda bude mít ambice. Je dobře, že ty cíle jsou nejvyšší. Myslím si, že jsme se nakonec dohodli dobře. Věřím, že ta spolupráce bude přínosná a všechno nám vyjde.

V minulé sezóně jste vypomáhal v 1. lize Berounu a Mostu. Stihl jste ji nějakým způsobem zmapovat? Jakou má momentálně úroveň?

Přechod na pár zápasů z extraligy do 1. ligy je velmi těžký, protože se tam hraje trochu jiný hokej, než na jaký jsem byl zvyklý. V jednom z těch zápasů jsem měl velké problémy a neodchytal jsem ho moc dobře, což mě velmi mrzí. Teď to ale bude něco jiného, s prvoligovými týmy budeme hrát celou sezónu. Ne, že bychom si na tu hru chtěli zvyknout, to samozřejmě ne, ale budeme mít povědomí o úrovni a o všem ostatním. Věřím, že se nám bude dařit, a že se nepřizpůsobíme prvoligové hře a budeme v porovnání s ostatními někde výš. Chceme ukázat, že patříme jinam než do 1. ligy.

Co říkáte na nově schválený model širší baráže?

Pro nás z 1. ligy to bude lepší. Do baráže dostaneme dva poslední týmy, takže šance na úspěch bude větší. Ta baráž ale bude i tak nevyzpytatelná, může se tam stát cokoliv. Naším cílem pro tuto sezónu bude tu baráž o extraligu hrát a v ní se uvidí, co přijde.

MICHAL VALENT
Bezprostřední úvod letošní suché přípravy Michalovi Valentovi unikl. Připravoval se však individuálně.

Z toho mám já osobně trochu obavy, protože v minulých sezónách se týmu takový model čtyřčlenné skupiny příliš neosvědčil. Myslím samozřejmě play-out. Souhlasíte?

Ano, ale play-out bylo specifické. Tam měly ostatní týmy bodový náskok oproti poslednímu a hrály úplně jinak, než když se musí hrát zápas od zápasu o život. V nové baráži začnou všechny týmy od nuly, získají nějaké body a rozhodnou jeden až dva zápasy.

Přišel zkušený trenér František Výborný a připravil pro vás náročný program. Jak hodnotíte letní přípravu pod jeho vedením?

Já pana Výborného znám ještě ze Sparty a mohu potvrdit, že je kvalitní trenér a odborník, který hokeji rozumí. Je strašně dobře, že takový člověk do Boleslavi přišel, jeho zkušenosti nám hodně pomůžou. Příprava jako taková je celkem krátká. Ze zřejmých důvodů - skončili jsme pozdě, navíc se skládal nový tým a řešily se další problémy. Je krátká, ale tvrdá. Zásadní pak bude příprava na ledě.

Těšíte se? Na led?

Určitě. Když člověk jen posiluje, běhá a připravuje se na suchu, nedá se to s ledem srovnat. Když pak obuje brusle a hraje hokej, který má rád a baví ho, je to úplně o něčem jiném.

Kam se chystáte na dovolenou a jak ji strávíte?

Dovolenou bych rád strávil aktivně. Právě proto, že je příprava tak krátká. Navíc jsem první týden řešil hlavně záležitosti ohledně prodloužení smlouvy. Chci tedy ještě něco potrénovat a pak na týden zajet někam k moři oddychnout si a načerpat síly na novou sezónu. Větší část dovolené se však budu snažit být doma na Slovensku.

Přípravu v "A" týmu zahájil junior Martin Sejpal a ze Slovenska přišel Vlastimil Lakosil. Jak zapadli do týmu? Rozumíte si spolu?

Sejpiče znám už z minulé sezóny, párkrát s námi trénoval. Je to kluk v pohodě, je šikovný, mladý a perspektivní. Vycházím s ním dobře. A Vlastu Lakosila jsem poznal až teprve před pár dny, ale vždycky jsem sledoval všechny gólmany ze slovenské extraligy, takže vím, že je to velmi kvalitní brankář. A hlavně mi přijde, že je to fajn člověk. V brankářské konkurenci je velice důležité mít k sobě člověka, který je v pohodě. Když jeden podkopává nohy druhému a podobně, je to špatně. Zatím to vypadá fajn a všichni tři brankáři, jak se zatím známe, spolu vycházíme dobře a nemáme mezi sebou žádný problém.

Je už nějak stanoveno, kdo bude brankářskou jedničkou a kdo dvojkou. Nebo budete tvořit s Vlastimilem Lakosilem vyrovnanou dvojici?

MICHAL VALENT
V rámci Sportovního dne na 3. základní škole předvedl Michal Valent - byť poněkud improvizovaně - své brankářské schopnosti.

Na to je ještě příliš brzy, stále probíhá předsezónní příprava. Oba dva máme ambice a chceme chytat. Je škoda, že v bráně může být jen jeden. Záležet bude na momentální formě, výkonnosti a důvěře od trenérů. Hlavní však bude, aby se dařilo celému týmu a vyhrávalo se.

V letošní přípravě vyrazili hokejisté na Šumavu na kola, ale vy jste tam nejel. Místo toho jste měl vyjednaný individuální program. Popíšete ho fanouškům?

Já jsem dostal možnost připravovat se s Rostislavem Haasem, trenérem gólmanů, který tady působí. Byl jsem u něj na Moravě, kde jsem absolvoval speciální trénink na umělém ledě a kombinoval ho se suchou přípravou. S klubem jsem byl dohodnutý, že tam strávím týden na speciální přípravě a po návratu s kluky pojedu také na kolo. Pan Výborný ale za mnou přišel s tím, abych se místo trápení se na kole, kde bych byl tutově poslední (smích), vrátil na Moravu a ještě další týden tam potrénoval. Že to tak bude lepší. Jsem velice rád, že mi tohle umožnili, bylo to super. Trénovat v létě na umělém technickém ledě ve výstroji, chytat puky a pilovat techniku je velmi přínosné a věřím, že mi to do sezóny pomůže a posune mě to dál.

Byl jste tam sám, nebo vás doprovodil i kolega Lakosil?

Byl jsem tam sám, Vlasta Lakosil tu v tu dobu ještě nebyl, případně měl vlastní individuální přípravu. S Rosťou Haasem jsem byl na té své domluvený dlouho dopředu, protože jsem tenkrát ještě nevěděl, kde budu chytat.

Děkujeme za rozhovor.