BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslavští zahájí sérii přípravných utkání s Avtomobilistem Jekatěrinburg

30. 7. 2012
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Teprve pouhý jeden týden tréninku na ledě mají za sebou v přípravě na nadcházející sezónu 2012/2013 Bruslaři z Mladé Boleslavi a v plánu už mají první konfrontaci s hokejisty z jiného celku. Přestože se výčet přípravných zápasů zdál být konečný a původně měli začínat až druhý srpnový den s Plzní, přišla na poslední chvíli změna. Mladoboleslavští odjedou v úterý 31. července do jihočeské metropole Českých Budějovic, kde se utkají s týmem z Kontinentální hokejové ligy Avtomobilistem Jekatěrinburg.

Avtomobilist Jekatěrinburg je velice mladý klub, který byl založen až v roce 2006 místní sverdlovskou samosprávou, protože dosavadní jekatěrinburský hokejový klub čelil po rozpadu Sovětského svazu potížím, jež vyvrcholily v roce 1998 sestupem ze Superligy. V roce 2001 byl navíc na pět let uzavřen Jekatěrinburský palác sportu, což úpadek hokeje v tomto milionovém velkoměstě podtrhlo.

Nový tým v nově zrekonstruované aréně pak s mnoha posilami vyhlásil cíl postoupit zpět do Superligy. Než se to sportovně povedlo, Superligu nahradila nová Kontinentální hokejová liga. První sezónu KHL ještě klub z finančních důvodů vynechal, ale od sezóny 2009/2010 je jejím stálým účastníkem a povedlo se dokonce postoupit do play-off. V osmifinále však Jekatěrinburg nestačil na mnohem zkušenějšího soupeře z Ufy.

Následující dvě sezóny se týmu vůbec nepovedly a nedokázal na předchozí výsledek navázat. Soupeř Bruslařů pro nadcházející přípravný zápas uhrál v minulém ligovém ročníku po 54 kolech v Charlamovově divizi pouze 49 bodů a skončil ve skupině poslední, přičemž si připsal na své konto pouze 9 výher a výrazně pasivní skóre 105:165. Celkově v KHL skončil Jekatěrinburg předposlední, horší byl už jen neukázněný Viťaz Čechov.

Před novou sezónou odehraje tento ruský tým několik přípravných zápasů s českými týmy. 29. července vyzval pražskou Slavii a nyní ho čeká utkání s Mladou Boleslaví. Českou misi Jekatěrinburg zakončí 9. srpna zápasem s Českými Budějovicemi, jež se s dalšími dvěma ruskými celky účastní letní soutěže o cenu gubernátora Sverdlovské oblasti.

Mladoboleslavští avizovali, že utkání odehrají mladší hráči. Na straně sibiřského velkoklubu se představí jinřichohradecký útočník Josef Straka a dva slovenští hokejisté: obránce Branislav Mezei a boleslavskému publiku velmi dobře známý bývalý ústecký kanonýr Rastislav Špirko, jenž v loňském ročníku hájil barvy popradského Lva. Dále v Avtomobilistu působí běloruský reprezentant Viktor Kosťučenok. Zbytek týmu tvoří většinou ruští hokejisté.