BK MLADÁ BOLESLAV

V případě výluky je na prvním místě asi Boleslav, připustil Radim Vrbata

13. 8. 2012
Autor: Štěpán Tomš
M l. B o l. – Byla by to zvláštní situace. Po semifinálových bojích o nejprestižnější hokejovou trofej na světě by se mohl Radim Vrbata (na snímku) nějakou dobu objevovat na českých prvoligových stadionech. Oblékl by dres Bruslařského klubu, jehož je spolumajitelem. Je takový scénář vůbec možný? “Pokud NHL nezačne, budu to teprve řešit. V tu chvíli by asi Boleslav byla na prvním místě,“ řekl Vrbata poté, co slezl z boleslavského ledu.

Není to nemožné. Jednání o nové kolektivní smlouvě mezi vedením NHL a hráčskou asociací NHLPA jsou totiž jen velmi pomalá. Spíše na mrtvém bodě. A lhůta, ve které je třeba se domluvit, uplyne 15. září. Po sedmi letech proto hrozí nejsledovanější soutěži další výluka.

Radime, budete trénovat s boleslavským týmem až do začátku sezóny NHL, pokud nakonec vypukne?

Jestli všechno půjde tak jak má, měl bych v Boleslavi trénovat na ledě pět týdnů a potom letět do Phoenixu. Zatím je ohledně nové kolektivní smlouvy hodně otazníků, takže je možné, že tu nakonec budu déle.

Jako poměrně čerstvý boleslavský funkcionář jste si už jistě udělal názor na spor mezi NHL a NHLPA.

RADIM VRBATA
Boleslavský rodák s Phoenixem Coyotes došel v loňské sezóně až do semifinále NHL. Podceňovaný tým tak pomohl vytáhnout těsně pod vrchol. Je spolumajitelem Bruslařského klubu a i jemu se snaží pomoci - k návratu mezi elitu.

Vůbec se nedává srovnávat fungování zdejšího a zámořského hokeje. Je pravda, že jsem nyní na dvou různých pozicích – tady jako spolumajitel a v Americe jako hráč – takže spoustu věcí vidím i z té druhé strany. Z pozice hráče jsem samozřejmě na straně hráčské asociace. Nabídky, se kterými přichází majitelé, jsou pro mě nepochopitelné.

Připadá v úvahu, že byste po letech opět pomohl jako hráč Mladé Boleslavi?

Hodně lidí se mě na to ptá, ale já o tom zatím nepřemýšlím. Pořád věřím, že sezóna NHL začne podle plánu. Hokej je teď v Americe na úrovni, na jaké hodně dlouho nebyl. Po výluce z před sedmi lety se dostal na výbornou úroveň jak z pohledu peněz, tak z pohledu fanoušků a mediálního zájmu. Byla by velká škoda, kdyby sezóna nezačala. Snad se vše domluví a bude se hrát. Pokud to nevyjde, začnu teprve řešit, jestli vůbec budu hrát. Případně kde v Evropě budu hrát. Z tohoto pohledu je Boleslav asi na prvním místě.

Může klub v případě výluky donutit hráče, aby si našli zatím jiný tým a udržovali se v kondici?

Nemůže nic. Pakliže neumožní hrát NHL, hráči si mohou dělat co chtějí. Záleží na každém hráči, jak se v takové situaci zachová a jestli si najde něco jinde. Nikdo nemůže nikomu nic přikazovat.

Kdo sestavuje letní tréninkové plány vám?

Letní přípravu si sestavuji sám. Týmy sice dávají nějaká doporučení, ale každý hráč, který v NHL už nějakou dobu hraje, ví, jak se má připravovat. Já se od osmnácti let připravuju sám a letní přípravu mám tím pádem zaběhlou. Přidávám si třeba nové prvky, které se objeví. Hrubou přípravu dělám sám a pak se ke klukům tady připojím na led.

Poprvé jste se svezl na ledě a absolvoval trénink. Byl podobný těm, které znáte z Phoenixu?

Každý trenér má svá cvičení. Pro mě je v prvním týdnu důležité hlavně bruslení, abych se znovu sžil s ledem. Sledoval jsem tři týdny tréninky pana Výborného a myslím si, že jsou srovnatelné s těmi americkými.

Myslíte, že má vaše přítomnost na ledě na hráče pozitivní vliv?

To se musíte zeptat jich. Z mojí strany na tréninku pozitivního nebylo nic (smích). Já jsem rád, že s týmem mohu trénovat. Z mé pozice je rovněž dobré, že vidím, jak kluci na ledě pracují a jaký mají přístup.

Kolik času strávíte prací pro Bruslařský klub?

Náročné to bylo hlavně po mém návratu z Phoenixu po sezóně, protože to bylo zrovna období, kdy se podepisovali hráči a stavěl se tým. Teď se vše zklidnilo a čeká nás fáze hodnotící. Nějaký čas tomu obětuji. Ale baví mě to; za léto se toho tady snažím vidět co nejvíc a poznat možnosti, jak zlepšit celý klub.

Můžete tedy využít vašich zahraničních zkušeností, když víte, jak to chodí v nejlepších klubech světa?

Snažíme se zlepšovat pořád, je to nekonečný příběh každého klubu. Každý se chce zlepšovat a tady je na to spousta prostoru. Děláme kroky, abychom se posouvali výš a výš. Věci se mění a budou se měnit, jsme pořád na cestě být lepší.

Děkujeme za rozhovor.