BK MLADÁ BOLESLAV

Asijský hokej bych nepodceňoval. Třeba se s ním už za pár let setkáme na mistrovství světa, říká trenér Výborný

17. 8. 2012
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. - S trenérem Bruslařského klubu Františkem Výborným (na snímku) jsme mluvili nejen o exotickém přípravném zápasem s jihokorejským týmem High1. Došlo i na shrnutí přípravy jako takové, diskusi o hráčském kádru i přímo některých individualitách.

Pane Výborný, jak byste zhodnotil zápas s jihokorejským týmem Hihg1?

Myslím si, že to byl velmi dobrý soupeř. Možná víc, než kdokoliv v Mladé Boleslavi čekal. Já jsem s tím počítal, protože už mám nějaké zkušenosti s Japonci a to taky nebyly zápasy, při kterých by se dalo odpočinout. Asijský hokej jde poměrně dopředu, ti hráči byli dobře bruslařsky připravení a byla tam i spousta dalších věcí, které dnešní moderní hokej vyžaduje. Ten zápas považuji za kvalitní a vítězství za cenné.

FRANTIŠEK VÝBORNÝ
K Františku Výbornému se upínají naděje fanoušků. Všichni věří, že svůj tým dovede zpátky do extraligy.

Jižní Korea zní na mladoboleslavské poměry hodně exoticky. Jak se vůbec zrodil tenhle nápad?

Abych byl upřímný, tak vůbec nevím, jak to vzniklo. Bylo to pro mě stejné překvapení, jako když jsme jeli do Českých Budějovic za Jekatěrinburgem. Najednou prostě přišel sportovní manažer Hornický, že má tady v Čechách soustředění jihokorejský klub a jestli bychom neměli zájem si s nimi zahrát. Tak jsme pochopitelně kývli.

Prý se Jihokorejcům v Mladé Boleslavi hodně zalíbilo. Neslyšel jste o tom něco?

Slyšel jsem, že prý pět minut po příjezdu prohlásili, že si příště udělají soustředění tady, že se jim v Boleslavi strašně líbí. Před pár lety jsme se Spartou jezdili do Japonska a oni zase do Prahy. Kdo ví, třeba se jednou bude něco takového dít i tady. Ono se nad tím dneska každý možná jen tak pousměje, ale ti Asiati jsou tak strašně houževnatí, že bych se vůbec nedivil, kdybychom je za pár let začali vídat třeba na mistrovství světa.

Máte za sebou půlku přípravných zápasů. Jaké jsou vaše dojmy?

Na rozjezd jsme měli samé těžší soupeře, ale myslím si, že i tak jsme ta utkání s extraligovými týmy odehráli slušně. Ono je těžké porovnávat ty zápasy nějak mezi sebou, protože do každého nastoupil někdo jiný, případně na nějaké jiné pozici. Takže výsledky jako takové nemá cenu hodnotit, nemám to rád. Ale náš herní projev se mi poměrně líbil. Na druhou stranu vždycky zůstává spousta věcí, na kterých musíte dělat celou sezonu. Nikdy nejde říct: „Teď je po přípravě a my všechno umíme.“ Určitě jsem ale rád, když vidím, že jsou hráči schopní předvádět v zápasech to, co si říkáme na trénincích. A to se děje.

Co kádr? Jestli jsem si správně všimla, tak vždycky jedna formace nehraje, že?

Přesně tak. Snažili jsme se rozdělit to tak, aby každý dostal spravedlivý díl času, který by měl o té přípravě strávit na ledě. Samozřejmě určitou přednost v tomhle mají ti mladší hráči, protože jsou to především oni, kdo se musí předvést a ukázat, že o místo v týmu stojí. Nutno podotknout, že už nám to začíná pomalu ale jistě krystalizovat.

Jak to vypadá s brankáři? O pozici jedničky se vlastně ucházejí hned tři…

To je dobře, ne? (úsměv) Zatím to takhle je a bude. Všichni tři mají velmi dobrou výkonnost a všichni tři mají zájem Boleslavi pomoct. To je všechno, co potřebujeme vědět.

Hodně se v posledních dnech mluví také o Tomáši Demelovi. Už máte nějakou představu o tom, jak se bude jeho případ vyvíjet?

Tady je třeba říct, že ta Tomášova "zkouška" je trochu jiná, než bývá obvyklé. On nemusí nikoho o ničem přesvědčovat. Já osobně ho velmi dobře znám, vím, že je to velký dříč a velmi zodpovědný kluk. Fyzicky na sobě hodně zapracoval, je dobře připravený. Problém dlouhou dobu představovalo to jeho vážné zranění. Na led se vracel rozhodně o dost jinak, než všichni ostatní. Nejdřív to všechno začalo jen tím, že nás požádal, jestli by s námi nemohl jen trénovat. Nic víc, nic míň. Teprve potom, když se začal zase cítit dobře, se začala objevovat možnost, že by tu mohl dál hrát. Myslím, že se to všechno rozhodne příští týden.

Jak to vypadá s dalšími hráči, kteří jsou, případně byli, v Boleslavi na zkoušku?

Neuspěl junior Mavrojanidis ze Slavie a pryč je v tuhle chvíli i Miroslav Škumát. Ten je momentálně v Šumperku, myslím, že se tam spíš uchytí. Ale je to dobrý kluk, dříč. Jsme domluvení, že pokud by nám někdo vypadl, nebo se objevily nějaké potíže, tak se mu můžeme ozvat. Hodně se mu tu líbilo, byl by rád, kdyby tu mohl hrát.

Otázka na závěr: Jak vypadá spolupráce otec – syn?

Zatím je to teprve v začátcích. Aspoň tedy tady v Boleslavi, jinak to pochopitelně oba známe už ze Sparty. Je to bez problémů, oba jsme profesionálové. (úsměv)

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav