BK MLADÁ BOLESLAV

Rytíři versus Bruslaři, aneb středočeské derby nanečisto

20. 8. 2012
Autor: Daniel Langer
M l. B o l. - Poslední čtyři roky na sebe oba celky narážely pravidelně v nejvyšší soutěži, díky sestupu mladoboleslavských hokejistů jde s největší pravděpodobností o poslední střetnutí těchto dvou soupeřů v tomto ročníku. Rytíři Kladno mají napilno a sehrají již deváté střetnutí v rámci letní přípravy. Bruslařský klub v tomto ohledu mírně zaostává, zatím sehrál o tři zápasy méně. Utkání se odehraje v úterý 21. srpna od 17:30.

Úterní soupeř Mladé Boleslavi přípravu nijak nezanedbává a co se týče kvantity, patří k těm nejaktivnějším z české hokejové scény. V posledním střetnutí Kladno rozstřílelo Písek 7:1, nebo například porazilo mistra z Pardubic 5:1. Stejným rozdílem ale dokázalo prohrát s extraligovým nováčkem z Chomutova, nebo 3:4 s Ústím nad Labem. Vrcholem přípravy by pak mělo být střetnutí s Nižněkamskem (KHL), které se odehraje 30. srpna.

Pokud někdo pečlivě sleduje jednání hráčské asociace (NHLPA) a vedení NHL, jsou to právě Rytíři. Zdá se, že právě Kladenští by z případné stávky, jejíž hrozba nabývá stále reálnějších rozměrů, těžili nejvíce a na místním Městském stadionu by se mohly prohánět největší hvězdy českého hokeje. Ve hře jsou jména jako Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Ondřej Pavelec, Jakub Voráček, Tomáš Kaberle, Marek Židlický, Jiří Tlustý, nebo Michael Frolík.

Bruslařský klub a Rytíři Kladno mají jedno společné. Do role funkcionářů se angažovali slavní odchovanci, kteří chtějí do té doby tápající extraligové outsidery vytáhnout do klidnějších vod a přinést stabilizaci. Úspěšnější se ukázal Jaromír Jágr, který klubu vnukl novou image a dokázal po letech paběrkování dovést kladenské hokejisty až do vymodleného play-off. To Radimu Vrbatovi přinesly povinnosti spolumajitele klubu více starostí, než radosti. Se sestupem ale přišly razantní změny a všichni doufají, že se brzy Boleslav dočká návratu mezi českou elitu.

Na přestupovém trhu Kladenští nenachystali nějaký převratný tah, spíše doplňovali kádr. Obranu posílili Petr Macholda (Augsburg, GER), Petr Mocek (Karlovy Vary) a Marek Černošek (Litvínov), do útoku přišel David Kuchejda (České Budějovice). Rozloučit se Rytíři museli s Jaroslavem Kallou poté, co dlouholetá opora modrobílých vyslyšela volání pražské Slavie. Odešli i Marek Posmyk (Litvínov) a Tomáš Knotek (České Budějovice).

Sestava Rytíři Kladno v posledním přípravném utkání: Cikánek – Kameš, Růžička, Procházka, Piskáček, Macholda, Drtina, Drtil, Mocek – Hovorka, Dragoun, Obdržálek – Eberle, Lukáč, Látal – Valský, Melka, Čurda – Redlich, Dalecký, Strnad

Sestava BK Mladá Boleslav v posledním přípravném utkání: Valent (od 35. Will) - Šmach, Kasík - Chaloupka, Jindra - Pavlů, Kulich (Kůrka) - Nouza, Koudelka, Pabiška – Kafka, Jiránek, Loskot – Demel, Pešut, Lenc - Koudela, Frolík, Rys