BK MLADÁ BOLESLAV

Trenér Křivohlávek: Hodně hráčů hrálo loni pravidelně. Teď musí předat zkušenosti mladším

26. 8. 2012
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Do startu mládežnických hokejových soutěží sezóny 2012/2013 už zbývají pouhé dva týdny a boleslavským dorostencům a juniorům vrcholí letní příprava. Nový šéftrenér boleslavské mládeže Jan Křivohlávek (na snímku) si našel čas na zodpovězení pár otázek a vyjadřoval se například ke sportovním cílům a očekáváním. Zabrousil rovněž do záležitostí, které má ze své nové pozice na starosti.

Pane Křivohlávku, krátce po skončení předchozí sezóny jste byl jmenován šéftrenérem sportovního centra mládeže (SCM). Co tomu předcházelo?

Na pozici šéftrenéra SCM jsem nastoupil letos v květnu, když pan Potěšil odešel zpět domů do Havířova. Byl to právě on, kdo mě přivedl v minulé sezóně do Mladé Boleslavi k mužstvu mladšího dorostu. S novým prostředím a s hráči jsem se seznamoval během loňské letní přípravy a po počátečních rozpacích jsme vykročili za naším cílem, kterým byla záchrana v extralize mladšího dorostu. To se podařilo, v soutěži jsme určitě ostudu neudělali a můžu ji hodnotit kladně.

Jaké povinnosti jsou spojeny s Vaší novou funkcí?

Mé povinnosti a kompetence spojené s touto funkcí jsou pevně dány svazovou smlouvou. Mezi nejdůležitější patří koordinace práce v kategoriích SCM a spolupráce s hlavním trenérem sportovních tříd, kde vyrůstá budoucnost našeho oddílu. Mým úkolem je dále kontrolovat tréninkovou náplň a uplatňovat zařazování nových tréninkových poznatků, doporučených z ČSLH. Zodpovídám také za provedení zdravotních prohlídek a posouzení sportovní způsobilosti hráčů, a tak podobně.

Čtenáři si mohli již dříve všimnout některých změn v trenérském rozdělení. Mohl byste jim je zdůvodnit?

Trenérem juniorů se stal Honza Vidner, protože již několik sezón spolupracuje s „A“ mužstvem jako kondiční trenér. Z důvodu návaznosti kategorií mužů a juniorů se vedení rozhodlo pro tuto variantu. Hlavním trenérem staršího dorostu jsem já spolu s Tomášem Hykou a u mladšího dorostu spolupracuji s Petrem Bubnem, který je držitelem licence A, tudíž máme s vedením týmu stejné pravomoce, což bude výhoda v případě termínových kolizí. Pro doplnění, asistentem u kategorie juniorů je Radek Novák.

V uplynulé sezóně trpěla mládežnická mužstva nedostatkem hráčů. Jak vypadá kádr mladšího a staršího dorostu teď před startem soutěží?

Mužstvo mladšího dorostu tvoří celkem 24 hráčů a 3 brankáři. Útok je složen z ročníků ´97 a ´98 poměrově na polovinu, ale co se týče obránců, budeme se muset během sezóny poohlédnout po dalších z ročníku ´98, abychom i v sezóně 2013/2014 měli vyvážené mužstvo a zacelili mezeru, která tady vznikla. Mužstvo staršího dorostu tvořilo během přípravného a předzávodního období až 30 hráčů, ale zdaleka ne všichni mají potřebnou extraligovou výkonnost. Tým se proto stále tvoří a skládá. Určitou představu již máme, ale zranění a nemoci nám stále nedovolují sestavit pětky tak, jak bychom si představovali. Není vyloučeno ani doplnění týmu, ale pouze hráči na úrovni prvních dvou pětek.

Co tedy očekáváte od letošní sezóny? Jaké si kladete cíle?

Samozřejmostí je zachování extraligové příslušnosti ve všech mládežnických kategoriích. V mladším dorostu a juniorce je hodně hráčů, kteří v loňské sezóně hráli pravidelně a získané zkušenosti by měli zužitkovat a předávat dál těm mladším. I ve starším dorostu je několik starších hráčů, kteří byli hodně vytěžováni, ale na druhé straně je zde několik dalších, kteří z důvodu zranění nebo výkonnostních problémů odehráli minimum zápasů. Podle přípravných utkání nás čeká největší práce podobně jako loni ve starším dorostu. Do zahájení soutěžního ročníku zbývají jěště dva týdny, takže určitě uděláme vše, abychom byli dostatečně připraveni na začátek sezóny a důstojně hájili barvy našeho klubu.

Letos jste zažádali o přijetí do Akademie. Už koncem minulé sezóny se k tomu vyjadřovali trenéři Potěšil s Vidnerem, ale co to pro vás znamená nyní?

Znamená to především hodně práce. Pokud chceme získat statut Akademie, musíme splnit podmínky pro přijetí. Znamená to zkvalitnit sportovní zázemí, tedy šatny, rozcvičovnu, posilovnu a prostory pro regeneraci. S tím souvisí i doplnění sportovního nářadí a materiálního vybavení. Zlepšit musíme také podmínky ubytování pro mimoboleslavské hráče. U žáků je to snadné, tam je opět navázána spolupráce s 3. základní školou. Spolupráce se středními školami bude náročnější, ale budeme hlídat, aby hráči udržovali určitý průměr známek, jinak nebudou nasazováni do utkání. Podmínky pro přijetí do Akademie lze nalézt na stránkách ČSLH.

Děkujeme za rozhovor.