BK MLADÁ BOLESLAV

Cíl je jasný, ani nemůže být jiný, uvědomuje si Radim Vrbata

7. 9. 2012
Autor: Redakce
M l. B o l. - Dát příležitost mladým hokejistům, kteří si ji zaslouží, vytvořit v mužstvu zdravou konkurenci, konsolidovat kádr prvoligového celku a připravit se, ovšem s pokorou, na nejdůležitější úkol sezóny – baráž o extraligu. Takové cíle má před startem prvoligové soutěže Bruslařský klub Mladá Boleslav. Za prioritní je považuje také spolumajitel klubu Radim Vrbata (na snímku).

Zápasem proti Litoměřicím vstoupí hokejisté Mladé Boleslavi do prvoligové sezóny. S řadou změn ve funkcionářském, realizačním a hráčském kádru. A také s jasnými myšlenkami. "Pochopitelně cíl je jasný, jiný být nemůže," uvědomuje si Radim Vrbata a zároveň varuje: "Na druhou stranu všichni moc dobře víme, a hráčům je to neustále zdůrazňovanáno, že naplnit očekávání vůbec nebude jednoduché. Každý ze soupeřů se bude chtít na tým, který ještě loni hrál extraligu, patřičně namotivovat a vytáhnout. Sezóna proto vůbec nebude jednoduchá. Na ostatní celky musíme hledět s pokorou."

RADIM VRBATA
Radim Vrbata je třetinovým akcionářem v BK Mladá Boleslav. Podíl koupil loni.

Samozřejmě. Není možné se uspokojit jen tím, že by mužstvo případně kralovalo 1. lize a tím vše skončilo. "Ten cíl je pochopitelně odpovídajícím způsobem odehrát základní část, odehrát následně play-off a také baráž. Opravdu si všichni uvědomujeme, že to ale nebude snadná cesta. Mužstvo prochází určitým procesem. Důležité je, aby si tým zdravě sedl a dal se postupně v průběhu mistrovského ročníku dohromady."

S budováním mužstva klub začal bezprostředně po skončení neúspěšné sezóny 2011/2012. S řadou hokejistů se vedení rozloučilo. Naopak ti, co přesvědčili o tom, že jim na boleslavských barvách záleží, se podařilo udržet. "Není to nikdy jednoduchý proces, ale opravdu jsme se snažili vybudovat ten kádr tak, jak si myslíme, že by to bylo nejlepší. Spekulace o tom, kdo odešel a proč, jsou v tuto chvíli zbytečné. Jdeme jinou cestou. Navíc, a to je také podstatné, hráči i trenéři mají naši plnou důvěru. Rozhodně nechceme jít cestou, kdy se v mužstvu za sezonu vystřídá 50 hráčů. Taková doba už je pryč. Chceme dát i prostor trenérům na koncepční práci. Na druhou stranu pochopitleně všichni musí cítit určitý tlak. A změny? Ty samozřejmě mohou přijít. Tvorba mužstva, i s ohledem na ambice, představuje nikdy nekončící proces a ani my se mu nebudeme bránit. Přednost ale skutečně dostanou hráči, kteří budou ochotni pro Boleslav něco obětovat."

Z toho plyne i další věc. Klub se vydává na cestu zdravé konkurence. Na každém postu. Od brankářů, přes beky až k útočníkům. A samozřejmě i v případě mladých hráčů. "Konkurence, a zdůrazním že konkurence zdravá, je skutečně na všech místech v sestavě. Nikdo totiž nesmí mít pocit, že místo v sestavě má po celou sezónu jisté. Každý o ten svůj post musí bojovat. Musí cítit tlak, aby na sobě dál pracoval. Nesmí dojít k žádnému uspokojení. To by se nám na konci sezóny mohlo vymstít. Zdravá konkurence musí prostě všechny donutit k tomu, aby pracovali tak, jak mají."

Pozitvní je navíc skutečnost, že kolem boleslavského hokeje a přímo v kabině se pohybují lidé bezprostředně spjatí s klubem. Stačí zmínit trenérské duo František Výborný – Jiří Slabý. Stejně tak byl tvořen realizačí tým, vždyť kustodem se například stal bývalý hráč Mladé Boleslavi Martin Tondr. Příležitost dostávají mladí hráči z vlastní líhně. "To by měla být změna oproti letům minulým, kdy šanci především dostávali hokejisté z jiných klubů. S tím je konec. Přesvědčili jsme se, že taková cesta k úspěchu nevede. Že se vydáváme jinou cestou dokládají už přípravné zápasy. Do kádru se zapojují hráči jako Will, Rys, Lenc, Jiránek, Loskot, šanci dostávají Frolík, Vrba, Koudela. Měl by to být signál pro mladé, že pokud si šanci svými výkony zaslouží, určitě ji dostanou. Možnost zahrát si za áčko pro ně musí být především motivací a musí je hnát k tomu, aby dál na sobě pracovali. Pak příležitost určitě dostanou. Ne ale zadarmo. To, že je někdo mladý a je z Boleslavi, automaticky neznamená, že za áčko bude hrát," zdůraznil na závěr Radim Vrbata.