BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři zajíždějí bojovat na led Kohoutů z Olomouce

2. 10. 2012
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Rozlosování určilo Bruslařům několik za sebou jdoucích zatěžkávacích zápasů s nejurputnějšími bojovníky o čelo tabulky 1. ligy. Poslední z nich, zápas s hanáckým celkem HC Olomouc, je čeká ve středu 3. října 2012. Kohouti jsou na svém ledě zatím neporazitelní, naopak Bruslařský klub dokázal na soupeřových kluzištích vždy zabojovat a poprat se o důležité body do tabulky. Atmosféra v „Kohoutí plecharéně“, jak se zdejšímu stadionu přezdívá, bývá mnohdy dusná. Uvidíme, komu se nakonec podaří ukořistit důležité body. Úvodní buly padne v 18:00.

Historie

LOGO
Olomoučtí stejně jako Mladá Boleslav nedávno měnili logo. Zatímco Středočeši sáhli po novém designu, Kohouti spíše inovovali.

Hokejový klub byl v Olomouci založen roku 1955, tehdy pod názvem Spartak Moravia Olomouc a vznikl sloučením dvou mužstev - Moravia Mariánské Údolí a Sokol Velká Bystřice. Pod současným názvem funguje od roku 2001.

Olomoucký zimní stadion spatřil světlo světa 25. ledna 1948, jako sedmá umělá ledová plocha v Československu. Pojme celkem 5 300 fanoušků. Mezi nejznámější osobnosti, které vyrostly na zdejším ledě, patří bezpochyby krasobruslařský taneční pár – sourozenci Eva a Pavel Romanovi. Abychom ale neodváděli řeč od ledního hokeje, své začátky v olomouckém dresu si zažili i hokejoví reprezentanti, jako například Michal Broš, Tomáš Sršeň, Jiří Vykoukal, Jan Tomajko, Jiří Hudler nebo současná hvězda NHL David Krejčí.

Mezi nejznámější hráče a odchovance klubu patří ale bezpochyby Jiří Dopita. Třiačtyřicetiletý útočník, který je stále aktivním hokejistou je navíc od května 2006 majoritním vlastníkem klubu a stále figuruje na soupisce Kohoutů. V letošní sezoně ale zatím za Hanáky nenaskočil.

Aktuality

BOLESLAV VS. OLOMOUC
Mladá Boleslav a Olomouc se naposledy střetly před čtyřmi lety. Tehdy Středočeši svého soupeře poměrně válcovali, doba ale pokročila. Jak to dopadne tentokrát?

Bruslaři mají s Kohouty velmi příznivou bilanci vzájemných utkání. V sezoně 2006/2007 dokázali Mladoboleslavští svého protivníka porazit ve všech zápasech. Rok poté se oba sokové potkali pouze dvakrát. V prvním utkání porazili Bruslaři soupeře sebevědomě 7:2. Druhý zápas, ve kterém se oba celky setkaly prozatím naposledy, se odehrál 12. prosince 2007 na ledě Kohoutů. V něm Boleslavští podlehli až v samostatných nájezdech 0:1.

Hokejové výkony hanáckého klubu jsou prozatím jako na houpačce. Kohoutům se v sezoně na domácím ledě velmi daří. Ze všech domácích utkání ani jednou neprohráli. Zato z venkovních zápasů se nemohou prozatím pyšnit ani jedním skalpem. Nejproduktivnějšími hráči týmu jsou Matěj Pekr (6+4) a Jakub Herman (5+4).

Zatím nejčerstvější posilou Kohoutů je Mario Cartelli. Zkušený bek trénoval s týmem již v letní přípravě a v Olomouci má vyřízené hostování z extraligového Třince.

Ani jeden z protivníků se zřejmě nebude chtít unáhlit, proto se dá očekávat zpočátku opatrný hokej. Navíc si to na dálku rozdají dva ambiciózní a velmi mladí gólmani. Tři brankové tyče Kohoutům zatím s jistotou stráží teprve dvacetiletý Libor Kašík. Na straně Bruslařů bude rovněž dvacetiletý Roman Will, který v aktuálních statistikách brankářů v 1. lize zaujímá druhou příčku, hned v závěsu za Vojtěchem Sedláčkem z Litoměřic.

Sestavy z posledního kola:

HC Olomouc:Kašík – Bartoň, Ondrušek, Lhotský, Valenta, Cartelli, Staněk, Houdek, Janáček – Pekr, Řípa, Herman – Švaňhal, Diviš, Selingr – Králík, Kucharczyk, Hampl – Rác, Heža, Vodný

BK Mladá Boleslav: Will - Němeček, Pojkar, Kasík, Chaloupka, Jindra, Beňovič, Šmach - Mikulík, Vrbata, Nouza - Pabiška, Výborný, Jiránek - Demel, Koudelka, Rys - Hrdel, Loskot, Lenc

Statistiky

Zimní stadion Olomouc| 3. 10. 2012 18:00

HC Olomouc 8. kolo BK Mladá Boleslav
5. místo, 12 bodů umístění 2. místo, 17 bodů
20:20 skóre 24:11
5:2 (Třebíč) nejvyšší výhra 4:0 (Benátky nad Jizerou)
1:5 (Ústí nad Labem) nejvyšší prohra 2:3 (Šumperk)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
17,65 % využití přesilových her 21,88 %
6 góly v přesilových hrách 7
0 góly v oslabeních 1
Matěj Pekr 10 bodů (6+4)
nejproduktivnější hráč Tomáš Nouza 10 bodů (5+5)
Matěj Pekr 6 gólů nejlepší střelec Tomáš Nouza 5 gólů
Jiří Ondrušek 6 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Nouza 5 asistencí
Matěj Pekr
Jakub Herman
Jiří Řípa, všichni +5
nejlepší hráč v +/- Petr Chaloupka
Tomáš Demel, oba +5
Petr Kolouch
Lukáš Kucsera, oba -3
nejhorší hráč v +/- Zbyněk Hrdel, -2
Jakub Bartoň 29 minut nejtrestanější hráč Jaroslav Kasík 31 minut
Libor Kašík 92,06 %
Tomáš Halász 91,43 %
úspěšnost brankářů Roman Will 96,75 %
Vlastimil Lakosil 80,65 %
Libor Kašík 2,74
Tomáš Halász 3,83
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Will 0,91
Vlastimil Lakosil 3,75