BK MLADÁ BOLESLAV

Smlouvu ještě podepsanou nemám, smál se Radim Vrbata

7. 11. 2012
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Novináři mu v průběhu tiskové konference dali tak trochu přezdívku, pojem "hvězda 1. ligy" totiž padl hned několikrát. Radim Vrbata (na snímku) ale stojí nohama pevně na zemi. Za hvězdu se nepovažuje a z 1. ligy jako takové má zdravý respekt. "Na nějaké oslnivé výkony se zatím rozhodně necítím," řekl. "Bude chvíli trvat, než do toho všeho zapadnu."

Situace v NHL se mění prakticky ze dne na den, a tak nikdo nemá nic jisté. Dokonce i v době, kdy probíhala tisková konference s Radimem Vrbatou, se na českých serverech objevily nové informace – výluka by se údajně mohla chýlit ke konci. Střízlivé odhady zmiňují 1. prosinec, ty hodně optimistické dokonce 23. listopad. Anebo pochopitelně ani jedno.

radim vrbata
Radim Vrbata je od loňského roku třetinovým akcionářem Bruslařského klubu. Pravidelně se také v létě s jeho hráči připravuje. Letos bude i na jeho soupisce.

"Počáteční optimismus už mě přešel," okomentoval situaci Radim Vrbata. "Jednání pochopitelně pořád běží, zítra může být všechno zas jinak. Ale já se rozhodl, že už chci hrát."

Starší bratr Davida Vrbaty naznačoval už od léta, že pokud se NHL nerozjede, zvolí si za své působiště rodné město. Hned ze začátku se mu do toho z pochopitelných důvodů nechtělo – zvykat si na novou ligu, styl hry a tak dále. "Krom toho jsem měl taky poměrně dlouhou loňskou sezonu. S Phoenixem jsme se dostali daleko, takže nějaká neodolatelná touha hrát hned od září tam nebyla. Teď už ale ten čas přišel."

Nabídky přicházely ze všech stran, třetinový akcionář Bruslařského klubu ale na všechny říkal ne. "Dost klubů mi volalo už v létě. Já je ale všechny odmítal s tím, že zatím nikam nechci a pokud později ano, bude to Boleslav. Jsem rád, že to všichni přijali a respektovali to."

1. liga pro Radima Vrbatu nepředstavuje úplnou neznámou, v sezoně 2004/2005 to ale byly jen dva zápasy a krom toho už od té doby nějaký ten čas uplynul. "Rozhodně nečekám, že to bude procházka růžovou zahradou. Z 1. ligy mám zdravý respekt, podle mě je to soutěž, která má svoje kvality."

Není ovšem žádným tajemstvím, že individuální hráčské umění do těch kvalit většinou nepatří. Ostatní hráči Mladé Boleslavi druhou nejvyšší českou soutěž většinou komentují jako "tvrdou", výhry spíš "vydřené" a ostatní týmy "zapálené a odhodlané". Ponesou se ve stejném duchu i případné ataky na Vrbatu? "Tohle hrozí vždycky. Zatím bych chtěl ale soupeře uklidnit, na nějaké hokejové zázraky se v tuhle chvíli rozhodně necítím," prohlásil s úsměvem.

V uvolněném duchu se nesla i debata o smlouvě. "Tu zatím nemám," smál se jednatřicetiletý odchovanec boleslavského hokeje. "Musíme ji uzavřít do tří dnů, to určitě stíháme," uklidňoval vzápětí přítomné i fanoušky. "Radim totiž řeší dilema," doplnil generální manažer Mgr. Jan Tůma. "Coby manažer na ní chce částku co možná nejnižší a jako hráč co možná nejvyšší."

Bratři Vrbatové
Radim a David Vrbatové se v posledních letech vždycky potkali na ledě alespoň v rámci letní přípravy Bruslařského klubu. Teď spolu budou v jednom týmu. Dají je trenéři k sobě?

Nutno podotknout – Radim Vrbata na ní nebude mít nejspíš částku vůbec žádnou. "Nechci, aby moje angažmá tady nějak zatížilo rozpočet klubu. Stejně jsme to řešili i s pojistkou, která se také neplatí z klubové kasy, ale našli jsme s majiteli jiný zdroj."

V jaké formaci a s kým bude Radim Vrbata hrát - o tom zatím jasno není. "Kluci jedou ve středu do Ústí. To je v tuhle chvíli určitě důležitější než já. V kabině ještě budeme mít dost času na to, abychom to řešili. Zatím jsem v páté lajně!" smál se Vrbata.

S příchodem Radima Vrbaty se častokrát mluvilo i o případných dalších posilách z NHL. Jak to vypadá v tuto chvíli? "Domluvili jsme se s vedením, že tohle teď není aktuální. Výluka je ještě hodně otevřená záležitost a Boleslav navíc hraje dobře tak, jak teď je. Pokud by se ale NHL nerozjela, není to úplně vyloučené," prohlásil boleslavský odchovanec.

"Jsme rádi, že můžeme Radima přivítat do kabiny jako člena kádru," vyjádřil se k situaci i Mgr. Jan Tůma. "Jsme si vědomi, že měl spoustu nabídek, které nakonec kvůli Boleslavi odmítl. Hodně to pro klub znamená. Těším se, až ho uvidím na ledě, a jsem přesvědčený, že se těší i fanoušci."