BK MLADÁ BOLESLAV

OFF-LINE: Ptejte se Radima Vrbaty!

9. 11. 2012
Autor: Redakce
M l. B o l. - Prostřednictvím e-mailů jste rozhodli, že zpovídat budete Radima Vrbatu (na snímku). Volba je to určitě dobrá, působení boleslavského odchovance v Bruslařském klubu může být na rozdíl od ostatních přeci jen časově omezenější. Protože ale těsně za Vrbatou skončil Roman Will, můžeme už teď slíbit, že v prosinci dojde i na boleslavského brankáře. Své dotazy pokládejte prostřednictví tohoto formuláře.

Samozřejmě platí soutěž o poukázku v hodnotě 300 Kč do Potrefené Husy - Sport Baru Bičík v Mladé Boleslavi. Po zodpovězení všech dotazů Radim Vrbata vylosuje jeden e-mail ze všech došlých. Vítěz bude zpětně kontaktován právě prostřednictvím jeho e-mailové adresy.

Off-line rozhovor poběží přibližně dva týdny, poté Radim Vrbata na všechny dotazy odpoví. Jeho časový fond je ale pochopitelně omezený, proto prosíme, abyste si vždy přečetli už před vámi položené dotazy a ujistili se, že se nebudete ptát na to samé. Také žádáme, aby příspěvky, měly skutečně charater dotazu. Redakce si vyhrazuje právo smazat nevhodné příspěvky.

Profil Radima Vrbaty

Pravý křídelní útočník odešel do zámoří rovnou z mladoboleslavské juniorky po sezoně 1997/1998. Své kvality v zámořských juniorských soutěží potvrdil, v sezoně 2000/2001 nasbíral v dresu Shawiniganu (QMJHL) během 55 zápasů neuvěřitelných 120 bodů (56+64). V roce 2001 byl součástí českého týmu, který ovládl juniorské mistrovství světa.

V ročníku 2001/2002 si odbyl úspěšnou premiéru v NHL. Za Colorado nastřílel během 52 zápasů solidních 18 gólů a na dalších dvanáct přihrál. 30 kanadských bodů v dresu Colorada nasbíral také o rok později, to ale přitom v týmu Lavin sezonu nedokončil. V jejím průběhu se stěhoval do Caroliny, kde stihl během deseti zápasů nasázet pět gólů.

Carolina byla Vrbatovým působištěm i v sezoně 2003/2004 (12+13). Během výluky v následujícím ročníku hrál extraligu v Liberci, kde se stal nejproduktivnějším hráčem (18+21) a Tygry dotáhl až do semifinále play-off. Na dva zápasy si také odskočil do tehdy prvoligové Mladé Boleslavi. Po juniorském titulu přidal do své sbírky v roce 2005 také zlato z mužského mistrovství světa.

Po výluce se vrátil zpět do Caroliny, kde odehrál celý ročník 2005/2006 s bilancí 15+24. Pro sezonu 2006/2007 se vydal do Chicaga (14+27). Další ročník strávil v Phoenixu, kde zažil ze svého pohledu neúspěšnější sezonu v NHL (27+29). I přes výborné výkony však v týmu Kojotů nesetrval, neboť mu nebyla nabídnuta nová smlouva, a tak po něm sáhla ambiciózní Tampa Bay.

Bleskům však nevyšel ani jeden zápas při premiéře NHL v Praze a lepší to nebylo ani za mořem. Podle představ se nedařilo ani výbornému bruslaři (3+3), a tak se rozhodl pro návrat do svého rodného klubu, aby tu našel herní pohodu. Vrbata se tak stal další hvězdou s mnoha zkušenostmi z NHL, která se vrátila do české nejvyšší soutěže. Ve Spartě působili Výborný a Ručinský, v Plzni Straka, Liberec ulovil Modrého. V Boleslavi se ale nakonec Vrbata ohřál jen dva měsíce. Bruslařskému klubu se nedařilo, a tak uzavřel dohodu s Libercem - Radima Vrbatu vyměnil hned za ti hráče. Ani s Tygry se ale Vrbata nedostal daleko, vypadli už v předkole play-off s Vítkovicemi. Jeho "oběť" ale pomohla Bruslařům, kteří uhájili svou extraligovou příslušnost v baráži. V tomto ročníku také šikovný útočník zatím naposledy nastoupil za českou reprezentaci - ve třech zápasech zaznamenal dva góly a jednu asistenci.

Boleslavský rodák se po skončení sezony vrátil do Phoenixu, kde se mu už jednou dařilo. V tamějším klubu působí už tři ročníky, z toho ten poslední byl zatím jeho nejlepší v zámoří vůbec. Pod obrovský úspěch týmu jako takového (Coyotes se probojovali až do finále Západní konference) se podepsal 35 góly a 27 asistencemi. Nastoupil do 77 zápasů, zvládl se poprat s nepříjemnou alergií na penicilin a společně s Milanem Michálkem byl nejlepším střelcem s českým občanstvím.

Sezona 2011/2012 pak byla pro Radima Vrbatu specifická ještě v jednom směru - byl to první ročník, který zvládl nejen jako hokejista, ale také jako manažer. V létě 2011 se totiž stal třetinovým vlastníkem BK Mladá Boleslav.

Statistiky Radima Vrbaty najdete na jeho profilové kartě.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav