BK MLADÁ BOLESLAV

Navýší Mladá Boleslav náskok nad Kohouty?

21. 12. 2012
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Těsně před vánočními svátky nabídne los 1. hokejové ligy zajímavý střet, v rámci 34. kola na sebe narazí dva lídři tabulky. Přestože Bruslařský klub má svou vedoucí pozici jistější a jasnější, po zápasu s druhou Olomoucí už jeho náskok nemusí být tak markantní. Stručně řečeno: rozdíl činí pět bodů, a přestože se Středočeši o první místo zatím bát nemusí, není pochyb, že se bude na co dívat. Sledujte v sobotu 22. prosince od 17 hodin, který ze dvou ambiciózních týmů si nadělí větší bodovou nadílku pod stromeček!

Aktuality

Boleslav versus Olomouc
Jak dopadne bitva dvou aktuálně největších rivalů? Čeká nás napjaté utkání, ve kterém dojde i na emoce?

Olomouc se od začátku sezony netají extraligovými ambicemi a její výsledky potvrzují, že to myslí skutečně vážně. I trenér František Výborný nedávno naznačil, že za největšího rivala zatím považuje právě Moru. "Mají skvělé mužstvo. Dlouhodobě. Už loni dělali velké problémy Chomutovu, v play-off ho mohli klidně vyřadit."

Olomoučtí za sebou nemají žádné vyloženě horší období, jejich prohry jsou spíš rovnoměrně rozsety. Nejvíce gólů inkasovali od Benátek nad Jizerou (6 branek), největším rozdílem padli s Ústím nad Labem (1:5). Obojí ale přišlo prakticky hned v úvodu sezony. Poslední dva měsíce Kohouti prohráli vždycky rozdílem jen jediné branky a nutno rovněž podotknout, že v základní hrací době Olomouc padla naposledy 3. listopadu.

Že nepůjde o jednoduchý zápas, je jasné i Davidu Vrbatovi. "Čeká nás těžké utkání, musíme se na Olomouc dobře připravit. Určitě si je nechceme pustit k tělu," varoval. Že to hokejisté v 1. lize nemají jednoduché, není žádná novinka, o tom už se mluvilo. Bruslařům ale nenahrává do karet ani los. Právě kolem Vánoc totiž mají samé těžší soupeře. "My sami to neřešíme," přiznal Vrbata. "To spíš naše rodiny," dodal a potvrdil tak, že s klidem u domácího krbu hokejisté počítat spíš nemohou.

Olomoucký Matěj Pekr (20+18) byl dlouho nejlepším hráčem celé ligy v kanadském bodování, nyní jej ale přeskočili ústecký Jaroslav Roubík i boleslavský Tomáš Nouza – ten však jen s ohledem na nastřílené branky. Právě proto zápas s Morou nabídne i další zajímavý střet, byť v rovině individuální. Podobné to jistě bude i s brankáři – domácím Liborem Kašíkem (případně Tomášem Halászem) a Michalem Valentem.

Mora je na tom poměrně slušně s přesilovkami, její procentuální úspěšnost činí 24,36. Bruslaři mají o osm procent méně. Zajímavé je i srovnání poměrů nastřílených a inkasovaných branek. Olomouc sice nasázela soupeři o dva góly více, na druhou stranu jich ale o devět víc inkasovala.

Vzájemná střetnutí

Z prvního vzájemného střetu odešla Mladá Boleslav jako vítěz, byť ne tříbodový. Na ledě Kohoutů se trefili Loskot a Nouza, který následně rozhodl i samostatné nájezdy – 3:2sn. V rámci 21. kola přišla trochu tvrdší rána, Bruslařský klub totiž doma vůbec poprvé prohrál. Olomouc jej porazila poměrně jasně 4:2.

Sestavy z posledního kola:

HC Olomouc: Kašík – Bartoň, Ondrušek, Houdek, Valenta, Janáček, Staněk, Schejbal, Škůrek – Pekr, Řípa, Herman – Kucharczyk, Číp, Hampl – Lehečka, Diviš, Selingr – Rác, Švaňhal, Vodný

BK Mladá Boleslav: Valent - Kasík, Pojkar, Němeček, Toman, Jindra, Chaloupka, Bohunický, Šmach - Nouza, Vrbata, Padělek - Kafka, Výborný, Pabiška - Mikulík, Koudelka, Demel - Rys, Loskot, Červený

Statistiky

Zimní stadion Olomouc | 22.12.2012 17:00

HC Olomouc 34. kolo BK Mladá Boleslav
2. místo, 73 bodů umístění 1. místo, 78 bodů
122:70 skóre 120:61
9:0 (Benátky n. J.) nejvyšší výhra 6:1 (Třebíč, H. Brod, Písek)
1:5 (Ústí n. L.) nejvyšší prohra 3:6 (Třebíč)
0 utkání bez vstřeleného gólu 2
5 utkání bez inkasovaných gólů 4
24,36 % využití přesilových her 16,77 %
38 góly v přesilových hrách 26
1 góly v oslabeních 2
Matěj Pekr 38 (20+18) nejproduktivnější hráč Tomáš Nouza 38 bodů (22+16)
Matěj Pekr 20 gólů nejlepší střelec Tomáš Nouza 22 gólů
Jiří Řípa 21 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 21 asistencí
Jiří Řípa
Jakub Herman, oba +18
nejlepší hráč v +/- Tomáš Demel +18
Tomáš Zbořil -2 nejhorší hráč v +/- Tomáš Pitule -3
Radim Kucharczyk 44 minut nejtrestanější hráč Milan Toman 74 minut
Libor Kašík 93,22 %
Tomáš Halász 93,87 %
úspěšnost brankářů Roman Will 93,90 %
Vlastimil Lakosil 89,81 %
Michal Valent 94,44 %
Libor Kašík 1,99
Tomáš Halász 2,27
průměr inkasovaných gólů na zápas Roman Will 1,70
Vlastimil Lakosil 2,65
Michal Valent 2,00