BK MLADÁ BOLESLAV

Memoriál Gustava Lachmana se přesouvá na prosinec, poháry předá František Výborný

25. 12. 2012
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Memoriál Gustava Lachmana – turnaj 6. tříd – má v Mladé Boleslavi dlouholetou tradici, letos proběhne jeho už 41. ročník. A dočká se hned několika změn! Z tradičních jarních termínů se přesouvá do období Vánoc, organizátoři domluvili špičkové soupeře a vítěz se vůbec poprvé může těšit na velký putovní pohár. Ten přijde malým sportovcům předat sám trenér boleslavského A týmu František Výborný! Tímto si vás tedy dovolujeme ve středu 26. prosince a ve čtvrtek 27. prosince pozvat do ochozů boleslavské ŠKO-ENERGO Arény. Z Memoriálu budeme ve středu i ve čtvrtek přinášet změny stavů prostřednictvím serveru onlajny.com!

Kdo je Gustav Lachman

Gustav Lachman

Gustav Lachman se narodil 1. ledna 1905 a pracoval jako soustružník kovů v mladoboleslavské automobilce. Zajímal se o práci v tělovýchově, v populárním fotbalovém klubu Aston Villa Mladá Boleslav byl dokonce zvolen do výboru. Nezajímal se však jen o fotbal, brzy začal mít blízko i k hokeji. Od roku 1956 do roku 1961 byl předsedou oddílu právě tohoto sportu. Stál u zrodu výstavby zimního stadionu. Práce ve výboru a právě stavební práce jej zaměstnávaly čím dál víc, a tak se nadále věnoval jen lednímu hokeji.

Gustav Lachman má velkou zásluhu na poválečném rozvoji fotbalu i ledního hokeje v Mladé Boleslavi. Svým elánem dokázal strhnout partu dalších nadšenců, která věnovala mnoho svého osobního času na stavbu stadionu s umělým ledem, který byl podmínkou pro další rozvoj hokeje ve středočeském městě. Jeho práce byla oceněna titulem „Zasloužilý pracovník tělovýchovy a sportu.“ Zemřel nečekaně 14. března 1966. O šest let později byl na jeho počest poprvé uspořádán mládežnických turnaj, který se hraje dodnes.

Účastníci 41. ročníku

BK Mladá Boleslav, Rytíři Kladno, HC Mountfield České Budějovice, AZ Havířov, Piráti Chomutov, HC Slavia Praha

Rozpis zápasů 41. ročníku - středa 26. prosince a čtvrtek 27. prosince

Novinky 41. ročníku

Zásadní novinkou je putovní pohár, který nechali boleslavští organizátoři vyrobit. "Ta tradice je už natolik velká, že jsme si řekli, že to chce něco hmotného," řekl na adresu trofeje Martin Vácha, který má Memoriál Gustava Lachmana na starosti. Pohár ponese štítky se všemi předchozími vítězi. "Věříme, že to bude hodnotná cena jednou pro vždy. Naším přáním je, aby se časem stalo tradicí, že jeho vítěz bude mít automaticky zajištěnou účast i pro ročník následující, kdy pohár zase přiveze."

Pohár Memoriálu G. Lachmana

Trofej přitom nemá sloužit jen typicky hmotným cílům, ale má představovat i motivaci. Částečně i proto, že se Boleslavští budou snažit, aby jej každý rok předal vítězi někdo, kdo už v ledním hokeji něco dokázal. Letos to bude trenér A týmu František Výborný. On sám je z toho nadšený a neváhal ani na chvilku, když byl za tímto účelem osloven. "Lachman má v Boleslavi obrovskou tradici. Jestli se nepletu, tak David (syn David Výborný, pozn. red.) má doma nějaké fotky z doby, kdy ten turnaj hrál on sám," zavzpomínal. "Moc rád přijdu a cenu předám."

Memoriál Gustava Lachmana by se časem měl stát součástí dlouhé šňůry zážitků, které čekají na hráče, jež si projdou mládežnickými kategoriemi v Mladé Boleslavi. "Šestá třída má Lachmana, v sedmé plánujeme výměnný pobyt s nějakou severskou zemí a v osmé bychom rádi na měsíc do Kanady nebo do Ameriky," vypočítával Martin Vácha.

Další změnou je nepochybně datum pořádání Memoriálu. Z jarních měsíců nastává přesun do času Vánoc. "Důvody jsou ve své podstatě jednoduché. Nejlepší týmy hrají na jaře o mistra a na druhou stranu začíná být venku hezky a ta sezona je prostě dlouhá. Takže se zkrátka špatně shání soupeři a i naši hráči a jejich rodiče už začínají myslet na jiné věci, než je hokej."