BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslavští žáci září štěstím, vyhráli 41. ročník Memoriálu Gustava Lachmana

27. 12. 2012
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Dva dny po Štědrém večeru se v Mladé Boleslavi odehrál tradiční turnaj žáků šestých tříd – Memoriál Gustava Lachmana. Turnaje se zúčastnilo celkem šest týmů z celé České republiky. Krom domácího celku Bruslařů přijely týmy Českých Budějovic, pražské Slavie, Piráti z Chomutova, AZ Havířov a šestým týmem byl HC Select. Mladoboleslavští vyhráli tradiční domácí turnaj po šesti letech s jedinou porážkou. A co o jejich vítězství říká jejich trenér, Jiří Zörkler? "Mám obrovskou radost, že jsme to zvládli. Hlavně proto, že ji mají ty děti. Když je šťastný můj tým, jsem já taky."
41. ročník Memoriálu G. Lachmana

Tradiční turnaj žáků šestých tříd se konal v Mladé Boleslavi již po jedenačtyřicáté. A právě v tomto ročníku k němu byl vůbec poprvé vyroben i putovní pohár pro vítěze. Trenér Jiří Zörkler k tomu dodal: "Děti ten turnaj berou jako neuvěřitelně prestižní. Je to pro ně pomalu takový vrchol sezony."

Úvodního zahájení se navíc účastnil také patron 6. tříd na 3. Základní škole v Mladé Boleslavi Josef Jindra, který všem účastníkům popřál hodně štěstí při vzájemných kláních a hlavně aby se vše odehrávalo v duchu fair-play.

Turnaje se účastnilo celkem šest týmů – BK Mladá Boleslav, HC Mountfield, AZ Havířov, HC Slavia Praha, Piráti Chomutov a HC Select. Těsně před zahájením odřekl svou účast celek Rytířů z Kladna a organizátorům vyvstala záludná otázka, zda turnaj zrušit a přesunout nebo odehrát. Nakonec padla volba na druhou variantu, doslova na poslední chvíli ale musel být vytvořen úplně nový tým. Kvůli náročné organizaci turnaje se nakonec všechny týmy rozhodly složit šestý celek z hráčů všech pěti zúčastněných. Tím dali vzniknout novému celku HC Select, který nakonec v turnaji skončil na čtvrtém místě.

Jak vůbec probíhala jejich cesta dvoudenním turnajem?

Ve středu 26. prosince 2012 sehráli Bruslaři celkem tři zápasy a to nejprve s výběrem Havířova, který zdolali hladce 7:1, a to i zásluhou Kristýny Kaltounkové, která si v tomto zápase připsala hattrick.

41. ročník Memoriálu G. Lachmana

"Ta holčina je dokonce o rok mladší, než ostatní její spoluhráči. Do Boleslavi přišla společně s bratrem z Vlašimi. Když poprvé přišla do kabiny, kluci pochopitelně kouleli očima. Ale pak s nimi párkrát třískla na tréninku o mantinel, dala pár gólů a teď ji stoprocentně berou," řekl s úsměvem trenér Zörkler.

Následoval zápas s chomutovskými Piráty, na kterých se mladoboleslavští hokejisté vyřádili 14:3. První den turnaje završili výhrou nad HC Select v celkovém poměru 9:1.

Druhým soutěžním dnem byl čtvrtek 27. prosince 2012, který Bruslaři zahájili utkáním s týmem HC Slávia Praha. Vstup do utkání se jim vůbec nepovedl a celý zápas museli na pražský celek dotahovat. Vzájemné měření sil nakonec skončilo ve prospěch Slavie, a to v poměru 4:3. Následoval rozhodující zápas s Českými Budějovicemi. V loňském ročníku se Mladoboleslavským důležité utkání nepovedlo a skončili nakonec celkově na třetím místě. V letošním ročníku ale zvítězili 3:0, když v každé třetině přidali po jedné brance.

"Beru to tak, že jsme se na to docela načekali," řekl Jiří Zörkler a jedním dechem dodal: "Vyhrát domácí turnaj po šesti letech, to je poměrně dlouho. Loni jsme tomu byli velmi blízko, ale ten rozhodující zápas, který jsme letos vyhráli, jsme tehdy prohráli."

Po odehrání všech zápasů se týmy sešly, aby se mohl předat pohár vítězům a mohli být vyhlášeni nejlepší hráči tohoto turnaje. V letošním 41. ročníku zdvihli nově vyrobený putovní pohár nad hlavu právě Mladoboleslavští. Přijali jej z rukou trenérů A týmu Františka Výborného a Jiřího Slabého.

"Hráči byli strašně nadšení, že jim poháry přišli předat takové osobnosti," řekl Zörkler. "Chodí na zápasy "A" týmu, takže moc dobře vědí, o koho jde. Ohromně si toho vážili a hodně o tom mluvili. Do kabiny jim potom přišel dokonce i poblahopřát jejich patron Pepa Jindra (obránce "A" týmu BK Mladá Boleslav, pozn. red)," doplnil na závěr.

Pořadí týmů v Memoriálu Gustava Lachmana
1.místo - BK Mladá Boleslav (12 bodů)
2.místo - AZ Havířov (11 bodů)
3.místo - HC MOUNTFIELD (9 bodů)
4.místo - HC Select (7 bodů)
5.místo - HC Slavia Praha (5 bodů)
6.místo - Piráti Chomutov (1 bod)

Ocenění hráči Memoriálu Gustava Lachmana
Nejlepší hráč turnaje – Theodor Pištěk (HC MOUNTFIELD)
Nejlepší brankář turnaje – Matěj Rylich (BK Mladá Boleslav)
Nejlepší střelec turnaje – Kristýna Kaltounková (BK Mladá Boleslav)