BK MLADÁ BOLESLAV

Generální manažer Tůma: V hledáčku jsme měli víc hráčů, ale nakonec jsme spokojení

1. 2. 2013
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Oproti minulým letům rozhodně nezvykle otevřený rozhovor o přesunech hráčů. Generální manažer Mgr. Jan Tůma promluvil o všech změnách, ke kterým v posledních dnech došlo, a neopomněl ani to, co se nakonec z nejrůznějších důvodů neuskutečnilo. Takže pokud jste příznivcem Bruslařského klubu a v uplynulých dnech jste si kladli otázky, tady na ně s největší pravděpodobností najdete odpověď.

I podle stylu, v jakém se objevovaly informace o hráčských výměnách na klubovém webu, je znát, že letos to bylo oproti minulým letům jiné. Jak se změnila pozice Boleslavi a jak trh s hráči?

Oproti minulým letům došlo ke dvěma zásadním změnám – v první řadě už nejsme v extralize, a tudíž se nacházíme v odlišné pozici. Druhou věcí byla stávka v NHL, která v tomto směru nadělala určité zmatky. Trh s hráči se v extralize překlopil svým způsobem dvakrát. Kluby hráče nejprve nabíraly, pak některé uvolňovaly a po odchodu hokejistů do zámoří prakticky nabíraly znovu. Myslím, že to mělo velký vliv na to, co se dělo teď na konci ledna – že se na tom trhu už v podstatě nic neudálo. My jsme samozřejmě měli zájem o posílení stávajícího týmu. Konkrétně jsme chtěli důrazné útočníky. To byl požadavek trenérů a z toho také vyplývají některé ty příchody.

Pod dojmem celkového výsledku – panuje spokojenost nebo máte pocit, že to mohlo být lepší?

V hledáčku jsme měli víc hráčů, ale myslím si, že nakonec panuje spokojenost. Máme hráče, které jsme chtěli. Na druhou stranu jsme jednali i s hráči, kteří mají svoji kvalitu a jsou to známá hokejová jména, ale ta jednání z nějakých důvodů nedopadla. Nicméně panuje spokojenost. Bavili jsme se o tom s trenéry a shodli jsme se, že jsme skoro na maximu toho, čeho jsme mohli dosáhnout.

Zmínil jste trenéry. Jak to vlastně v klubu v tomto směru funguje? Je tu pan Hornický, pan Jelínek, pan Výborný…

To fungování je založeno na vzájemné spolupráci. Společných sezení jsme měli spoustu, dokonce i několikrát denně. Pořád jsme byli na telefonu. Je to dáno tím, že situace na trhu se strašně rychle mění. To, co vám ráno někdo slíbí, už odpoledne neplatí. Mezitím dostanete nějaké jiné nabídky nebo dojdete k názoru, že vy sami budete nabízet někoho, koho jste předtím nenabízeli. Ten kontakt byl zkrátka velmi široký, ať už se sportovním manažerem nebo s trenéry. Všechno souviselo se vším.

Konkrétně mluvíme o čtyřech příchodech a třech odchodech. Nemáte obavu, že to bude trochu narušení toho, co se už v boleslavské kabině utvořilo?

Nemyslím si, že bychom do kádru zasáhli necitlivě. Od počátku roku jsme se bavili o tom, že opravdu chceme přivést důraznější útočníky. Jsem přesvědčen o tom, že se nám to povedlo. Vrátil se Zbyněk Hrdel a dohodli jsme se Zdeňkem Ondřejem. To jsou typy, které trenéři chtěli. Ne že by útočníci, které jsme tu měli a máme, nebyli dobří, to vůbec ne. Ale spíš jde o techničtější typy a je jasné, že do závěrečných bojů potřebujeme větší důraz.

Velkým tématem byl Tomáš Divíšek. Poměrně hojně se objevovaly názory, že zbytečně posilujete svého možná budoucího soupeře. Co byste k tomu řekl?

Není to o tom, že bychom někoho posilovali. Práva na Tomáše Divíška jsme loni postoupili Brnu a to až do 30. dubna 2013. Až do tohoto data má Kometa právo nakládat s ním, jak uzná za vhodné. Když se objevila informace, že v Brně končí, tak jsem mluvil s tamějšími zástupci i s jeho agentem. Bylo mi řečeno, jaké má Tomáš na stole nabídky a jaká má on sám přání. Samozřejmě jsme projevili zájem, ale nejsem přesvědčený o tom, že Tomáš zpátky do Boleslavi chtěl. A na rovinu také přiznávám, že jeho finanční požadavky momentálně nejsou v možnostech klubu.

Nějakou dobu se za prakticky hotovou záležitost považoval i plzeňský Michal Dvořák. Proč on nakonec do Bruslařského klubu nezamířil?

Ano, vím, že se o tom v kuloárech i na našem webu hodně mluvilo. O Michala Dvořáka jsme měli velký zájem a to už někdy od listopadu. S Plzní jsme byli domluvení, že k nám půjde. Jednání s ním byla hodně intenzivní, mluvil jsem s ním i několikrát denně, sešli jsme se, bavili jsme se o zázemí, o trenérech, o našich cílech. Nakonec to nedopadlo z jeho vlastního rozhodnutí, což mě hodně mrzí. Měl jsem dojem, že ten zájem byl oboustranný. Nakonec to Michal vůči nám postavil tak, že je z nějakých důvodů znechucen hokejem jako takovým, a že už možná nebude hrát vůbec.

Prozradíte ještě jméno někoho dalšího, kdo do Mladé Boleslavi mohl přijít, ale nakonec se tak nestalo?

Zmínil bych ještě Romana Tomase, který za nás hrál už i v minulých letech. Nakonec ale podepsal ve Švédsku. Nějakou dobu jsme uvažovali i o Lapšanském a přiznám, že jsme jednali i s Havlíčkovým Brodem o příchodu Endála.

Stejně jako Michal Dvořák s Plzní souvisí i Vojtěch Mozík. Není škoda, že se do Boleslavi oproti původním plánům nevrátí?

K tomu řeknu jenom to, že v Boleslavi chceme především hráče, kteří za ni hrát chtějí. Vojtovi jsme umožnili hrát v Plzni, protože o to opravdu stál, a myslím, že by návrat do Boleslavi bral jako krok zpět a hlavou by víceméně byl dál v Plzni. S trenéry jsme to opakovaně řešili a závěr je takový, že jsme mu hostování prodloužili.

Objevují se názory, že Boleslav v některých případech jen vyměnila stejné typy hráčů. Příkladem můžou být Šmach a Kolafa, případně třeba Loskot a Havlíček. Souhlasíte s tím?

U některých hokejistů to byl požadavek trenérů, jsou přesvědčení o tom, že některý hráč bude týmu platnější než druhý. A u ostatních je to pochopitelně o tom, že nelze čekat, že někam zavoláte, řeknete, že máte zájem o toho a toho hokejistu a počítat s tím, že nebudou chtít něco na oplátku. Takže někde je přesun hráče zkrátka a dobře důsledkem obchodu. Můžu použít Ondru Havlíčka, kterého jste zmínila. Ondra byl hráčem Plzně, měl hostování do Ústí nad Labem se střídavým startem zpátky do Plzně. Ústí jeho uvolnění podmínilo tím, že od nás chtějí obránce. Ondra Šmach u nás byl až sedmým nebo osmým bekem a my jsme ten obchod zkrátka chtěli realizovat. Namísto něj jsme potom od Jihlavy získali Kolafu, jenže tam zase narazíte na to, že je to hráč Kladna a to chce taky něco na oplátku. Proto jsme s nimi domluvili, že jim na střídavý start napíšeme Tomáše Nouzu. Zkrátka a dobře to na sebe všechno navazuje. Je to jako všechno ostatní v životě – nic není zadarmo.

To jste mi nahrál na další otázku týkající se právě střídavých startů. Jak jsou tedy koncipovány?

O střídavých startech rozhodujeme my. Jestli toho hráče pustíme nebo nepustíme, je na nás. Zmínil jsem Tomáše Nouzu, ale platí to například i pro Romana Willa, který má střídavý start do Plzně. Svým způsobem je to takový můstek pro toho hráče samotného. Je to pro něj šance pro případ, že by například nám skončila sezona příliš brzy. Každopádně ale zdůrazňuji, že u všech hráčů, kterým jsme někde vyřídili střídavý start, je prioritou Mladá Boleslav. Nutno na druhou stranu podotknout, že i my máme domluvených několik hráčů, kteří mohou v rámci střídavého startu vypomoct nám.

Zajímavostí je podmínka, kterou má ve smlouvě útočník Zdeněk Ondřej. Že nesmí v případné baráži nastoupit proti Chomutovu. Znamená to, že v některých případech jste museli udělat malý krok zpátky?

Neviděl bych to jako krok zpátky. Podmínky z Chomutova byly jednoznačné. Byli ochotní ho k nám uvolnit, ale pouze pokud proti nim nebude moct nastoupit. Hodně jsme o tom s trenéry diskutovali, zvažovali jsme pro a proti. Nakonec jsme došli k závěru, že na rozdíl od Chomutova nám do baráže ještě několik kroků chybí. Čeká nás spousta zápasů, ve kterých nám Zdeněk Ondřej bude schopen pomoct. Zkrátka a dobře se do té baráže musíme teprve dostat a teprve pak ji můžeme řešit.

U ostatních nově příchozích existují nějaká omezení, za kterých mohou nebo nemohou nastoupit v případné baráži?

Kromě už zmíněného Zdeňka Ondřeje platí, že v baráži může nastoupit hráč, který za klub odehrál alespoň 15 utkání základní části a play-off 1. ligy. Je tedy velkým omylem si plést baráž o extraligu s baráží o účast v 1. lize, kde jsou ta pravidla jinačí. Vím, že na našem fóru občas někdo šíří paniku, ale je to hodně zavádějící a ty následné diskuse jsou bezpředmětné.

Několikrát se objevil názor, že se Boleslav zbavila vlastních odchovanců. Konkrétně teď myslím Marka Loskota a Radana Lence. A místo nich přivedla stejně staré hráče, u kterých je předpoklad, že budou hrát podobně.

Chtěli jsme do kádru zpátky Zbyňka Hrdela a Berounu se to samozřejmě nelíbilo, protože na něm postavili svoji hru. Takže požadoval nějakou adekvátní náhradu. Nutno podotknout, že jsme měli nějakých 17 útočníků, takže minimálně dva by se do kádru nevešli. Proto jsme se rozhodli, že tyhle kluky uvolníme a dáme jim možnost, aby jim sezona ještě neskončila. Na jednu stranu je jejich odchod špatný, jestli teď nevolím moc silné slovo, ale na druhou stranu je to pro ně příležitost, aby hráli.

Takže chápu to správně, že vlastně vůbec nejde o to téma odchovanec nebo ne, ale zkrátka a dobře to souvisí s jejich postavením v týmu?

Přesně tak. V téhle situaci nemůžeme řešit, kdo je odsud a kdo ne. V první řadě je tu sportovní hledisko a názor trenérů. A podle toho jsme se snažili reagovat.

Někteří tvrdí, že Bruslařský klub nedodržel ten cíl, který si stanovil na začátku sezony, tedy stavět hlavně na vlastních odchovancích. Co byste na to řekl?

Že s tím nesouhlasím. Když se podíváte na náš kádr, tak více než 2/3 tvoří hráči, kteří patří Mladé Boleslavi. Což si myslím, že je hodně. Nikdo to tady tak nebylo. Takže tohle předsezonní prohlášení dodržujeme. A rád bych řekl, že toto číslo plánujeme v nejbližší době ještě navýšit. Bohužel je to ale dost obtížné během sezony, ať už z hlediska financí nebo i toho, že během sezony se hráčský trh z hlediska přestupů až tak moc nehýbe.

Pojďme se podívat na zápasy. V sobotu hraje Boleslav doma proti Olomouci, což bude dost možná poslední velká prověrka před play-off…

Asi bych neřekl, že to bude poslední prověrka, potom nás čeká ještě zápas s Hradcem Králové a také s týmy z dolní části tabulky, které budou hrát, jak se říká, o všechno. Každopádně ale počítám s tím, že to bude mít náboj. To poslední utkání v Olomouci bylo hlavně v hledišti hodně vyhecované. Já osobně se na ten zápas moc těším a myslím, že i v kabině už panuje taková ta správná nervozita. Asi to napoví, jak na tom jsme, a já doufám, že vyhrajeme.

Oproti úvodu sezony jsou v těch posledních zápasech vidět zaváhání. Nemáte z toho před začátkem play-off trochu obavy?

Nemůžu říct, že je to vyloženě obava. Je pravda, že jsme trochu vypadli hlavně z toho domácího zápasového tempa. Ta utkání nejsou taková, jako byla na začátku. Ale myslím si, že je důležité, že ten tým s tím není spokojený. Kluci vědí, že se jim doma teď moc nedaří. Trenéři s nimi v tomhle směru pracují. Věřím tomu, že máme tak silný a tak dobře postavený mančaft, že se to vrátí tam, kde chceme, aby to bylo. A že to bude ještě lepší.

Hráči tuhle otázku rádi nemají, ale vás zeptám – už vyhlížíte play-off a případné soupeře?

Myslím, že ta sezona je tak dlouhá, že i hráči už se na play-off těší. Co si budeme povídat, teď už je to až moc v těch zajetých kolejích. Středa, sobota, občas pondělí. A zase znova. Je potřeba získat nějaký náboj. Co se týče soupeře, tak už to samozřejmě nějak krystalizuje, ale zatím nevyhlížíme. Zápasů ještě zbývá pár odehrát.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav