BK MLADÁ BOLESLAV

Radim Vrbata: Každý hráč musí jet na sto procent. Tak můžeme uspět

5. 2. 2013
Autor: Jitka Čechová
P h o e n i x – Před pár týdny mu začala výlukou zkrácená sezona NHL, ani v tak nabitém programu ale nepřestává Radim Vrbata (na snímku) sledovat Mladou Boleslav. V poslední době mu sice nedělá tolik radosti jako na začátku sezony, jeden z akcionářů Bruslařského klubu a hráč Phoenixu ale věří, že se Boleslavští oklepou a do play-off vkročí s čistým štítem. "Bude k tomu ale potřeba pokora a poctivý hokej," říká v exklusivním rozhovoru pro tento web.

Začněme s NHL. Určitě jste rád, že se soutěž rozjela, že?

Samozřejmě jsem rád, že se výluka skončila a NHL začala. Myslím, že kdyby se zrušila celá sezona, bylo by to špatné pro hokej jako takový. Takhle se odehraje alespoň zkrácený ročník a na všechno negativní, co se během výluky stalo, se zapomene. Na druhou stranu jsem rád, že jsem díky výluce měl možnost strávit pár měsíců v Čechách a udělat si obrázek o mladoboleslavském týmu a o hráčích. Samozřejmě jsem i rád, že jsem si mohl zahrát pár zápasů za Boleslav, i když jsem doufal, že jich bude víc, a že výsledky těch utkání budou lepší, než nakonec byly.

Radim Vrbata
Radimu Vrbatovi začala před pár týdny zkrácená sezony NHL. Stejně jako loni obléká dres Phoenixu. I ve svém náročním programu si udělal čas na tento rozhovor.

Hodně se mluvilo o tom, že pokud by výluka trvala, někoho ze zámoří přivedete do Boleslavi. Teď už je to samozřejmě nepodstatné, ale jen tak pro zajímavost – prozradíte nějaké detaily?

Vím, že se hodně spekulovalo o tom, jestli by v případě zrušení celé sezony v NHL přišly do Boleslavi nějaké posily. Je to asi jediná věc, kvůli které mě ten konec výluky nakonec mrzí. Určitě by bylo zajímavé přivést několik hráčů z NHL. I když nebylo nic podepsaného, tak jsem měl příslib hned od několika kluků, opravdu měli zájem si za Boleslav zahrát. Šlo hlavně o hráče Phoenixu – například Chipchura, Korpikoski, Torres, Gordon, Schlemko, Morris. Určitě netvrdím, že by se podařilo přivést všechny, ale jsem přesvědčený o tom, že tři nebo čtyři hráče bychom určitě měli. Takže škoda hlavně pro fanoušky.

Jak byste ze svého pohledu zhodnotil dosavadní průběh sezony Bruslařského klubu?

Do konce základní části sice ještě zbývá odehrát několik zápasů, ale myslím, že základní část měla průběh, jaký jsme očekávali. Po trošku rozpačitém úvodu, kdy nám několik zápasů trvalo, než jsme si zvykli na 1. ligu jako takovou, jsme se dostali na první místo v tabulce a tam jsme se udrželi vlastně po celý průběh tohoto ročníku. V jednu chvíli dokonce s obrovským náskokem. Později, kvůli zbytečným ztrátám a vynikající formě Olomouce a Ústí, se ten náskok zmenšil, takže o to první místo se nakonec ještě nejspíš strhne boj. Ale celkově s tím, že jsme v podstatě celou dobu drželi vedoucí příčku a už teď udělali přes 100 bodů, panuje spokojenost.

Ale při pohledu na výsledky posledních zápasů nelze být jen pozitivní, že?

Bohužel je to tak. Nemůžu říct, že bych byl nespokojený s výsledky nebo faktem, že se náš náskok snížil, ale rozhodně jsem nespokojený s výkony poslední doby. Samozřejmě chápu, že během sezony přijdou období, kdy se daří a kdy je tomu naopak. Měli jsme vynikající začátek ročníku, díky kterému se možná dostavilo trošku podcenění, uspokojení. Asi proto přišly ty zbytečně ztracené zápasy, které se prohrát neměly. Ale to se nejspíš dalo očekávat. Na ex-extraligový tým, který vede od začátku soutěže tabulku, se chce každý vytáhnout. Někdo do toho jde až za hranici svých možností. Ale to samozřejmě není něco, co nás, jako tým, který má ambice vrátit se do extraligy, omlouvá.

Zdá se vám to tedy znepokojující?

Trochu znepokojující je naše forma z poslední doby. Měla by spíš gradovat směrem k play-off. O baráži se moc bavit nechci, protože nás nejdříve čekají dvě těžké série play-off. Do té doby nemůžeme na baráž ani pomyslet. Další věc je naše "mini-série" s Olomoucí, se kterou jsme z 12 možných bodů získali jen dva. A dalším problémem je naše nedisciplinovanost, spousta vyloučení. To jsou všechno věci, o kterých víme, a na kterých musíme zapracovat, jestli chceme pomýšlet na extraligu.

Pojďme k týmu jako takovému a začněme úplně novou pozicí v klubu – manažerem hráčského programu, kterým se stal Marian Jelínek…

V souvislosti s Boleslaví jsem si Mariana Jelínka v hlavě spojil hned, jak skončil coby trenér v Liberci. Takže jsem byl potom rád, když se stejným nápadem přišel František Výborný, který s ním úspěšně spolupracoval na Spartě. Následně jsme se všichni v klubu shodli, že jeho angažování pro nás bude dobrý krok. Myslím, že o jeho schopnostech nemůže nikdo pochybovat a jsem přesvědčen, že pro náš klub – a nejen pro "A" tým – bude velkým přínosem.

Radim Vrbata
Radim Vrbata letos nastoupil za Boleslav do dvou zápasů. Připsal si gól a asistenci.

Co byste řekl k hráčským přestupům a posilám, ke kterým došlo před koncem přestupního termínu?

Všechna jména vysvětlil na našem klubovém webu už generální manažer pan Tůma. Za sebe bych k tomu asi dodal, že letošní sezona byla skutečně hodně ovlivněna výlukou NHL a po jejím konci a odlivu hráčů z Evropy do NHL byl hráčský trh v Evropě hodně omezen. Tím spíš pro nás, prvoligový tým.

Opět se objevilo hodně debat na téma kmenoví hráči a hráči cizí. Co byste k tomu řekl?

Pro začátek to, že dobře víme, že máme určité mezery, i když prakticky od začátku vedeme tabulku. Na začátku ročníku jsme vyhlásili plán, že chceme stavět na vlastních, kmenových hráčích, a že chceme dát mnohem víc šancí našim mladým hráčům, odchovancům. Myslím, že se to povedlo. Kdybych měl být konkrétní, tak BK Mladá Boleslav má na soupisce momentálně 18 vlastních hokejistů a 7 na hostování, přičemž u některých z nich máme opci na odkup hráčských práv, takže ten poměr je vlastně ještě vyšší.

Hodně diskutovaným tématem jsou i mladí hráči a tudíž naděje boleslavského hokeje…

V Mladé Boleslavi nikdy nehrálo tolik mladých hráčů, jako letos a spousta z nich má velkou perspektivu. Samozřejmě za předpokladu, že na sobě budou pracovat – to je strašně důležité připomenout! Jen proto, že je někdo mladý a je z Boleslavi, neznamená, že má automaticky místo v týmu. Říkám to už poněkolikáté, ale tak to prostě je. Každopádně rozumím tomu, že se někomu nemusí líbit, že už tu letos nebudou třeba Mozík, Lenc nebo Loskot.

U Mozíka byla dohoda s Plzní taková, že se koncem ledna vrátí do Boleslavi, ale už během sezony jsme měli signál, že se k nám vrátit nechce, a proto jsme se raději rozhodli mu hostování prodloužit a vzít k nám hráče, kteří u nás budou chtít hrát. U Lence na druhou stranu rozhodlo to, že v Boleslavi nebyl vytížený tolik jako v Berouně. Proto jsme se rozhodli, že pro něj bude lepší, když se pořádně "vyhraje" v týmu, kde dostane velký prostor, než aby seděl v Boleslavi a čekal na šanci. S Loskotem byla situace složitější, sami od sebe bychom ho nepouštěli. Ale protože jsme cítili, že do závěrečných bojů potřebujeme větší a fyzicky odolnější hráče, chtěli jsme zpátky Zbyňka Hrdela. A Berounu jsme za něj museli dát náhradu. Navíc Marka Loskota už nelze brát jako nějakou "mladou naději". Myslím, že už je ve věku, kdy musí trenéry přesvědčit, že patří do extraligového týmu nebo do špičkového týmu 1. ligy, ve kterém bude mít svou roli. O jeho ofenzivních schopnostech a šikovnosti asi nikdo nepochybuje, ale jeho handicap v bruslení a fyzické odolnosti – to je něco, na čem musí ve svém vlastním zájmu pracovat, protože bez toho se v dnešním hokeji neobejde. Ale to je jen jeden příklad za všechny, který potvrzuje to, co jsem říkal – že nikdo nemá nic jisté. Samozřejmě je v zájmu klubu mít v týmu co největší počet hráčů, které si sám dlouhodobě vychovává, ale tu šanci, kterou dostanou, musí podpořit svou prací, výkony a snahou neustále se zlepšovat.

Na změnách v kádru jste se tedy podílel i vy?

Všechny změny, výměny a přestupy probíhaly po konzultaci všech pověřených lidí v klubu – tedy majitelů, funkcionářů i trenérů. Všichni věříme, že ty změny budou ku prospěchu a udělají z nás lepší tým.

Radim Vrbata
Radim Vrbata je od léta 2011 jedním z majitelů Bruslařského klubu.

Jaké byste teď stanovil Bruslařskému klubu základní cíle?

Těch cílů by teď pro konec základní části asi mělo být víc. Určitě vylepšit stávající výkony, uhájit první místo v tabulce a v neposlední řadě zůstat zdraví, abychom šli do play-off v kompletní sestavě a se zaslouženým sebevědomím, které se získá jen dobrými výkony a výsledky. A do těch máme zatím určitě daleko. Osobně jsem ale přesvědčen o tom, že ten tým svou sílu má, ale pod vlivem nějakého uspokojení a nedostatečné motivace během základní části hraje je na nějakých 75 % svých možnosti. A to by v play-off a případné baráži rozhodně nestačilo. Na to, abychom uspěli, potřebujeme, aby každý hráč odváděl výkon na hranici 100 %, možná ještě víc. Věřím, že nás k tomu donutí okolnosti, až samotné play-off vypukne. A taky věřím našim trenérům, že do té doby všechno vyladí.

Takže sezona Mladé Boleslavi vlastně teprve začne?

Přesně tak! To, co se zatím událo, je sice pěkné, ale když to trochu přeženu, tak to nemusí vůbec nic znamenat. Zatím jsme jen plnili roli největšího favorita, ale v play-off se všechno maže a začíná se od nuly. Proto bude důležité přistoupit k tomu s pokorou, přestat si myslet, že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme, a vrátit se k poctivému hokeji, který nám přinášel úspěchy v úvodu sezony. Bude důležité, aby všichni lídři potvrdili svoje role v týmu a táhli ho tak, jak se od nich očekává. A aby se k nim ostatní přidali. Protože, jak už jsem říkal, realita je taková, že bez toho, aby každý hráč hrál na hranici svých možností, nemůžeme uspět.

Je něco, co byste z Phoenixu rád vzkázal boleslavských fanouškům?

Chtěl bych poděkovat všem fanouškům, kteří i přes nějaké to klopýtnutí chodí pořád v hojném počtu a doufám, že nás podpoří i v nejdůležitější části sezony!

Děkujeme za rozhovor.