BK MLADÁ BOLESLAV

Vysočina, sníh a urputný hokej. Takové bylo play-off 2012/13

20. 3. 2013
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. – V pondělí 18. března skončilo play-off 1. ligy, v němž Bruslaři odehráli během 25 dnů 10 utkání. Výsledky v základní části přisoudily hráčům z města automobilů dvě mužstva z Vysočiny, a to nejprve Rebel Havlíčkův Brod a poté Horáckou Slavii Třebíč. Byly to nepochybně zajímavé zápasy, na které si mladoboleslavští příznivci rádi vzpomenou. V následujícím článku najdete shrnutí, jaké tyto dvě série vlastně byly. Tím také brány play-off s definitivní platností uzavřeme a budeme se věnovat jedinému – baráži o extraligu!

Havlíčkův Brod sice předvedl horáckou houževnatost, proti rozjeté Boleslavi však neměl šanci

Čtvrtfinále proti Havlíčkovu Brodu sice dopadlo pro Boleslav jasně 4:0 na zápasy, ale hráči Rebelu minimálně v prvních dvou utkáních předvedli, že se umí o výsledek porvat. Ostatně hned první zápas byl jaksepatří vyhrocený a v paměti lidí se nepochybně zaryla první třetina, když sudí poslali na trestnou lavici hned čtrnáct hráčů.

Čtvrtfinále

Ml. Boleslav – Havl. Brod
1. zápas: 3:0
2. zápas: 4:2
3. zápas: 7:2
4. zápas: 6:2

Druhé utkání už sice neskončilo s nulou na kontě brankáře Romana Willa, ale bylo zajímavé jinou statistikou. Až do konce druhé třetiny totiž Mladá Boleslav držela při čtyřech vstřelených gólech málo vídanou 100% úspěšnost v přesilovkách. To byla mimochodem činnost, která Boleslavi zajistila v letošním ročníku play-off úspěch. Obě venkovní utkání v Kotlině pak už vyzněla jednoznačně pro Středočechy, kteří Rebely přehráli poměrně vysokými výsledky. Boleslav musela následně několik dnů čekat na jméno semifinálového soupeře, o kterém rozhodl až výsledek série Olomouce s Hradcem Králové.

Osud Boleslavi přisoudil Horáckou Slavii Třebíč, tedy soupeře, s nímž měla v základní části špatnou bilanci, a který svou sérii s Kadaní zvládl rovněž 4:0 na zápasy.


Třebíč se s Boleslaví rvala o každý milimetr

Semifinále

Ml. Boleslav – Třebíč
1. zápas: 4:1
2. zápas: 2:1 sn
3. zápas: 1:2
4. zápas: 1:2 sn
5. zápas: 5:2
6. zápas: 2:1 sn

První zápas přitom nevypadal, že by měla Boleslav mít s tímto soupeřem nějaké problémy, a hravě ho porazila. Do druhého utkání už ale vstoupila jiná Třebíč než předešlý den, plná odhodlání, obětavosti a vůle vyhrát, což jí vydrželo po zbytek série. Zápas přilákal do ochozů dosud rekordní návštěvu, až 3410 lidí. Boleslav si ve druhém nervy drásajícím zápase výsledek pohlídala a rozhodla zásluhou Davida Vrbaty v nájezdech.

V následujících dvou utkáních v Třebíči měla Boleslav ještě větší problémy se prosadit proti mladému brankáři Čiliakovi, a také dvakrát zakusila hořkost porážky. Také zde poprvé výrazně zaplály emoce a vypjatost na ledě i mimo něj hodné semifinále play-off, které se přenesly i do pátého zápasu, v němž šlo o hodně. A Boleslav svého soupeře dokázala přesvědčivě přejet! Série, v níž dosud oba celky držely domácí neporazitelnost, se rozhodla v zápase šestém, kde Středočeši hodlali využít svůj první mečbol. Chybělo však málo a střetnutí se kvůli velké vánici málem nemuselo uskutečnit. Zápas nakonec dopadl ještě lépe, neboť Boleslav dokázala před téměř 4000 diváky zlomit třebíčskou domácí neporazitelnost a po samostatných nájezdech sérii ukončit.

Statistiky série

Radost Bruslařů

Mezi klíčové a nejproduktivnější hráče Boleslavi v poli patřili jednoznačně tito tři hráči, z nichž se každý prezentoval jiným stylem. Tomáš Nouza byl jednoznačně za pana Střelce, který platil za nemilosrdného exekutora přesilových her. Davidovi Výbornému naopak vyhovovala spíše role nahrávače, v níž o prvenství soupeřil s Lukášem Pabiškou, který nasbíral o jednu asistenci méně. Poslednímu ze zmiňované trojice, Davidu Vrbatovi, vyhovovala role jakéhosi univerzála, který góly dával i na ně přihrával. Často byl při přesilových hrách viděn v pozici "falešného obránce", aby místo sebe uvolnil do soubojů o mantinel nějakou těžší váhu ze zadních řad. Velmi platný byl i v samostatných nájezdech a uměl rozhodovat zápasy. Pro všechny tři bylo společné jedno: 12 kanadských bodů.

Rebel Havlíčkův Brod bojoval proti boleslavské převaze srdnatě a největší nebezpečí pro brankáře Willa byla trojice Martin Ondráček, Ladislav Rytnauer a Milan Kostourek. Kromě jejich přesných zásahů a příher držely jejich průniky a brejky nad vodou naděje na zdramatizování série. Zato Třebíč měla nebezpečných borců více. Jejich nejlepším střelcem play-off byl David Ostřižek s pěti zásahy a David Dolníček se čtyřmi. Zezadu a z křídel jim kryli záda Jan Káňa s Martinem Dočekalem, kteří patřili mezi nejlepší třebíčské nahrávače.

Co se týče defenzivní hry Boleslavi, vynikali všichni beci. Máme-li to vzít číselně, byl nejlepším jednoznačně Milan Toman se 4 kanadskými body. Se třemi body mu zdatně sekundovali Roman Němeček, Josef Jindra, Petr Chaloupka a Boris Žabka, kteří kromě nalévání puků dopředu ještě čistili prostor před bránou a v případě nutnosti i uplatnili svůj důraz při zjednání si respektu. I v této disciplíně nejvíce vynikali Milan Toman, Petr Chaloupka a Boris Žabka. V počtu trestných minut však byli všichni tři paradoxně zastíněni Davidem Výborným, jenž ve třetím duelu s Třebíčí vyfasoval trest do konce utkání. Ještě větší paradox je, že se kvůli tomuto svému jedinému vyloučení za celé play-off stal nejtrestanějším Bruslařem.

Roman Will

Samostatnou kapitolou byli brankáři. Všechny tři týmy totiž v této sezóně upřednostnily na tomto postu před dlouholetými zkušenostmi dravé mládí, které představovali na straně Bruslařů Roman Will (20 let), na straně Rebelu Daniel Dolejš (18 let) a Třebíče Marek Čiliak (22 let). Všichni nastoupili do všech zápasů sérií a Will byl překonán jen patnáctkrát, čímž si vysloužil úspěšnost 95,25 %. V těsném závěsu za ním je Marek Čiliak, jenž sice pustil 20 gólů, ale vynikl v mnohem větším počtu šancí soupeřů, takže jeho úspěšnost příliš nepoklesla a činí 94,61 %. Naopak Daniel Dolejš pustil za čtyři zápasy celkem 17 branek, čímž si vysloužil pouze 88,67% úspěšnost a poslední zápas nedochytal.

Takto si Bruslaři vedli v číslech. Je vidět, že má Boleslav v dalších bojích na čem stavět svou produktivitu a soupeřovu neproduktivitu. Je zde dále spousta hráčů, kteří taktéž odvedli vynikající práci pro tým. Nicméně jejich chvíle na obsazení boleslavských nej určitě přijde teprve v baráži, kde mohou rozhodovat maličkosti.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav