BK MLADÁ BOLESLAV

Baráž 2012/13: To jsou staří známí, soupeř za humny a jedno překvapení

21. 3. 2013
Autor: David Bohata
M l. B o l. – Olomouc, Chomutov, Liberec, Mladá Boleslav. To je čtveřice, která se popere o dvě postupová místa (nebo chcete-li místa o udržení) do extraligy. Říká se, že pro tým, který z této soutěže sestoupí, je nejsnažší cesta zpět právě v následující sezóně. A to je případ Boleslavi. Letos je rovněž nově zaveden nový systém baráže, který by měl postupové bitvy ještě více zdramatizovat. Není lehkých soupeřů. Pro teď to platí dvojnásob. Pojďme si tedy boleslavské překážky v cestě do extraligy ve stručnosti představit.

HC Olomouc

Olomouc

Mírné překvapení 1. ligy. Na obraze, který byl před sezónou namalován médii, stály v popředí Ústí a Boleslav. Mužstvo z Hané během sezóny mocnými tahy štětce tento obraz přemalovalo. K definitivnímu vymazání ústeckých Lvů došlo v semifinálové sérii, kterou Olomoučtí ovládli 4:0.

A to zápasy, ve kterých – krom toho posledního – měli jasně navrch. Že je Olomouc nutno brát opravdu vážně hokejisté Bruslařského klubu, dobře vědí. Mohli se o tom přesvědčit v průběhu ligového ročníku. Ve vzájemných zápasech s družstvem Jiřího Dopity vydolovali pouhé 2 body z možných 12.

Piráti Chomutov

Chomutov

Týmu, který se loni dostal do extraligy právě přes Mladou Boleslavi, vydrželo nováčkovské nadšení do zhruba první čtvrtiny sezóny. Tolikrát omílané řeči o nezkušenosti postupivšího se i nyní ukázaly býti pravdivými. Přítomnost Michaela Frolíka v době stávky v NHL Severočechům nepomohla. Ani on nezabránil v propadu Chomutova tabulkou.

Bruslaři budou chtít Pirátům vrátit rok starou prohranou baráž. Zápasy mezi oběma mužstvy budou dozajista vypjaté. Ani tento soupeř však nebude jednoduchý. I přes poslední místo v tabulce se během sezóny mohl zocelit v těžkých zápasech, které právě teď přicházejí ještě ve větším měřítku. Osud tomu chtěl, že právě s Chomutovem, se kterým Bruslaři loni baráž ukončili, ji letos také začnou.

Bílí Tygři Liberec

Liberec

Do bojů o záchranu spadl Liberec na poslední chvíli a o to bolestivěji. Ale nic si nenamlouvejme – z papírového hlediska jde určitě o největšího aspiranta na vítězství v baráži. Mezi hokejovou elitou strávil 10 let. Za tu dobu se jen dvakrát nedostal do play-off (letos potřetí). Po loňském semifinále je tento rok pro tým kolem velezkušeného reprezentačního útočníka Petra Nedvěda velkým zklamáním. V týmu se protočili tři trenéři. Marian Jelínek s týmem začínal sezónu, jež dokončí na straně nynějšího libereckého soupeře – Mladé Boleslavi.

I když se Liberec v play-out zvedl a vyhrál čtyřikrát za sebou, v rozhodujícím posledním zápase prohrál s Brnem a odsoudil se tak k bojům o záchranu. Jde mu o zachování špetky cti z ročníku 2012/2013. Znáte to pravidlo o tygrovi zahnaném do kouta…? Zajímavost: Boleslav naposledy porazila klub z rodiště Lukáše Pabišky v listopadu roku 2010.