BK MLADÁ BOLESLAV

Klademe velký zřetel na soudržnost, říká trenér osmé třídy Černík

21. 5. 2013
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. - Náš letní seriál o letní přípravě žákovského hokeje pokračuje. V úterý 21. května zavítal redaktor webu na společnou tréninkovou jednotku hráčů 7. a 8. tříd na malé hale. Trenérem 7. třídy je pan Vladimír Lejsek a 8. třídu vede pan Tomáš Černík (na snímku). Oproti přípravce je nejstarší žákovská kategorie už více zaměřená na rozvoj tělesných dispozic. Stále má tento „dril“ ještě spíše lehčí formu. S trenérem Černíkem byl po skončení tréninku pořízen následující rozhovor.

Pane trenére, příprava běží už třetí týden. Zaznamenal jste u vašich svěřenců nějaké pokroky?

Po tak krátké době nejsou ještě vidět, ale jde o to soustředit se na určité věci, které je potřeba u takto starých hráčů rozvíjet. Patří mezi ně rychlost, obratnost, koordinace, síla a pomocí her rozvíjíme vytvrvalost.

Trénink hrou, aneb když si žáci dláždí cestu přes celou tělocvičnu. Týmová spolupráce je zde důležitá.

Na dnešním tréninku jsem si všiml ještě jedné trénované věci, a to soudržnost týmu...

Na soudržnost týmu se klade velký zřetel, protože v ledním hokeji sám nikdo nic neuhraje. Je třeba, aby všech pět hráčů na ledě podalo co nejlepší výkon. Všichni musí táhnout za jeden provaz, respektovat se, pomáhat si a pak jako tým můžou dosáhnout úspěchu.

Sedmý a osmý ročník má v letní přípravě dle rozpisu denní programy. Dokázal byste obecně popsat jejich náplň?

Tak zhruba obecně je to rozdílné každý týden. Nedá se říci, že jeden den trénujeme toto a druhý den támhleto. Jak jsem říkal, zaměřujeme se na trénincích na rychlost, sílu nohou, posilování tělesného středu, obratnost, koordinaci a pomocí her pak i vytrvalost. Tréninky musí být pestré, aby hráče bavily. V těchto kategoriích mají ještě jeden den v týdnu gymnastiku s cvičitelkou v tělocvičně na malé hale, kde se hráči zaměřují na kompenzační cvičení.

Chodí všichni ti žáci na 3. ZŠ?

Podařilo se nám založit tři roky po sobě sportovní třídy od prvního ročníku. U starších ročníků chodí do sportovních tříd tak 50 % hráčů z týmu. Mají výhody v tom, že jsou uvolňováni bez problémů na tréninky i na zápasy, samozřejmě pouze v případě, že mají všechny školní povinnosti v pořádku. Učitelé přihlížejí k tomu, když se přijede pozdě večer ze zápasu, že jim hned druhý den třeba nedají písemku, ale odloží ji až na další den. Mají tam speciální režim, škola jim vyjde vstříc. Děti, které do sportovní třídy nechodí, si to musí samy zařídit tak, aby všechno stíhaly, musí je vozit rodiče a je to náročnější.

Posilovací cviky pod vedením trenéra Černíka

Na 3. ZŠ mají mít hráči tréninky i v rámci tělocviku. Počítají se mezi ně i ty v rozpisu, nebo mají ještě ve škole extra hodiny?

S vyučujícími tělocviku samozřejmě konzultujeme náplň hodin, na co by se měli v hodinách tělesné výchovy zaměřovat. Komunikujeme spolu a myslím si, že ta spolupráce funguje dobře.

Kolik tu máte v osmácích a sedmácích svěřenců?

V osmé třídě máme momentálně 17 hráčů a v sedmé třídě je hráčů 18.

Koná se celá letní příprava jenom tady, nebo jezdíte s dětmi i třeba na týden na soustředění?

To záleží na třídě od třídy, na trenérovi od trenéra, ale jedno velké soustředění pořádá každoročně pan Lejsek v Chorvatsku. Kdo z dětí napříč ročníky chce jet, má tedy možnost. Jinak soustředění pro každou třídu zvlášť vymizela, protože do Chorvatska jezdí z každého ročníku různý počet hráčů a je pak těžké uskutečnit ještě jedno další soustředění, je to náročné především finančně. Myslím si, že je Chorvatsko úplně ideální, kluci si zatrénují v jiném prostředí, vykoupou se v moři a mohou se cítit jako skuteční sportovci na zahraniční přípravě.

Hrají osmáci a sedmáci o letní přípravě mimo rámec hokeje i třeba hokejbal, florbal nebo jiný sport?

Je výhoda, když nenavštěvují jen hokej. Všestrannost je důležitá a čím víc sportů se snaží učit hrát, tím je to pro ně lepší. Všechny herní situace pak můžou využít i v hokeji. I ze zdravotního hlediska je dobré, že hráči nejsou zatěžováni jednostranně.

Takže když někdo z vašich svěřenců bude o letních prázdninách, kdy se tu nic nekoná, hrát třeba závodně fotbal za nějaký místní tým, nic nenamítáte?

Ne. Určitě to tak u řady dětí skutečně funguje, ve volnu ale i v sezóně. Když najdou volný čas, hrají fotbal, florbal nebo další sporty.

Kdy začne osmému a sedmému ročníku příprava na ledě?

Pátá až osmá třída bude začínat na ledě kolem 10. srpna. Samozřejmě budou někteří hráči chybět asi kvůli dovoleným, protože rodiče ji v jiném termínu nedostanou. Každá třída má naplánováno už přibližně osm přípravných zápasů, takže kluci budou v zápřahu už o prázdninách a někdy kolem 7. září by se nám měla rozjet soutěž.

Jsou mezi vašimi svěřenci nějací talenti, kteří by to mohli dotáhnout daleko?

Talenti tu jsou, ale během dalšího jejich vývoje se to může tisíckrát otočit. Ti hráči, kteří na sobě budou neustále pracovat a zlepšovat se, mají šanci to v hokeji někam dotáhnout. Důležité ale je, aby je hokej bavil, aby se naučili pohybovat v kolektivu a aby z nich vyrostli slušní lidé. Myslím si, že lední hokej je nejlepší sport, který je připraví na život.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav