BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslavští si otestují nového soka, zajíždějí do Českých Budějovic

26. 8. 2013
Autor: Daniel Langer
M l. B o l. - Už loni se Bruslařskému klubu na kluzištích soupeřů příliš nedařilo, a i letos mají boleslavští hokejisté v přípravných střetnutích lehce zápornou bilanci. Mírně ji vylepšit a zároveň si u toho oťuknout nového prvoligového soupeře HC Motor České Budějovice se svěřenci trenéra Františka Výborného, jenž na jihu Čech několik let působil, pokusí v úterý 27. srpna. Motor je pro většinu českých klubů velkou neznámou, kromě Kladna se zatím utkal pouze se zahraničními soupeři. Úvodní buly utkání padne v 17:00.

Mountfield se stěhuje, panují obavy o budoucnost budějovického hokeje...

ZDENĚK ONDŘEJ
Loni se důrazný útočník pokoušel o postup do extraligy. Nyní má Ondřej cíl neméně náročný, a to křísit českobudějovický hokej.

O tom, co se v Českých Budějovicích kolem hokejového klubu v létě událo, by se mohla sepsat kniha. Pokud jste si dali od lední závislosti důkladnou pauzu, pak tedy jen zběžně připomeňme, že se v Budvar Aréně rozhořel neústupný boj na nože o značku piva, které se bude na utkáních v té době ještě českobudějovického Mountfieldu při extraligových utkáních čepovat (nebo si to alespoň měla hokejová veřejnost myslet).

Vše dospělo do fáze, kdy už ani jedna ze stran neměla prostor k manévrováním, dvě vzájemně se vylučující smlouvy nedokázali rozmotat ani zástupy právníků a vše skončilo krajním krizovým scénářem - stěhováním Mountfieldu do jiného města, na což samozřejmě nejvíce doplatil hokejový fanoušek. Azyl našel klub v Hradci Králové, kam se museli stěhovat všichni hráči s podepsanou smlouvou včetně realizačního týmu. Rozproudila se tím vášnivá debata o správnosti takového počínání.

Jenže co s prvoligovou licencí, kterou do té doby vlastnili Královští lvi Hradec Králové? Držet v jednom městě extraligu a 1. ligu se zdálo být jako z říše science fiction. Jako první byla ve hře myšlenka, že si Mountfield v Českých Budějovicích zřídí cosi na způsob farmy a odešle na jih Čech hradecké hokejisty, kteří si nevybojují místo v extraligovém kádru. Proti tomu se ale rázně ohradili fanoušci.

Patrioté, spojme se, začínáme budovat nový klub!

ALEŠ KOTALÍK
Kapitán a velký srdcař s hrdostí prezentuje nové dresy obrozeného Motoru. FOTO: 5+2 dny ČB

Naštěstí pro ně se mohou opřít o řadu hokejových odchovanců, jimž není českobudějovický hokej lhostejný. Parta kolem Radka Bělohlava se za podpory krajánků napříč hokejovým světem rozhodla, že se postará o to, aby klub znovu povstal z popela. Přes drobné peripetie ohledně nájmu zimního stadionu a po dohadech, od koho vlastně licenci odkoupit, rozum zvítězil a obě strany se spojily, čímž daly vzniknout zcela novému subjektu HC Motor České Budějovice.

Radek Bělohlav vyhlásil, že se pokusí postavit co nejsilnější tým, jehož základem by měl být Aleš Kotalík a českobudějovičtí odchovanci. Jména jako Jan Novák, Zdeněk Ondřej nebo Jindřich Kotrla nejsou neznámá ani fanouškům Bruslařského klubu. Pokud je doplníme o Antonína Melku, Miroslava Třetinu, Davida Kuchejdu, Bohumila Janka nebo gólmana Dominika Halmošiho, je jasné, že Motor rozhodně nebude jen do počtu.

A jak se novému mužstvu na české hokejové scéně daří? Své vůbec první utkání sehrálo před zaplněnou Budvar Arénou s kladenským Rytíři. Dobrou náladu více než pěti tisícovkám fanouškům nezkazila ani prohra 2:5. Motor nestačil ani na ruský Sokol Krasnojarsk, kterému podlehl 1:5. Do třetice všeho dobrého už to vyšlo a na ledě německého Eispiraten Crimmitschau jihočeští hokejisté zvítězili 3:1.

Samozřejmostí je podrobný on-line přenos z místa utkání, sledovat ho můžete zde!

Sestavy z posledního přípravného utkání

HC Motor České Budějovice proti Eispiraten Crimmitschau: Halmoši - Makovský, Jáchym, Jank, Semrád, Chmelíř, Pavlíček, Prokop - Turek, Švec, Přibyl, Vaniš, Bárta, Ferebauer, Mavrojanidis, Šachl, Ondřej, Kuchejda, Melka, Mrázek, Marek

BK Mladá Boleslav proti HC Benátky nad Jizerou: Will – Němeček, Bohunický, Čížek, Žabka, Pojkar, van de Velden, Protivný, Toman, Kurka – Rys, Vrbata, Jiránek, Mikulík, Broš, Hrdel, Koudelka, Loskot, L. Pabiška, Lenc, Demel, Marek