BK MLADÁ BOLESLAV

Letošní léto bylo jednodušší, říká Radim Vrbata

3. 9. 2013
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. – Na tiskové konferenci, která se uskutečnila v pondělí 2. září 2013, byl přítomen i spolumajitel BK Mladá Boleslav Radim Vrbata (na snímku). Dostavil se pro letošní léto naposledy splnit oficiální část své manažerské úlohy v klubu i přesto, že už byl jednou nohou na cestě do Ameriky, aby se hlásil před sezónou NHL ve Phoenixu. V rozhovoru mluvil nejen o mladoboleslavském hokeji, ale i o nadcházející sezóně v NHL a blížící se olympiádě v ruské Soči.

Na tiskové konferenci se mluvilo nejen o cílech do sezóny, které zůstávají stejné jako před minulou sezónou, ale i o změnách v extralize a v 1. lize, související hlavně s povinným nasazováním mladých hráčů, což vedlo, a možná ještě povede, k přesunům mnoha zkušených extraligových hráčů o soutěž níže. V nových podmínkách může vzniknout nevyzpytatelný koktejl a k vidění může být i moho kvalitnějších zápasů. Jedna z otázek proto byla nasnadě:

Radime, nelákalo vás tu vzhledem k těm změnám chvíli zůstat a aspoň na pár zápasů si nové podmínky vyzkoušet?

Letos ne. Loni jsem o tom hrát za BK Mladá Boleslav dlouho přemýšlel kvůli výluce, nyní to není možné kvůli podepsaným smlouvám. Nakonec jsem ke dvěma zápasům v loňské sezóně nastoupil, jenže moc úspěchů jsem nepřinesl. Takže i kdyby pro mě bylo možné letos v 1. lize nastoupit... (zaváhá) No radši se tady do toho klukům nebudu plést. (úsměv)

Radim Vrbata
Boty spoluvlastníka klubu a brusle hokejisty se Radim Vrbata snaží střídat, jak jen to jde.

Už druhým rokem jste hráčem i spolumajitelem klubu. Je skloubení obou rolí s odstupem času náročnější, než si člověk původně myslel? Nebo si čím dál tím víc zvykáte?

Není to jednoduchá věc, člověk už v klubu má zodpovědnost nejen za sebe, ale i za mnohem více lidí. Na druhou stranu jsem se za ty dva až tři roky už mnoho naučil a nějaké zkušenosti s řízením klubu nasbíral. Člověk se pořád učí a pořád je plno věcí, které překvapí, a musí se s tím vyrovnávat. Ovšem, jak jsem říkal už během tiskové konference, letos to bylo pro náš klub nejjednodušší léto, co pamatuji, protože je už z loňska stabilizovaný kádr, klubové vedení i realizační tým. Loni po sestupu byla práce ve všech oblastech mnohem náročnější.

Ve Phoenixu jste měl možnost vidět, jakým způsobem se řídí velkoklub. Dokázal jste už některé poznatky odtamtud implementovat zde?

Snažím se pozorovat, jakým způsobem je Phoenix manažersky veden. Je třeba ale brát ohled na to, že se Phoenix pohybuje v úplně jiném světě a v úplně jiných finančních podmínkách než Boleslav. Něco odtamtud se přesto aplikovat dá a věci, které nám mohou pomoct, se tady snažím prosazovat. Něco z toho se nám už povedlo i zrealizovat, ale nemá cenu se tady veřejně bavit, o co přesně jde. Takže zatím nebudu nic konkrétního prozrazovat, jde o klubové know-how.

Přejděme k jinému tématu. V letošní sezóně bude olympiáda, jak vnímáte tuto otázku?

Teď zatím nijak, je to pořád ještě daleko. Teď se soustředím na to, abych byl co nejdříve připravený na kemp ve Phoenixu a začal dobře sezónu. Co bude v únoru, se uvidí. Bude záležet na tom, jak budou jednotliví hráči v sezóně hrát, a pro které hráče se trenéři rozhodnou.

Mluvil jste už ohledně toho s trenérem Hadamczikem?

Nebyl jsem v Kravařích, i když jsem se tam chystal, ovšem musel jsem se trenérovi omluvit, protože do toho něco naléhavého přišlo. Od té doby jsme nebyli v kontaktu. Nechávám tomu volný průběh a soustředím se na to, co mohu ovlivnit, a to je dobře se připravit v kempu.

Přesto, jak velká výzva je pro vás olympiáda?

Výzva je to asi pro všechny, neboť se jedná o největší turnaj za čtyři roky. Navíc je to akce, na které jsem ještě nebyl, ovšem nemá smysl se na to nějak upínat.

Radim Vrbata
Také letos se Radim Vrbata příležitostně připravoval s Bruslaři.

Jak tedy bude vypadat nová sezóna Radima Vrbaty?

Vzhledem k tomu, že mi bude po této sezóně končit smlouva, tak doufám, že bude úspěšná. Připravoval jsem se ale na ni stejně jako každý rok. Cílem je dobře vstoupit do začátku, abychom dobře fungovali jako tým a vyhrávali, aby byla v kabině pohoda a Phoenix mohl v klidu bojovat o play-off s cílem dostat se co nejdál. Cíle klubu budou tedy stejné jako před každou sezónou. Co bude s olympiádou, tak jediné, co pro to mohu udělat, je, že budu hrát dobře a zbytek záleží na reprezentačních trenérech.

Je pro vás lepší, že na rozdíl od minulé sezóny víte, co bude?

Určitě, loni touhle dobou nikdo z NHL nevěděl, co bude. Nevědělo se, zda sezóna začne za týden, za čtrnáct dnů, nebo za měsíc. Nakonec to nějak dopadlo. Je příjemné, když má člověk jistotu a jsou jasně dané termíny, co kdy bude a jak se na to připravit. I samotná příprava byla loni výlukou hodně narušená, což se promítlo i do výkonů mnoha hráčů z NHL na mistrovství světa. Pro nás z Phoenixu je dobrou zprávou i vyřešení problémů s vlastníkem, tedy že se nikam stěhovat nebudeme a zůstáváme ve městě. I z tohoto pohledu je pro mě letošní léto mnohem klidnější než loňské.

Kolikátého do Ameriky odlétáte?

Zítra (v úterý 3. září - pozn. redakce). Jedenáctého nám začíná kemp, ale my se v klubu scházíme už týden předem, abychom si zvykli na jiné časové pásmo. Devět hodin není málo a byla by to přílišná zátěž pro tělo, letět tam na poslední chvíli. Potřebujeme do kempu nastoupit v pohodě.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav