BK MLADÁ BOLESLAV

Přípravná utkání Boleslavští zakončí soubojem s německými Liškami

6. 9. 2013
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Generálku na mistrovská utkání, která Bruslařům vypuknou už příští týden ve středu, kdy se doma představí proti Šumperku, představuje poněkud netradiční souboj s celkem Lausitzer Füchse. Ten v Německu hraje druhou nejvyšší soutěž a do Mladé Boleslavi přijede v pátek 6. září. Pokud chcete toto zajisté zajímavé srovnání sil vidět, dorazte jako obvykle na 17:30.

Hokejová zápolení se ve městě Weisswasser, které se nachází blízko hranic s Polskem, datují už do roku 1932, a tak se netřeba dohadovat o tom, jakou dlouholetou tradici zde tento sport má. V roce 1953 zde byl založen klub SG Dynamo White Water, což byl pro následujících 12 let jediný východoněmecký šampion. V té době se zde nacházel nejmodernější stadion v Evropě, který pojal na tu dobu neuvěřitelných 12 tisíc diváků! Paradoxně ale v 90. letech přišel propad. Tým nejprve sestoupil z nejvyšší soutěže, a když se v následujících sezonách jen marně pokoušel o návrat, vyhlásil nakonec bankrot a musel až do Oberligy (česká 2. liga). Teď je ale zpátky a v rámci přípravy na sezonu v druhé nejvyšší soutěži přijíždí do Mladé Boleslavi.

Dres Lužických Lišek – na českém Pavlu Vostřákovi.

Hlavním trenérem „Lužických Lišek“ je už od roku 2009 Dirk Rohrbach, a ačkoliv celek z města Weisswasser rozhodně není žádné ligové ořezávátko, i v novodobé historii má jednu černou kaňku – v ročníku 2010/2011 se na poslední chvíli zachránil v baráži. Jinak ale Lišky vyšlapují, kromě zmíněného ročníku hrály v posledních čtyřech letech pokaždé play-off, ačkoliv vždycky skončily hned ve čtvrtfinále.

Co se kádru týče, mají Lausitzer Füchse na své soupisce také kanadského brankáře Jonathana Boutina a z Kanady je rovněž útočník Casey Pierro-Zabotel. Cizince v týmu doplňuje Rakušan Phillipp Pinter a Dán Christopher Kjärgaard. Za zmínku určitě stojí i jeden hráč bývalý – teprve letos v létě odešel od Lišek český Pavel Vostřák, zkušený extraligový hráč, který hrál třeba za Plzeň, Brno nebo Duklu Jihlava.

Liga začíná Liškám o dva dny později než Mladoboleslavským, tedy v pátek 13. září. V plánu přípravných zápasů přitom visí jen pět kolonek. Tři utkání už přitom Lausitzer Füchse odehráli. S Berlínem, který působí v nejvyšší soutěži, prohráli 3:5 a s Krefeld Pinguine (taktéž z DEL) dokonce 1:6. Nad celkem 1. EV Weiden, který je naopak o soutěž níže než Lišky, ale naopak vyhráli 3:0.

Sestava BK Mladá Boleslav ze zápasu s Litvínovem: Valent – Němeček, Toman, Bohunický, Jindra, Protivný, Pojkar, Žabka, van de Velden – Nouza, Výborný, Pabiška – Vrbata, Broš, Klimenta – Mikulík, Koudelka, Demel – Jiránek, Loskot, Lenc – Rys

Zahajovací sestava Lausitzer Füchse ze zápasu s Krefeldem: Boots – Klenner, Pyka – Boon, Zabotel, Kjärgaard