BK MLADÁ BOLESLAV

Věřím, že letošní sezona bude ještě lepší než ta loňská, říká Jan Plachý

10. 9. 2013
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Předsezónní tiskové konference se jeden ze tří majitelů BK Mladá Boleslav nemohl z pracovních důvodů zúčastnit, a tak k široké veřejnosti promlouvá alespoň prostřednictvím následujícího rozhovoru. Smetl už předseda představenstva Jan Plachý minulý ročník s definitivní platností ze stolu? A co čeká od toho následujícího?

Pane Plachý, už třeba v průběhu loňské baráže – bylo vám jasné, co by se mělo do budoucna změnit? O čem jste na konci sezony přemýšlel?

V průběhu loňské baráže a vlastně už po semifinále s Třebíčí jsem jasně věděl jednu věc – že máme strašně slabý venkovní projev, a že nemáme zdaleka takovou sílu jako doma. Základ mužstva byl dobrý, ale zároveň se ukázalo, že posily jsou nezbytné.

Začali jste na nich pracovat hned, nebo člověk potřebuje chvilku vypnout, odpočinout si…?

První týden převládala dost velká frustrace. Před loňskou sezonou jsem, musím přiznat, nebyl moc velký optimista. Nečekal jsem, že bychom to mohli dotáhnout takhle daleko. Ale když už je potom člověk takhle blízko, tak ten poslední krok chce udělat. A to my jsme nedokázali. Podle mě proto, že jsme nebyli, jak už jsem řekl, schopní vyhrát venku.

Posily nakonec jsou, hlavně Michal Broš a Tomáš Klimenta určitě mnohé překvapili…

V klubu jsou tři majitelé se stejným podílem. Paradoxně tím, kdo chce nejlépe hrát hokej a hned postoupit do extraligy, a přitom tak úplně nekoukat na ekonomiku, jsem já. Moje sportovní srdce je obrovské a být to na mě, tak bych šel nové hráče kupovat hned druhý den potom, co jsme neuspěli v baráži. Jak to letní období pokračovalo, začínalo se ukazovat, že Michal Broš laboruje nad tím, jestli hrát ještě extraligu nebo zkusit něco jiného. Tak jsem mu zavolal, dal si s ním schůzku… Bavili jsme se a bavili a s Michalem i jeho agentem našli společnou řeč. A když jsme viděli, že nic nemá ani Tomáš Klimenta, tak jsme sedli do auta s Cyrdou Sukem a jeli do Liberce. Začali jsme se bavit o tom, že bychom mohli navázat na to, co bylo před lety v extralize, kdy k nám přišel výměnou za Radima Vrbatu. I tady to nakonec klaplo. Co jsem tak četl nebo slyšel, tak se všichni strašně diví, že jsme sem dokázali dostat dva takové hráče, kteří by z fleku mohli hrát extraligu. Já na to reaguji tím, že jsme za to strašně šťastní, a že jsme útok opravdu neuvěřitelně posílili.

Ovlivnila loňská sezona nějak i jednání s partnery? Bylo snazší nebo těžší přesvědčit je, že mají s BK Mladá Boleslav zůstat?

Myslím, že ten výsledek, kterého jsme dosáhli – to je přesně ta úroveň, za kterou jsou sponzoři ochotni dát to, co dali i minule. Kdybychom se do baráže nedostali nebo v ní vyloženě propadli, určitě by se nám jednalo daleko hůř. Je jakýmsi nepsaným závazkem, jak pro nás ve vedení klubu, tak pro partnery, že minimálně baráže prostě musíme dosáhnout. Samozřejmě kdybychom chtěli víc peněz, tak k tomu už potřebujeme extraligu.

Je letos větší tlak na postup než loni? Lze brát tu minulou sezonu jako takové menší rozhlédnutí se a teď už je to opravdu ve stylu „Musíme!“?

Na rovinu říkám, že ten tlak dělám já sám. Já opravdu chci postoupit a chci, aby hráči a funkcionáři ze sebe vydali skutečně maximum. A jsem přesvědčen o tom, že oni to chtějí taky. Obecně to prostě není o tom, že to chtějí naši partneři nebo fanoušci. V prvé řadě to chceme my sami!

Sám jste naťukl fanoušky: I v přípravných utkáních bylo vidět, že už jim zápasy chybí. Vnímáte i nadále jejich podporu?

Já to říkám pořád – ať si to někdo chce nebo nechce připustit, Mladá Boleslav je hokejové město. Lidé tu vždycky chodili a já věřím, že pokud se bude jenom trošku hrát, tak vždycky chodit budou. Fandí celý stadion, máme prostě skvělé publikum, které v průběhu let už ukázalo, že za námi stojí.

Změna nastala i ve vedení klubu, na post sportovního manažera se vrátil Luděk Bukač…

Beru to tak, že tu Luděk kdysi rozdělal nějakou práci, kterou si myslím, přišel dokončit. Fakt, že naši dorostenci a junioři hrají extraligu, a že ji pár let hráli na slušných místech, to byla především jeho zásluha. Na to chci, aby Luděk navázal. Koukal jsem, že junioři teď měli skvělý start, vyhráli první dva zápasy, z toho Vsetín porazili 8:2. Co se týče jeho práce u "A" týmu, tak tam to měl možná jednodušší, možná složitější, záleží, jak se na to díváte, ale faktem je, že přišel v momentě, kdy ty posily už byly domluvené. Na druhou stranu po té blížící se sezoně spoustě hráčům skončí smlouvy a bude na něm, aby s tím nějak pracoval a připravil se na ten další ročník. Doufám, že už extraligový.

Odpověď na závěrečnou otázku je asi jasná: Těšíte se, až to všechno konečně zase vypukne?

Určitě. Za chvíli je tady zase zima, kterou já osobně nemám rád. Už se těším, až jeden nebo dva večery v týdnu budou naplněné hokejem. Bude to zábava. Věřím, že budeme vyhrávat, že budou chodit lidi, že nás podpoří. Zkrátka že to bude ještě lepší než loni.

Děkujeme za rozhovor.