BK MLADÁ BOLESLAV

Loňští rivalové opět zkříží hokejky, přijíždí Olomouc!

8. 10. 2013
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – BK Mladá Boleslav zakončí šňůru domácích zápasů ve středu 9. října proti Kohoutům z Olomouce. S tímto týmem sehráli Bruslaři v loňské sezóně několik vypjatých duelů včetně těch v rozšířené baráži o extraligu. Přijďte do ŠKOENERGO Arény, začínáme v tradičních 17:30!
Olomouc
Loňské zápasy s Olomoucí byly patřičně vyhrocené. Oba týmy chtěly jediné - extraligu.

Ambiciózní Mora se od začátku sezony pohybuje ve vrchních patrech tabulky. Na svém kontě má 19 bodů a patří jí 3. místo. Z posledních 3 zápasů vytěžili plný počet 9 bodů. Po vysokých výhrách s Mostem a v Benátkách nad Jizerou porazila Olomouc ve šlágru kola Ústí nad Labem 2:0. O pozici nejproduktivnějšího hráče se dělí nejlepší střelec týmu Ondřej Švaňhal a Denis Kindl, který je s osmi nahrávkami nejlépe přihrávajícím hráčem Hanáků.

Před sezonou tým opustilo několik hráčů včetně mladých gólmanů Libora Kašíka, jenž odešel do Zlína a v minulé sezóně patřil k nejlepším brankářům ligy a také Jana Lukáše, který odešel do pražského Lva. Kariéru ukončil olympijský vítěz Jiří Dopita. Vedení klubu ale přivedlo několik zajímavých posil, za zmínku stojí například brankář Tomáš Vošvrda a obránci Mario Cartelli, Roman Kadela a Jan Jaroměřský. Další hráči přišli na hostování či střídavý start, mezi nimi najdeme výše zmiňovaného Denise Kindla a dále Jana Knotka a Davida Ostřížka.

V přípravě se před letošní sezonou Olomouci velmi dařilo – z devíti zápasů sedm vyhrála, remizovala s Třebíčí a v generálce na ligu podlehla Ocelářům z Třince. Postupně porazila Vítkovice, Třebíč, dvakrát Jihlavu a Havířov a vyhrála i nad slovenskou Skalicí.

Vzájemné duely

V loňské sezóně sehrála Mladá Boleslav s Olomoucí celkem 8 zápasů včetně čtyř v baráži o extraligu. V základní části Bruslaři dokázali Olomouc porazit jen jednou a navíc až po samostatných nájezdech. V baráži se ale tato bilance vyrovnala. Tří ze čtyř zápasů ovládli Mladoboleslavští, kterým těsně unikl postup do extraligy.

Něco z historie…

První hokejový oddíl vznikl v Olomouci už v roce 1912 pod jménem SK Olomouc, tehdy se v zde hrál bandy hokej (míčový sport hraný na ledové ploše, jenž se vyvinul z pozemního hokeje). O 10 let později, tedy v roce 1922, vznikl v Olomouci další klub – ČSS Olomouc. Řádná organizace klubů proběhla v roce 1929, kdy vznikla Moravská župa hockeyová, která byla rozdělena na 3 části – Slezskou, Západomoravskou a Hanáckou. V roce 1930 se stal tým SK Olomouc mistrem Moravy, o 6 let později tým ČSS Olomouc vyhrál Moravskou župu hockeyovou. V padesátých letech 20. století se několikrát změnil název klubu – nejprve MŽ Olomouc, poté Křídla vlasti Olomouc, Spartak Moravia Olomouc, od roku 1958 Moravia Olomouc.

Rok 1965 přinesl změnu názvu tehdejší Moravie – tým se nově jmenoval TJ Moravia DS Olomouc. Tento název vydržel celkem 14 let, a ačkoliv Moravia okupovala přední příčky druholigové tabulky, do nejvyšší soutěže se jí postoupit nepodařilo. Další změna názvu přišla v roce 1979, tým tehdy přijal název TJ DS Olomouc. Tento název vydržel až do roku 1990. V roce 1990 přišel historický úspěch – postup do extraligy. Tehdy z prolínací soutěže postupovaly tři týmy, a Hanáci se umístili na poslední postupové pozici.

V roce 1992 přišla další změna názvu – tým se nově jmenoval HC Olomouc a takto se klub jmenuje dodnes. V roce 1994 Olomouc získala poprvé a zatím naposledy ve své historii extraligový titul a stali se historicky prvním týmem, který získal tento pohár pro vítěze samostatné české extraligy. Další sezónu měla Mora jakožto vítěz extraligy právo hrát mezinárodní soutěž IIHF European Cup, ve kterém se umístili na skvělé čtvrté příčce. Olomouc zaznamenala několik úspěchů i mládežnickém hokeji. V sezoně 1994/1995 vyhrála Olomouc nejvyšší soutěž staršího dorostu, v další sezoně vyhrála juniorskou ligu. Pod těmito úspěchy se podepsal i současný člen kádru Bruslařů – Michal Broš.

V roce 1997 byla extraligová licence prodána do Karlových Varů, a Olomouc, nově pod názvem HC MBL Olomouc, se musela spokojit s druhou nejvyšší soutěží. O dva roky později zmizel hokej z Olomouce úplně, a to na dlouhé dva roky. V roce 2001 Olomouc odkoupila druholigovou licenci od Uherského Hradiště. V první sezóně Mora ztroskotala ve čtvrtfinále na týmu pozdějších vítězů, Orlové. V sezoně 2002/2003 i díky pomoci Jiřího Dopity Olomouc suverénně postoupila do první ligy. V následujících letech se kádr stabilizoval a ledová plocha byla kompletně zrekonstruována. Klub střídal v první lize silnější roky se slabšími, v posledních letech ale Olomouc pravidelně patří k širšímu okruhu favoritů první ligy.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Valent – Němeček, Protivný, Bohunický, Jindra, Pojkar, Žabka, Kurka – Nouza, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Lenc, Vrbata, Demel – Rys, Koudelka, Jiránek

HC Olomouc Vošvrda – Bartoň, Ondrušek, Jaroměřský, Janáček, Kadela, Ovčačík, Škůrek – Pekr, Knotek, Herman – Rác, Řípa, Vodný – Kucharczyk, Švaňhal, Kindl – Jergl, Diviš, Selingr.

Statistiky

ŠKO-ENERGO Aréna | 9.10.2013 17:30

BK Mladá Boleslav 10. kolo HC Olomouc
1. místo, 23 bodů umístění 3. místo, 19 bodů
45:15 skóre 35:17
7:1 (Litoměřice) nejvyšší výhra 8:2 (Benátky nad Jizerou)
2:4 (Beroun) nejvyšší prohra 0:2 (Beroun)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
35,56 % využití přesilových her 18,42 %
16 góly v přesilových hrách 7
3 góly v oslabeních 2
David Výborný 17 bodů (3+14) nejproduktivnější hráč Ondřej Švaňhal 11 bodů (5+6)
Tomáš Nouza 8 branek nejlepší střelec Ondřej Švaňhal 5 branek
David Výborný 14 asistencí nejlepší nahrávač Denis Kindl 8 asistencí
David Výborný
Milan Mikulík
David Pojkar +8
nejlepší hráč v +/- Jakub Bartoň +8
5 hráčů má 0 nejhorší hráč v +/- David Škůrek -2
Lukáš Bohunický 39 minut nejtrestanější hráč Jakub Bartoň, Denis Kindl 12 minut
Michal Valent 95,56 %
Roman Will 84,62 %
úspěšnost brankářů Tomáš Vošvrda 94,76 %
Tomáš Halász 88,24 %
Michal Valent 1,36
Roman Will 4
průměr inkasovaných gólů na zápas Tomáš Vošvrda 1,43
Tomáš Halász 3,00
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav