BK MLADÁ BOLESLAV

Trápí nás koncovka, ale pracujeme na tom, hlásí trenér mladšího dorostu

5. 11. 2013
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – Po třech týdnech jsme opět vyzpovídali trenéra mladšího dorostu, Jiřího Zörklera (na snímku), abychom vám mohli přinést aktuální informace z této mládežnické kategorie. Po našem minulém rozhovoru se jeho svěřencům podařilo dvakrát zvítězit, a to nad Havlíčkovým Brodem a Pardubicemi, pak ale následovaly tři porážky. Rozhovor vznikl krátce po výhře nad Žďárem nad Sázavou, takže spokojenost trenéra nad výkony jeho svěřenců je jistě na místě.

Pane trenére, když jsme spolu mluvili naposledy, tak vás čekalo důležité střetnutí s Havlíčkovým Brodem. Jak se zpětně ohlížíte za tímto utkáním?

Ze začátku se hrálo opatrně na obou stranách, nikdo nechtěl udělat chybu. Myslím si, že kvalita hráčů byla na naší straně. Dostali jsme se do vedení 3:0, pak 4:1 a zápas jsme měli pod kontrolou. V tu chvíli jsme mohli dát ještě další čtyři góly, ale netrefili jsme prázdnou bránu, což je naše bolest. Góly jsme nedali, to s námi otřáslo, a když jsme inkasovali potřetí, tak se z toho stalo drama, které bylo strašně těžké udržet. Ale kluci bojovali, a to těsné vítězství ubránili.

Následovalo utkání s Pardubicemi, ve kterém jste zvítězili 3:2 v samostatných nájezdech. To už asi tak jednoznačně nevyznělo, že?

Jak jsem říkal již v minulém rozhovoru, Pardubice si stáhli tři nejlepší hráče ze staršího dorostu. Zadina proti nám nenastoupil, takže musím objektivně říct, že to pro nás bylo štěstí, protože je to hráč, který minimálně jeden gól v zápase dá. Po základní hrací době to skončilo 2:2. V průběhu zápasu se nám zranil brankář Krofta. Kuriozitou je, že už během zápasu musela nastoupit naše dvojka, Marcel Škoda, kterého máme zapůjčeného právě z Pardubic. Marcel Pardubice vychytal, ani jednou neinkasoval. Jsem rád za něj, že se mu ten zápas povedl a jsem rád i za nás, že jsme dokázali zvítězit.

Jediný váš nájezd v tomto zápase proměnil kapitán týmu, Vojtěch Outrata. Již v minulém rozhovoru jste o něm vy sám říkal, že by pro vás měl zápasy rozhodovat. Potvrzuje se to?

Proti Pardubicím dal gól i v základní hrací době a v nájezdech ten zápas rozhodl. Vojta je vůdčí typ, hráči se podle toho chovají, dokonce čekají, co udělá. Jeho koncovka ale ještě není taková, jaká by měla být. On se dostává do šancí, má dost střel, ale bohužel vše mu lítá nad bránu. Už jsme to s ním řešili, že se mu to snad i líbí, že mu to lítá do skel. Samozřejmě je z toho taky nešťastný, ale já věřím, že se to prolomí a on ty góly začne dávat.

Trénujete s ním i nějak individuálně?

Každé středeční ráno máme individuální tréninky. Zvlášť trénují hráči na postech obránců a zvlášť se zaměřujeme i na útočníky a speciálně se věnujeme střelbě.

Už minule jste mi říkal o návštěvě pana Výborného na tréninku. Nabídl vám i nějakou další spolupráci, nebo je možné si půjčit i někoho z A-týmu, kdo by s vámi trénoval? Rozjela se spolupráce třeba tímto směrem?

Spolupráce s A-týmem funguje velmi dobře. V mužstvu jsou patroni jednotlivých kategorií, kteří chodí hráčům rozdávat vysvědčení, vítají je do nového školního roku, chodí za nimi při hokejových dnech, které pořádáme spolu s 3. základní školou. Ale jinak je to s tou spoluprací dost složité. V době, kdy máme trénink, tu hráči z áčka už nejsou, protože mají svůj program, který je už tak dost náročný. Všichni víme, o co naše áčko hraje. Upřímně se mi ani nechce ty kluky dál zatěžovat.

Takže spolupráci s panem Výborným berete spíše jako motivaci?

Ano, a nejen pro hráče, ale také pro nás trenéry. Áčko v sobotu prohrálo s Jihlavou a v neděli přijel pan Výborný i s manželkou na náš zápas a po něm přišel za klukama do kabiny a poplácal je, pogratuloval nám k výhře. V kabině máme kluky z Hradce a jednoho ze Slávie, a pokud se těch kluků zeptáte, jestli v jejich klubu někdy přišel trenér A-týmu do kabiny, tak vám řeknou, že se s tím ještě nikdy nesetkali. A neznali to ani naši hráči. Je to opravdu úžasná věc, vidíme, že s námi spolupracuje, přeje nám, je jedním z nás.

Dva body po výhře nad Pardubicemi byly také poslední body, které jste získali, protože pak se soutěž dostala do své druhé čtvrtiny a celý kolotoč začal znovu. Týmy jako Hradec, Liberec nebo Slávia nad vámi opět dokázali zvítězit.

Jdeme do každého zápasu vyhrát. Mezi těmi týmy v tabulce nejsou extra velké rozdíly. Pokud srovnáme východní nebo západní skupinu, tak ty rozdíly tam jsou mnohem výraznější než v naší skupině střed. S Hradcem i se Slávií jsme dostali poprvé sedm gólů, nyní už jsme s oběma týmy prohráli 2:4, co je pouze o dva góly a navíc do konce zápasu byl ten výsledek nerozhodný. Utkání ale rozhodly naše hloupé chyby a trochu také nezkušenost mužstva i gólmana. Když sleduji ostatní soupeře, tak si myslím, že jdeme nahoru. Havlíčkův Brod dvakrát porazil Jihlavu, což je pro mě dost velká záhada, protože dostávají daleko více gólů. My jsme těm mužstvům na dostřel, zápasy se rozhodují až ve třetí třetině, nikdy to není úplně jednoznačné. Já doufám, že je to dobře a že hlavně zvládneme ty zápasy s mužstvy, která jsou s námi na sestupových příčkách.

Mluvíme tedy o Pardubicích, Českých Budějovicích a Havlíčkově Brodě. Zápasy s těmito týmy vás ale teprve čekají.

Pardubice jdou stále nahoru, vyhráli s Budějovicemi, Jihlavou a naposledy v neděli právě s Brodem. Už tady u nás hráli výborně. Do týmu se jim vrátili hráči ze staršího dorostu a hrají s nimi. Budějovice zřejmě nemůžou ze staršího dorostu žádné hráče stáhnout, takže na tom budou stejně jako my. Nad námi je Havlíčkův Brod, ale ten dvakrát porazil v té době první Jihlavu, ale prohrál 6:0 se Slávií, ale ta do zápasu postavila hráče s dvěma vyššími tresty, takže se zápas musel kontumovat a Havlíčkův Brod dostal tři body zadarmo. Jak říkám, doufám, že zvítězíme právě s těmi týmy, které jsou ve stejné pozici jako my, tedy jde jim o záchranu.

Nyní se ale vraťme zase zpátky k již odehraným utkáním. Žďár nad Sázavou je nevyzpytatelný soupeř a už v minulém zápase jste mi říkal, že je to pro vás černý kůň soutěže. Jak tedy pohlížíte na soupeře nyní?

Žďár má stále své kvality. Ani já, ani málokdo ve skupině, věděl, že na tom budou tak dobře. Týmy byly dost překvapené, s čím na ně Žďár vyrukoval. Pak už si všichni dávali pozor, protože v letošní sezoně určitě neznamená, že nováček se bude automaticky rovnat slabému soupeři. Všichni zpozorněli a začali na ně hrát jinak. My jsme s nimi první utkání prohráli 2:4, přitom jsme s nimi dlouho hráli 2:2, takže to úplně jednoznačné utkání nebylo.

Nyní jste ale zvítězili poměrem 3:2. Jak tedy zápas hodnotíte?

Chtěli jsme eliminovat jejich první pětku, což se nám nakonec úplně tak nepovedlo, jelikož nám v závěru dva góly dali, ale na to jsme se připravovali. Po nepovedeném zápase na Slávii, kde jsme měli jednoznačně vyhrát, nám zůstal jen pátek a sobota na to, abychom kluky motivovali. Pracovali jsme jako blázni a do nedělního utkání jsme šli s obrovským nasazením. Po zápase nás za to ocenil i pan Výborný. V utkání jsme vedli 3:0, jenže pan nastal náš stálý problém. Všichni byli rozklepaní, báli se hrát a strachovali se o výsledek. Chtěl bych poděkovat klukům, že bojovali až do konce a že se nám to podařilo udržet.

Pokud se tedy ohlédneme za těmi uplynulými třemi týdny, tak na čem jste dle vás v poslední době zapracovali nejvíce?

My musíme trénovat především komplexně. Soustředit se na jednu věc znamená neopakovat ty naučené věci, což u hráčů ve věku mladších dorostenců znamená, že to zapomenou. V poslední době jsme se věnovali trošku více koncovce, hře v útočném pásmu. Protože ač ty zápasy byly vyrovnané, my jsme se nedokázali dostat přes hranici dvou gólů. Tak doufejme, že to teď trochu bylo znát, když jsme dali tři góly, a že se to především projeví i v dalších zápasech.

Děkujeme za rozhovor.