BK MLADÁ BOLESLAV

Venkovní série jde do finiše, Boleslavští se představí v Olomouci!

14. 11. 2013
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Takřka symbolickým vyvrcholením série zápasů na kluzištích soupeře bude pro BK Mladá Boleslav souboj s Olomoucí – druhým celkem tabulky, loňským velkým rivalem a v neposlední řadě také druhým účastníkem baráže z pohledu 1. ligy. Bruslaři se po utkání v Havířově vůbec nevraceli domů, naopak se přesunuli právě do města Kohoutů, kde přespali. Ráno je čeká rozbruslení a večer druhý zápas za 24 hodin. Začne se tedy ve čtvrtek 14. listopadu v 18 hodin.

Takové malé play-off s přesunem – to jsou pro Olomouc i Mladou Boleslav dva zápasy sehrané ve dvou dnech. Oba celky se „sjely“ na místo konání, zatímco Bruslaři to vzali rovnou za nosem z Havířova, hráči Mory se vrací z Ústí nad Labem. V obou případech to byla klání úspěšná, Středočeši zvítězili 4:2, Olomoučtí 2:1. Jak se na obou celcích podepíší dlouhé cesty a zápasy sehrané v tak krátkém časovém sledu? Dá se vůbec říct, že bude mít Mora výhodu domácího pole nebo budou hrát tentokrát roli úplně jiné aspekty? Na odpovědi na tyto celkem netradiční otázky budeme všichni netrpělivě čekat.

O druhé místo letos zatím Olomouc svádí boj

V loňské sezoně se Olomouc přetahovala o první místo s Mladou Boleslaví, letos zatím svádí podobný boj o to druhé – s Jihlavou. Bruslařský klub má poměrně pohodlný náskok osmi bodů a o nějakém souboji o vedoucí pozici proto v tuto chvíli lze jen těžko hovořit. Na druhou stranu dál je poněkud těsněji, pokud Kohouti prohrají, šlape jim na paty nejen zmíněná Dukla, ale také Havlíčkův Brod.

Olomoučtí zatím nejvýrazněji zaškobrtli prakticky hned v úvodu, kdy prohráli tři utkání. Co se týče posledních zápasů, asi nejpřekvapivěji vyznívá prohra 0:2 na ledě Benátek nad Jizerou a nutné je zmínit i souboj s Jihlavou, který Mora prohrála 2:4.

Obrany jsou vyrovnané, v individualitách vévodí Kindl

Nejproduktivnějším hráčem z pohledu kanadského bodování i gólů je Denis Kindl (9+11), mimochodem mladší bratr Jakuba Kindla, který v NHL hraje za Detroit. Kindl hrál ještě loni za regionálního rivala ze Šumperku. Nejlepšími asistenty jsou Radim Kucharczyk a Roman Rác. Olomoučtí měnili i brankáře, loňská velká opora Libor Kašík figuruje na soupisce Zlína a – znovu regionální rivalita – Šumperku. V současnosti za Olomouc chytá především Tomáš Vošvrda, ex-liberecký účastník loňské baráže v mnoha případech, jak si fanoušek a divák jistě vzpomene, nahrazující Marka Schwarze.

Z pohledu střelecké produktivity nemají Bruslaři v současnosti konkurenci. Druhá nejlepší je sice právě Olomouc, i tak ale nastřílela o 24 branek méně. V čem ale Boleslavští a Olomoučtí rozhodně srovnání snesou, je defenzivní činnost. Oba celky jsou na rozdíl od ostatních pod hranicí 40 inkasovaných gólů a rozdíl mezi nimi činí jen dvě trefy. Ve využívání přesilovek jsou Kohouti třetí nejlepší, spíše podprůměrně ale brání svá oslabení.

První vzájemný zápas Boleslav zvládla...

..., jenže loni to začalo stejně a pak se to už pro Středočechy až tak dobře nevyvíjelo. Ale zpět k letošnímu střetu. Olomoucký Knotek nejprve využil přesilovku, ale díky Tomáši Protivnému Boleslav záhy vyrovnala, rovněž z přesilovky. Ve druhé třetině měli Kohouti mírně navrch, přesto šel do vedení Bruslařský klub. Vítězství potvrdil v závěru David Výborný, díky němuž domácí mohli v klidu hlídat výsledek až do konce tak, že už Olomouc, až na jeden případ, k ničemu nepouštěli. V tomto zápase rozhodovala hlavně produktivita v přesilovkách – 4:2.

Sestavy z posledního kola:

HC Olomouc: Halász – Cartelli, Ondrušek, Janáček, Jaroměřský, Bartoň, Staněk, Škůrek, Rašner – Pekr, Řípa, Kindl – Kucharczyk, Ostřížek, Herman – Rác, Knotek, Selingr – Jergl, Králík, Vodný

BK Mladá Boleslav: Valent – Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Bohunický, Protivný, Kurka, Bernat – Nouza, Výborný, Lenc – Mikulík, Broš, Klimenta – Musil, Vrbata, Starý – Jiránek, Loskot, Frolík

Statistiky

Zimní stadion Olomouc | 14.11.2013 18:00

HC Olomouc 23. kolo BK Mladá Boleslav
2. místo, 46 bodů umístění 1. místo, 54 bodů
75:38 skóre 99:36
7:0 (Havířov) nejvyšší výhra 7:1 (Litoměřice, Beroun)
2:4 (Jihlava, Mladá Boleslav) nejvyšší prohra 2:5 (Jihlava)
3 utkání bez vstřeleného gólu 1
3 utkání bez inkasovaných gólů 4
17,71 % využití přesilových her 32,63 %
17 góly v přesilových hrách 31
3 góly v oslabeních 7
Denis Kindl 20 bodů (9+11) nejproduktivnější hráč David Výborný 35 bodů (7+28)
Denis Kindl 9 branek nejlepší střelec Tomáš Nouza 17 branek
Radim Kucharczyk
Romác Rác, oba 12 asistencí
nejlepší nahrávač David Výborný 28 asistencí
Denis Kindl +15 nejlepší hráč v +/- Roman Němeček +22
David Škůrek 0 nejhorší hráč v +/- šest hráčů 0
Lukáš Králík 52 minut nejtrestanější hráč Lukáš Bohunický 101 minut
Tomáš Vošvrda 94,20 %
Tomáš Halász 92,81 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 95,50 %
Roman Will 90,38 %
Tomáš Vošvrda 1,59
Tomáš Halász 1,93
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,38
Roman Will 2,50
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav