BK MLADÁ BOLESLAV

Konečně zase doma! Do města automobilů přijede budějovický Motor

19. 11. 2013
Autor: Miloš Štrojsa
M l. B o l. – Boleslavští hokejisté se po sérii čtyř venkovních utkání vrací domů, kde na ně už netrpělivě čekají fanoušci, ale také soupeř. A to určitě nikterak snadný. Do středočeského města totiž přijede z nejrůznějších důvodů letos velmi medializovaný HC Motor České Budějovice. V Boleslavi autům a strojům rozumí. Jestli se budějovický Motor ukáže jako dobře namazaný stroj nebo se bude prezentovat jako tým se zadřeným pohonem, o tom se budou moci na vlastní oči důkladně přesvědčit hokejoví příznivci ve ŠKOENERGO Aréně ve středu 20. listopadu od 17:30.

Aktuální situace

Boleslavští budou do tohoto utkání bezesporu vstupovat v roli favorita. V posledním zápase však byla jejich prvoligová dominance mírně narušena, když dostali políček od Olomouce v podobě prohry 3:5. Spravit chuť si budou chtít Boleslavští v zápase s Motorem, v jehož dresu působí bývalí boleslavští hráči Moravec či Posmyk a na druhé straně má boleslavský trenér František Výborný s Motorem dlouholeté (a nutno říci, že pozitivní) zkušenosti. V utkání půjde ale veškerá spřízněnost stranou a žádný tým nebude chtít darovat soupeři přátelský dárek v podobě odevzdaných bodů. Boleslavští totiž hájí první místo před dotírající Olomoucí a Budějovičtí nutně potřebují každý bod v boji o play-off.

Pohled do minulosti

Osmnáctigólový Nouza zatím v 1. lize nemá větší konkurenci. Z Budějovic je na tom nejlépe Aleš Kotalík, který se ovšem prosadil jen šestkrát.

Ačkoliv tomu současné tabulkové postavení Českých Budějovic vůbec nenasvědčuje, jihočeský tým se pyšní dlouhou a zajímavou historií, když po mnoho let patřil mezi účastníky nejvyšší soutěže. Největšího úspěchu se České Budějovice dočkaly v roce 1951, kdy vyhrály titul v tehdejší československé první lize. O tom, že České Budějovice patřily odedávna mezi bašty ledního hokeje, svědčí i letmý výčet tamějších odchovanců – Miroslav Dvořák, Jaroslav Pouzar, Jiří Lála nebo třeba z poslední doby Roman Turek či Václav Prospal.

Současnost však už tak růžová není. Díky přesunu extraligové licence do Hradce Králové přišli Budějovičtí o možnost hrát nejvyšší soutěž a budějovickému hokeji hrozil úplný zánik. Nakonec se museli smířit alespoň s účinkováním v první lize, kde však zatím suverenitou ani zdaleka nehýří. Po 23 odehraných kolech patří Budějovickým až desáté místo se záporným skóre 54:56. Budějovický kádr doznal před sezonou z výše uvedených důvodů velkých změn, stále však má svou kvalitu a mezi zajímavými jmény na soupisce se vyjímá velezkušený srdcař Aleš Kotalík.

Přestože Budějovičtí okupují až desátou příčku, rozhodně se nedá říci, že by byli Budějovičtí v první lize pouze do počtu. Při pohledu na výsledkovou listinu Budějovic je totiž patrné, že většina utkání byla velmi vyrovnaná a pouze dvakrát Budějovičtí prohráli o více jak dva góly (Ústí a Havlíčkův Brod 0:3). V posledním utkání Motor porazil Ústí a přerušil tak třízápasovou sérii proher. O tom, že navzdory tabulkovému postavení obou týmů Boleslav rozhodně nečeká nic lehkého, svědčí i poslední vzájemný zápas mezi těmito dvěma soupeři, který se hrál na ledě soupeře.

Titulem nejproduktivnějšího hráče, nejlepšího střelce a zároveň i nejlepšího asistenta Českých Budějovic se může pyšnit Aleš Kotalík (6+8). Je to ale diskutabilní, protože Kotalík je coby nejlepší hráč Jihočechů až celkově 36. v 1. lize jako takové. Za Kotalíkem se v tabulce kanadského bodování jihočeského mužstva drží Václav Skuhravý s jedenácti body (5+6). Dominik Halmoši působí jako brankářská jednička v týmu Jihočechů.

Poslední vzájemné měření sil

V posledním vzájemném utkání Budějovičtí zvítězili 5:4 po samostatných nájezdech. Utkání se hrálo ve vysokém tempu místy až extraligových parametrů a zápas přinesl parádní podívanou. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou a především druhá třetina byla gólově velmi výživná (5 branek). Utkání po šedesáti minutách skončilo 4:4 a o vítězství domácích rozhodly až samostatné nájezdy. Budějovičtí Boleslavi uštědřili jednu z pěti dosavadních porážek v sezoně a Bruslaři tak svému soupeři mají co oplácet. Deset vstřelených branek, samostatné nájezdy a vysoké herní tempo v předchozím utkání – to je nejlepší pozvánka na středeční odvetu.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Valent – Němeček, Toman, Broš, Ovčačík, Jindra, Protivný, Bernad, Kurka – Nouza, Výborný, Lenc – Mikulík, Broš, Klimenta – Musil, Vrbata, Starý – Jiránek, Loskot, Frolík.

HC Motor České Budějovice: Kůdela – Novák, Kříž, Chmelíř, Moravec, Prokop, Kotaška – Třetina, Kotalík, Skuhravý - Ondřej, Šachl, Kuchejda - Ferebauer, Přibyl (41. Šperger), Vaniš.

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 20.11.2013 17:30

BK Mladá Boleslav 24. kolo HC Motor České Budějovice
1. místo, 54 bodů umístění 10. místo, 28 bodů
102:41 skóre 54:56
7:1 (Litoměřice, Beroun) nejvyšší výhra 6:2 (Kadaň, Beroun)
2:5 (Jihlava) nejvyšší prohra 0:3 (Havlíčkův Brod, Ústí nad Labem)
1 utkání bez vstřeleného gólu 3
4 utkání bez inkasovaných gólů 3
35,37 % využití přesilových her 13,33 %
32 góly v přesilových hrách 14
7 góly v oslabeních 2
David Výborný 37 bodů (8+29) nejproduktivnější hráč Aleš Kotalík 14 bodů (6+8)
Tomáš Nouza 18 branek nejlepší střelec Aleš Kotalík
Petr Šachl, oba 7 branek
David Výborný 29 asistencí nejlepší nahrávač Aleš Kotalík 8 asistencí
Roman Němeček +24 nejlepší hráč v +/- Jiří Moravec
Lukáš Chmelíř, oba +6
Petr Kuchta -1 nejhorší hráč v +/- Miroslav Třetina -10
Lukáš Bohunický 101 minut nejtrestanější hráč Zdeněk Ondřej 41 minut
Michal Valent 94,97 %
Roman Will 90,38 %
úspěšnost brankářů Dominik Halmoši 91,92 %
Hynek Kůdela 94,00 %
Michal Valent 1,57
Roman Will 2,50
průměr inkasovaných gólů na zápas Dominik Halmoši 2,38
Hynek Kůdela 1,78
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav