BK MLADÁ BOLESLAV

Radan Lenc: Já a univerzál? Je dobré umět toho víc!

22. 12. 2013
Autor: Zdena Bobková
M l. B o l. – V době předvánočního shonu vám přinášíme poměrně obsáhlý rozhovor s Radem Lencem (na snímku), kterého jsme se ani tak neptali na poměrně jednoznačný zápas s Havířovem, ale dvaadvacetiletý útočník pro vás zhodnotil dosavadní průběh sezony, prozradil, co Bruslaře čeká v dvoutýdenní mezizápasové pauze a zavtipkoval i na téma vánočních tréninků. Tak si i v předvánočním období najděte trochu času a nenecháte si nadcházející řádky ujít!

Radane, gratuluji k výhře. Jak si ji užíváte, když byla vlastně poslední v tomto roce?

Myslím si, že jsme odehráli dobrý zápas. Vyhráli jsme celkem suverénně, navíc jsme nedostali gól, takže hodnotit můžu jedině kladně. Tečka za rokem 2013 je to určitě dobrá.

Vy sám jste se zasloužil o jeden zářez. Popsal byste ten gól?

Viděl jsem Tomáše Protivného, že bude střílet a jel jsem před branku. Doufal jsem, že to z brankáře vypadne, to se taky stalo a pak už jsem to tam jenom dorazil.

Jak už bylo řečeno na začátku, jednalo se o poslední zápas tohoto roku. S jakými dojmy z vývoje sezony jej uzavřete?

Je za námi víc jak polovina základní části, máme na kontě docela dost bodů, takže myslím, že z naší strany může být spokojenost. Samozřejmě herně to může být vždy lepší.

V průběhu sezony vás trápila častá vyloučení, v 1. lize máte nejvíce trestných minut. Poslední dobou se to ale přeci jen zlepšuje, že?

Ze začátku jsme měli opravdu dost vyloučených. Většinou to byly fauly hokejkou, pak taky sekání, podražení. Snažíme se to odstraňovat bruslením. Myslím, že se nám to daří, protože už je toho méně, ale v konečném výsledku stále ještě dost, takže i na tom se stále dá hodně pracovat.

V dalším roce vás čeká prakticky „pouze“ poslední čtvrtina základní části a poté přijde nadstavbová část. Díváte se už takhle dopředu?

Především je důležité říct, že před sebou máme pořád ještě dost práce. Sedmnáct zápasů základní části už sice není tolik, ale pořád je to víc než dost a stát se může cokoliv. Musíme udělat všechno proto, aby to proběhlo minimálně stejně dobře jako doposud. Potom samozřejmě přijde ještě celá spousta zápasů a všechno bude záležet na aktuální situaci. Ale to je ještě moc daleko.

Když teď pominete tým, jak jste letos spokojený se svými vlastním výkony?

Se začátkem sezony jsem celkem spokojen, myslím, že mi vyšel. Potom, ačkoli jsem na sobě pracoval a trénoval stále stejně, se to trochu vytratilo. Ale nyní už je to zase lepší. Snažím se hodně bruslit, dojíždět hráče a když je možnost, tak zakončit, jít do brány a narvat se tam. Zkrátka hrát tak, jak jsem začal.

O vás by se dalo říct, že jste taková „univerzální náplast“, protože jste snad jako jediný z Bruslařů vystřídal všechny čtyři lajny. Zkrátka jste naskakoval, kde bylo zrovna potřeba. Vidíte to také tak?

Snad to pro mne není úplně špatná vizitka, protože je dobré umět všechno, nebo toho alespoň umět víc, a ne jenom jednu pozici. Těší mě, že jsem si mohl vyzkoušet hrát s více hráči. Teď třeba hraji ve čtvrté, ale s kluky si sedíme, klape nám to, máme šance, občas dáváme i góly. I když těch bych si klidně představoval trochu víc (úsměv), ale ani tak si nestěžuji. Každá ta lajna mi rozhodně něco dala.

Před pár dny jste v Mladé Boleslavi prodloužil smlouvu o další dva roky...

Cíl mám pořád stejný. Hrát tu dobrý hokej, zlepšovat se, makat na sobě, postoupit s kluky do extraligy a poprat se tam o místo. Za tu smlouvu jsem samozřejmě rád. Jeden nikdy neví, co přijde, ale takhle mám přeci jen větší naději, že u toho všeho budu.

Váš nový spoluhráč Eric Meland odehrál za Boleslav proti Havířovu svoje první utkání. Jak zapadl do týmu?

Je tady zatím dva dny, asi i s cestou. (úsměv) Zatím ho tak nějak oťukáváme a on zase nás. Myslím, že v zápase se předvedl velmi dobře a nebude problém, aby zapadl do týmu, bude to dobrý hráč.

Na webu se objevila fotka s vámi, Ericem a Romanem Willem. Byl tedy už čas ukázat mu město?

Ukázali jsme mu Staré město. Pak se ptal, kam se tu dá jít a co dělat, ale na to ještě nebyl čas. To nás čeká možná během svátků.

Další zápas odehrajete téměř až za 14 dní, což je dost dlouhá doba. Už víte, jak a čím volno naplníte?

Ono toho volna zase tolik nebude, pořád máme tréninky, téměř každý den. Jen 25. prosince máme volno, jinak trénujeme. Na Štědrý den máme dobrovolný trénink.

Půjdete na něj?

(odkašle si) Já asi ne. (úsměv)

Tušíte, o čem ty tréninky budou?

To nevím, co přesně pro nás trenéři vymyslí, ale asi to bude spíš o bruslení, protože potřebujeme dobít baterky.

V loňském roce se hrálo i přes Vánoce, ale nyní máte pauzu. Co vám vyhovuje více? Volno a tréninky nebo raději upřednostňujete to zápasové tempo?

Na jednu stranu je lepší, když můžeme být doma a odpočinout si, protože někdo to určitě potřebuje – den nebo dva od hokeje úplně vypnout. Já si na druhou stranu myslím, že je lepší být v zápasovém tempu, protože to taky není úplně dobré kompletně z toho vypadnout. Já osobně bych klidně bral, kdyby se hrálo i přes Vánoce, ale je to, jak to je.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav