BK MLADÁ BOLESLAV

Zápas ve stylu retro: Po 77 letech znovu na led Českých Budějovic!

6. 1. 2014
Autor: Klub
M l. B o l. – Téměř 30 let po založení mladoboleslavského hokejového klubu se zdejším sportovcům podařilo vybojovat si účast v nejvyšší soutěži. Jeho prvním soupeřem byl před 77 lety tým z Českých Budějovic. A v pondělí 6. ledna si tuto událost obě strany připomenou. Přinášíme podobu tehdejších a zároveň dnešních dresů Mladé Boleslavi a připomínáme, že pokud na utkání, které se hraje až od 19 hodin, nevyrážíte osobně, můžete jej netradičně sledovat na obrazovkách České televize!

Jen pro pořádek můžeme uvést, že dresy tehdy měly podobu svetrů, a že ty boleslavské byly podle tvrzení pamětníků velmi kvalitní. Na zádech měly jen číslovku, což je také pro lepší přehled a pohodlí diváků a funkcionářů jediná změna, kterou se Bruslaři rozhodli udělat – doplnili jmenovky.

A tehdejší situace okolo mladoboleslavského hokeje? Mladá Boleslav tehdy dokompletovala osmičku nejlepších týmů, 1. ligu hráli ještě LTC Praha, AC Sparta, SK Slavia, Stadion České Budějovice a moravský celek ČSK Vítkovice, německý klub z Opavy Troppauer a také slovenský zástupce HC Vysoké Tatry. Nutno podotknout, že na rozdíl od Boleslavi šlo ve většině případů o profesionální nebo alespoň poloprofesionální kluby.

Pro Mladou Boleslav to byla těžká sezona. Nejprve prohrála na ledě Českých Budějovic 0:3 a hodně tvrdá byla i domácí premiéra, kdy Středočeši nastoupili proti Spartě. Boleslavští nakonec prohráli všechny zápasy v této sezoně (celkem jich bylo sedm). V ligové tabulce pochopitelně obsadili poslední místo bez bodového zisku a s pasivním skóre 6:54. Podle tehdejších regulí se přímo nesestupovalo, takže Mladá Boleslav dostala šanci v kvalifikaci, kterou hrály poslední dva týmy z 1. ligy (Boleslav a Slavia) a vítězové divizí. Ligovou příslušnost si Mladoboleslavští zachovali v rozhodujícím „utkání pravdy“ s pražskou Slavií, nad níž zvítězili 1:0 brankou Straky.

Dnes ale všechno vypadá jinak. Mladá Boleslav i České Budějovice jsou v rozdílných situacích, v jiné soutěži, v diametrálně odlišných podmínkách i zázemích. Co ale zůstává jsou ambice a touha vyhrávat. Takže kdo bude vítězem tentokrát?