BK MLADÁ BOLESLAV

Na první únorovou sobotu vyráží Bruslaři do Mostu

31. 1. 2014
Autor: Lukáš Chuchválek, Zdeněk Kamínek ml.
M l. B o l. – Bruslaři po nepovedeném domácím utkání s Benátkami nad Jizerou vyjedou na led posledního HC Most, jenž bojuje o záchranu prvoligové příslušnosti. Boleslavští se budou muset i tentokrát obejít bez několika opor, ovšem budou mít k dispozici navrátilé hráče z hostování. Zápas začíná na mosteckém zimním stadionu v sobotu 1. února od 17:30 a sledovat ho můžete prostřednictvím online přenosu.

Poslednímu Mostu se dlouhodobě nedaří

Most vs. Boleslav

Přestože jsou Severočeši vlastně farmou extraligového Litvínova a mají k dispozici několik hráčů zapůjčených z týmu většího souseda, není jejich situace vůbec dobrá. S pouhými 34 body se krčí na posledním místě tabulky a na předposlední Kadaň ztrácejí 14 bodů, na 12. místo zaručující záchranu bez nutnosti účasti v baráži o 1. ligu pak o bod více.

Přesto ještě není jejich situace úplně beznadějná, ovšem jakoukoliv možnost bezbarážové záchrany víceméně v polovině ledna vyloučil trenér Mostu Radek Mrázek: „Udržet 1. ligu je naším hlavním cílem. Podle mého názoru by byl zázrak, kdybychom se ještě vyhnuli baráži. Největší problém vidím ve špatné fyzické kondici. Byl se tady podívat i Jirka Šlégr a divil se, že po dvou cvičeních už kluci odpadávali,“ věděl moc dobře mostecký lodivod, jenž zároveň trénuje litvínovskou juniorku.

V posledních čtyřech utkáních Mostečtí nezískali ani bod, navíc pokaždé celkem vysoko prohráli. Nejprve s Duklou 3:6, pak doma s Benátkami 1:8, v Havířově 4:7 a naposledy s Ústím nad Labem 2:8. Naposledy si připsali bodový zisk ve 41. kole za výhru 4:2, když hostili Medvědy Beroun, s nimiž se budou prát o záchranu.

V dosavadních vzájemných zápasech sezóny se vždy radovali Bruslaři

Už v prvním vzájemném zápase 7. kola Boleslav soupeře vysoko přestřílela 8:3, přičemž se Michal Broš blýskl hattrickem. Dle Mariana Jelínka však výsledek neodpovídal hernímu projevu Bruslařů a soupeř tehdy doplatil ve třetí třetině právě na to, na co poukazoval nedávno jejich trenér, a to na špatnou fyzickou připravenost.

Druhý zápas, jenž se odehrál na mosteckém ledě, dopadl o něco mírněji 5:2 pro Boleslav, ovšem scénář byl podobný. Dvě třetiny se Most díky dobrému výkonu proti prvnímu celku v tabulce držel a ohrožoval ho dobře sehranými protiútoky. V posledním dějství ale neudržel nadějný stav 2:2 a třikrát inkasoval.

Zatím naposled se oba celky střetly 16. prosince na boleslavském ledě, kde Bruslaři opět svého soupeře přestříleli 7:2. Tentokrát ale nerozhodla až poslední, nýbrž druhá třetina, v níž během šesti minut nastříleli tři branky. Podobně rychle pak výsledek potvrdili ve třetím dějství.

Boleslavi nyní pomůžou i navrátilci z hostování

Čtvrté vzájemné klání může na druhou stranou být pro Severočechy příležitostí, jak se ze své špatné situace aspoň trochu zvednout, neboť Boleslavi i nadále bude chybět pár hráčů. Naposledy Mostečtí prohráli, jak už bylo řečeno, 2:8 s Ústím nad Labem. Proto bude následující duel pikantní pro Marka Loskota, jenž v minulém kole nastoupil do tohoto zápasu v ústeckém dresu, tedy se postaví stejnému soupeři dvakrát po sobě, což pro něj svým způsobem může znamenat minipřípravu na play-off.

Marek Loskot

„Po první třetině byl stav 5:0 a bylo prakticky rozhodnuto. Poté už se hra nedala přirovnat k hokeji, chtěli jsme vedení udržet. Důležité bylo, že jsme získali tři body a já se loučím s ústeckým dresem vítězstvím,“ vzpomíná Loskot na svůj poslední start za Ústecké Lvy, kde byl do konce ledna na hostování. S vítězstvím byl spokojený a své tři zaznamenané asistence považuje za důstojnou tečku za působením ve žlutomodrém dresu.

Svou štaci na severu Čech hodnotí pozitivně: „Jsem rád, že jsem mohl za Slovan hrát, protože v Mladé Boleslavi jsem neměl prostor. Nastupoval jsem v prvních dvou formacích hodně s Janem Alinčem, jehož jsem v minulé sezóně sledoval ve Slavii, které fandím. Nevěřil jsem tomu, že bych si s ním mohl zahrát. Byla to pro mě čest, je to neskutečný hokejista.“ Spolu s ním pomohl tápajícímu Ústí se zvednout z krize a pomoct mu navrátit se do bojů o play-off. „V boleslavské kabině jsem se hlásil už ve čtvrtek ráno. Jsem v tu sedmý rok, a přestože jsem rád za působení v Ústí nad Labem, tak se zpět těším, protože v Mladé Boleslavi všechny znám a mám tam hodně kamarádů.“ Nyní bude tedy Marek Loskot opět hájit boleslavské barvy, poprvé právě proti Mostu, příštímu soupeři Bruslařů.

Sestavy z posledního kola

HC Most: Horák (11. Hanuljak) – T. Pavelka, M. Tůma, Hora, Čížek, Havelka, Šimon – Tauš, Smolka, Bojer – Nedrda, Písařík, Kafan – Zavřel, P. Sedláček, Andres – Palaščák, Vlček, Gerhát.

BK Mladá Boleslav: Will – Ovčačík, Protivný, Němeček, Toman, Meland, Bohunický, Jindra – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Lenc, Nouza – Látal, Musil, Starý – Kubica.

Statistiky

Zimní stadion Most | 1.2.2014 17:30

HC Most 46. kolo BK Mladá Boleslav
14. místo, 34 bodů umístění 1. místo, 112 bodů
102:188 skóre 188:80
5:3 (Ústí, Budějovice) nejvyšší výhra 7:1 (Litoměřice, Beroun)
1:8 (Benátky n. Jiz.) nejvyšší prohra 2:5 (Jihlava)
6 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 9
14,14 % využití přesilových her 29,21 %
27 góly v přesilových hrách 59
5 góly v oslabeních 7
Pavel Písařík 27 bodů (17+10) nejproduktivnější hráč David Výborný (13+42)
Tomáš Klimenta (21+34), oba 55 bodů
Pavel Písařík 17 branek nejlepší střelec Tomáš Nouza 31 branek
Tomáš Pavelka 16 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 42 asistencí
David Palaščák -3 nejlepší hráč v +/- Tomáš Klimenta +38
3 hráči -24 nejhorší hráč v +/- Jakub Frolík -1
Zdeněk Tauš 99 minut nejtrestanější hráč Lukáš Bohunický 113 minut
Lukáš Horák 91,87 %
Miroslav Hanuljak 87,03 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 94,33 %
Roman Will 93,19 %
Lukáš Horák 3,39
Miroslav Hanuljak 6,01
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,66
Roman Will 1,79