BK MLADÁ BOLESLAV

Ještě minimálně jednou se Boleslav a Havířov potkají: Teď!

4. 2. 2014
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Hokejisté BK Mladá Boleslav mají před začátkem play-off šanci vyzkoušet také druhého potencionálního protivníka pro čtvrtfinále. Po Benátkách to bude HC AZ Havířov 2010, který v současnosti přeci jen neválcuje soupeře tolik, jako zmínění Benátečtí a dá se tak předpokládat, že ještě může v tabulce klesnout na Boleslaví sledované osmé místo. Zápas je na programu ve středu 5. února od 18 hodin.

Havířov se hned napoprvé podívá do play-off

Co naplat, hokejovým kalkulacím pět kol před koncem základní části ve stylu „kdo s kým a jak“ už nelze zabránit, a tak začneme zcela logicky od nich. Mladá Boleslav je první, s tím už nikdo nic a za žádných okolností neudělá. A tak je pro ni teď už podstatné jen osmé místo tabulky – kdo na něm skončí, s tím také bude bojovat v prvním kole play-off. Aktuálně tato pozice patří Benátkám nad Jizerou, jenže ty na sedmý Havířov ztrácí jen čtyři body a do zad jim vane vítr v podobě šestizápasové šňůry, ve které Středočeši neprohráli. Pokud jim tento trend vydrží, je prakticky s jistotou nutné počítat s tím, že Benátečtí ještě půjdou v tabulce nahoru.

Oproti tomu Havířov žije jeden velký sen – po několika letech je totiž zpátky v 1. lize a s drtivou jistotou může počítat s tím, že se hned napoprvé podívá do play-off. Objektivně vzato ale takovou formu, jakou mají zmíněné Benátky, teď nemá. Na slibná místa v tabulce AZet katapultoval především veleúspěšný prosinec, a ačkoliv jeho hráči pak trošku polevili, vítězství sbírali i v lednu. Přeci jen to ale bylo a je víc „na houpačce“ – drtivé prohry s Ústím (0:7), Boleslaví (0:6) nebo Olomoucí (0:4) totiž bohatě vynahrazovaly výhry nad Jihlavou (7:1), Mostem (7:4) nebo třeba repete s Ústím (3:1).

Kde je zakopaný pes, přitom není těžké určit, základní „vzorec“ je totiž velmi jednoduchý: Havířov venku prohrává a doma vítězí. V posledních 16 kolech (!) toto pravidlo dokázaly porušit jen – ano, zase – Benátky nad Jizerou, které před šesti koly zvítězily na havířovském ledě 9:1. Darda je to pořádná, nicméně skutečně ojedinělá. Jedno je tedy víc než jasné – na Bruslaře čeká těžká zkouška. Rozčeřit stojaté vody totiž nebude jednoduché.

Mají Bruslaři počítat s Lukášem Danečkem v brance?

Co se brankářů týče, lze vypozorovat jeden prazvláštní trend – od poloviny ledna domácí zápasy totiž chytá Lukáš Daneček a ty venkovní Petr Matoušek. Vzhledem k výše zmíněným skutečnostem o výhrách a prohrách je skoro s podivem, že se to havířovští trenéři ještě nerozhodli změnit. Za tak trochu zvláštní se dá považovat i skutečnost, že Danečka Havířov nevystřídal ani při zmíněné devítigólové kanonádě s Benátkami. Skoro jako kdyby nechtěli Matouška doma ukázat...

Nejproduktivnějšímu hráči AZetu je Jan Maruna (14+12), mezi hráči 1. ligy celkově mu ale patří až 42. místo. Jen tak mimochodem – před ním je hned osm hráčů Mladé Boleslavi včetně obránce Milana Tomana.

Havířov? Pro Boleslav zatím (!) stoprocentní jistota!

Hráči Bruslařského klubu zvládli v letošních dosavadních třech zápasech porazit Havířovské ve všech případech. Poprvé se tak stalo v říjnu, kdy Boleslavi vyšel vstup do zápasu a soupeř pak jen těžko doháněl ztracené – 6:3. Odveta na ledě AZetu byla součástí čtyřzápasové venkovní šňůry svěřenců trenérů Výborného a Jelínka a Boleslavští pro změnu vyhráli 4:2. Z rychle inkasované branky už v první minutě se tehdy Bruslaři zvládli oklepat. Vůbec nejjasnější byl potom zatím poslední střet, který skončil 6:0. Hattrick v něm završil Mikulík.

Sestavy z posledního kola

HC AZ Havířov 2010: Matoušek – Roupec, Vosátko, Vydra, Krisl, Graca, Punčochář, Deutsch – J. Daneček, Říčka, Sztefek – Jakúbek, Šlahař, Maruna – Kanko, Haas, Klimša – Škumát, Pechanec, M. Rimmel

BK Mladá Boleslav: Will – Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Pojkar, Protivný, Meland – Jarůšek, Loskot, Nouza – Mikulík, Musil, Klimenta – Lenc, Kubica, Starý – Marek, Volf, Demel – Látal

Statistiky

K&K Pneu aréna | 5.2.2014 18:00

HC AZ Havířov 2010 48. kolo BK Mladá Boleslav
7. místo, 71 bodů umístění 1. místo, 118 bodů
129:135 skóre 197:83
7:1 (Jihlava) nejvyšší výhra 7:1 (Litoměřice, Beroun)
1:9 (Benátky n. J.) nejvyšší prohra 2:5 (Jihlava)
6 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 9
14,22 % využití přesilových her 28,17 %
29 góly v přesilových hrách 60
7 góly v oslabeních 8
Jan Maruna 26 bodů (14+12) nejproduktivnější hráč Tomáš Klimenta 56 bodů (21+35)
Jan Maruna 14 branek nejlepší střelec Tomáš Nouza 33 branek
Jakub Šlahař 17 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný 42 asistencí
Jiří Krisl +12 nejlepší hráč v +/- Tomáš Klimenta +39
Petr Kanko -12 nejhorší hráč v +/- čtyři hráči -1
Jan Maruna 72 minut nejtrestanější hráč Lukáš Bohunický 113 minut
Lukáš Daneček 91,45 %
Petr Matoušek 90,76 %
Peter Hamerlík 94,12 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 94,33 %
Roman Will 93,03 %
Lukáš Daneček 2,79
Petr Matoušek 3,18
Peter Hamerlík 1,92
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,66
Roman Will 1,75
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav