BK MLADÁ BOLESLAV

Do roka a do týdne jedou Bruslaři dobývat pirátskou tvrz

29. 3. 2014
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Mladá Boleslav a Chomutov. Vzájemná historie by už pomalu ale jistě vydala na knihu, která by se svou tloušťkou mohla vyrovnat alespoň prvnímu dílu Harryho Pottera. Po roce a šesti dnech se Bruslaři a Piráti znovu utkají v prvním vzájemném barážovém utkání, a zatímco loni to bylo to vůbec první, letos se dva dlouholetí rivalové „otestují“ až coby poslední. Nenechte si v neděli 30. března ujít tento zápas a pojeďte boleslavské hokejisty na sever Čech podpořit. Protože extraliga je blízko! Duel startuje v 17:30!

Pirátům z Chomutova se v letošní sezoně podařilo najít nové dno české nejvyšší soutěže. Překonali nelichotivý rekord v počtu po sobě jdoucích proher, který až do nynějška držel od ročníku 2006/2007 Vsetín, který tehdy padl sedmnáctkrát v řadě. Severočeši stanovili novou hranici na 24 utkání – což je bez dvou kol polovina základní části. Tu lze z pohledu Pirátů shrnout následovně – 6 výher v základní hrací době, ani jedna výhra v prodloužení nebo na samostatné nájezdy a 46 proher z toho devětkrát brali Chomutovští alespoň jeden bod.

Dvakrát vyměnili hlavního trenéra (místo Jiřího Čelanského nastoupil Josef Turek, kterého následně nahradil současný Jaroslav Beck) a v hokejových kuloárech způsobili poprask, když ze svých řad méně standardním způsobem vyloučili útočníka Tomáše Divíška. A nedařilo se ani v play-out – v jeho šesti kolech brali Piráti jen jeden jediný bod a to s Karlovými Vary. Sečteno a podtrženo, Chomutov vybojoval dohromady 28 bodů s výrazně pasivním skóre 102:215.

Jestli někdo někdy potřeboval skutečně věřit v to, že baráž je jiná soutěž, kde se všechno maže a začíná od začátku, je to pravděpodobně právě Chomutov. A vyšlo to. Severočeši jako mávnutím kouzelného proutku zvládli změnit tvář i projev a po dvou odehraných kolech se zdá, že to budou právě Piráti, kdo si sice hrábl na dno, o to silnější se ale teď jeví být.

Dva skalpy už mají. Zbývá Boleslav...?

První kolo baráže Pirátům přineslo papírově nejlehčího soupeře – Olomouc. Tu ještě navíc přivítali doma. Po brankách Havla a Kubinčáka v první třetině se Hanáci zmohli pouze na jednu odpověď, která přišla ve druhé třetině. V poslední periodě potvrdil vítězství domácích Nikola Gajovský – 3:1. Druhé kolo už mělo být podstatně těžší, Chomutov v něm totiž zajížděl na led extraligového souputníka z Kladna. Jenže opak byl pravdou. Dost možná první prohrou zdecimovaní Rytíři se nezmohli na větší odpor a Severočeši si připsali druhou výhru, tentokrát 4:2. Svěřenci trenéra Becka jsou tak momentálně jediní, kdo ještě v baráži neprohrál.

Změnit to mohou hokejisté Mladé Boleslavi, kteří budou chtít nepochybně napravit předchozí domácí zaváhání s Olomoucí. Nutno ale podotknout, že loni se jim na pirátském ledě nedařilo (prohráli 1:2 a 1:3). A menším „strašákem“ mohou být venkovní utkání jako taková – právě s nimi totiž měli Bruslaři loni problémy. „Musíme si vzít body venku. Poučit se z chyb, jít dál a nebrečet nad jedním nezdarem,“ burcuje po minulém neúspěchu Lukáš Pabiška.

Pozor na Hrušku

Kvůli celkovým neúspěchům týmu se z logických důvodů příliš nedařilo ani individualitám. Jestli ale někdo vyčníval, byl to nepochybně útočník David Hruška. Zkušený matador v základní části s velkým odstupem předběhl své spoluhráče a nasbíral 32 bodů (18+14). Pro porovnání: druhým nejlepším byl Vojtěch Kubinčák s 19 body (6+13). Hruška byl nejlepší i v play-out a v samotné baráži si už stačil připsat jednu branku a jednu asistenci. Nastupuje v jedné formaci s Gajovským a Hřebejkem. Tak trochu ironií je, že prvně jmenovaný, kterého v Boleslavi všichni dobře znají z dob minulých, a kterého v Chomutově překřtili na „barážové štístko“, strávil většinu sezony v prvoligové Kadani.

Za zmínku určitě stojí i brankářský post, který od listopadu zastává Martin Růžička, který v Chomutově hostuje do konce této sezony z Pardubic. Pozornému fanouškovi Bruslařů jistě neuniklo, že v podobné situaci už Růžička jednou byl a to rovnou v dresu Mladé Boleslavi. V ročníku 2007/2008 totiž hostoval v Bruslařském klubu a byl to nakonec on, kdo Středočechům vychytal postup do extraligy.

Sestavy z posledního kola:

Piráti Chomutov: M. Růžička – Pulpán, Malec, Rutta, Jass, Krstev, Havel, Stehlík, Bartejs – Bomersback, Svoboda, Bartečko – Hruška, Gajovský, Hřebejk – Šagát, Kämpf, Hromas – Kubinčák, Račuk, O. Kaše

BK Mladá Boleslav: Valent – Žabka, Toman, Ovčačík, Jindra, Meland, Protivný – Nouza, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Musil, Starý – Lenc, Vrbata, Kubica

Statistiky v baráži

SD Aréna | 30.3.2014 17:30

Piráti Chomutov 3. zápas baráže BK Mladá Boleslav
1. místo, 6 bodů umístění v baráži 2. místo, 3 body
7:3 skóre v baráži 8:4
4:2 (Kladno) nejvyšší výhra 6:1 (Kladno)
--- nejvyšší prohra 2:3 (Olomouc)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
25,00 % využití přesilových her 23,08 %
2 góly v přesilových hrách 3
0 góly v oslabeních 0
Nikola Gajovský 2 body (2+0) nejproduktivnější hráč David Výborný 5 bodů (2+3)
Nikola Gajovský 2 branky nejlepší střelec David Výborný
Lukáš Pabiška, oba 2 branky
Ondřej Kaše 2 asistence nejlepší nahrávač David Výborný 3 asistence
8 hráčů +2 nejlepší hráč v +/- 6 hráčů +2
8 hráčů 0 nejhorší hráč v +/- Jan Starý -2
Maris Jass 27 minut nejtrestanější hráč Milan Toman
Jiří Kurka, oba 4 minuty
Martin Růžička 94,00 % úspěšnost brankářů Michal Valent 91,11 %
Martin Růžička 1,50 průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 2,00
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav