BK MLADÁ BOLESLAV

Na Bruslaře čeká těžká zkouška. Obstojí v Olomouci?

3. 4. 2014
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – 1, 2 a… Na to si budeme muset počkat ještě počkat, kdyby ale po jednom bodu z Chomutova a dvou z Kladna následovaly tři z Olomouce, bylo by to skvělé a Bruslaři i jejich příznivci by to určitě brali. Zvlášť když teď prvoligový kolega vede barážovou tabulku a Bruslaři naopak sídlí na třetím místě. Boleslavští potřebují každé ruce i hlasivky, a tak bude skvělé, když je přímo do hanácké metropole vyrazíte podpořit. Zápas se hraje v pátek 4. dubna od 18:00.

Snad i s ohledem na baráž loňskou se i letos s Olomoucí počítalo spíš jako s outsiderem. Sice už ne tak velkým, ale hráči z Hané papírově i tak pořád platili „za ty poslední“. Bruslaři – po loňských i letošních zkušenostech – sice varovně zvedali prst, že to ale s Kohouty budou mít všichni takhle těžké, se ale přeci jen opravdu nečekalo. Jenže tvrdá, organizovaná a hlavně obětavá hra zatím Olomouckým prostě nese ovoce.

Hanáci se například v baráži sice ještě ani jednou neprosadili v přesilovce (dohromady jich hráli 13), ale na druhou stranu ještě ani ve vlastním oslabení ani jednou neinkasovali. A to byli vyloučení už devatenáctkrát! Tolik ke zmíněné obětavosti a organizovanosti. Kohouti mají také zatím nejnižší počet trestných minut (42) a hitů (57). Tolik k preciznosti a čistosti. Sice ze všech nejméně střílí na branku (v průměru jen dvacetkrát za zápas), na druhou stranu ale čelí největším kanonádám (soupeř na jejich branku v průměru vyšle 31 střeleckých pokusů). A tohle všechno už Olomouci vyneslo tři vítězství z možných čtyř.

Z řad Hanáků vystupuje výraznějším způsobem teprve třiadvacetiletý David Ostřížek, který je se svými 3 brankami už v polovině toho, co zvládl do sítě soupeřů nastřádat v průběhu celé sezony dohromady. Celkem v baráži vypálil na branku dvanáctkrát, což znamená, že každá čtvrtá střela najde svůj cíl. Brankářská jednička nevypadá striktně určená. Statisticky je to Tomáš Halász, on i jeho kolega Tomáš Vošvrda ale odchytali shodně po dvou zápasech.

Hokejisté BK Mladá Boleslav budout tohle všechno chtít změnit. Musí. Baráž sice ještě není ani ve své polovině, už teď je ale jasné, že rozhodovat bude každý bod. Zatímco Kladno už výrazně ztrácí, ve vyšších patrech zuří boje, ve kterých ještě nikdo nemá vůbec nic jisté. „Olomouc je úplně jiný soupeř než ostatní,“ přiznal Lukáš Pabiška. „Hrají takový strojový hokej. Čtvrtá lajna hraje to, co první. Nemůžu říct, že je to něco, co by nám vyloženě vyhovovalo, ale musíme se s tím poprat.“

Napoprvé to nevyšlo

Bruslaři mají s Olomoucí co napravovat, protože jak už Pabiška naznačil, napoprvé se s tím Středočeši nepoprali dobře. Sice opticky drželi kotouč na svých hokejkách, ve skutečnosti to ale byli Kohouti, kdo měl vývoj utkání pod kontrolou. Úspěch tak slavil pohyb hostujících hráčů, obětavá a důrazná obrana. O rozdělení bodů rozhodla druhá třetina, ve které celek z města automobilů trestuhodně nechal olomoucké hráče osamocené zakončovat do odkryté branky, případně unikat do nebezpečných brejků. Bruslaři prohráli 2:3.

Sestavy z posledního kola:

HC Olomouc: Halász – Cartelli, Jaroměřský, Houdek, Ondrušek, Bartoň, Staněk, Kadela – Kucharczyk, Ostřížek, Selingr – Pekr, Rác, Vodný – Marosz, Knotek, Herman – Jergl, Diviš, Švaňhal

BK Mladá Boleslav: Valent (od druhé série nájezdů Will) - Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Žabka, Bohunický, Kurka - Mikulík, Výborný, Pabiška - Jarůšek, Broš, Klimenta - Látal, Musil, Starý - Lenc, Vrbata, Kubica

Statistiky v baráži

Zimní stadion Olomouc | 4.4.2014 18:00

HC Olomouc 5. zápas baráže BK Mladá Boleslav
1. místo, 9 bodů umístění v baráži 3. místo, 6 bodů
11:9 skóre v baráži 12:8
5:2 (Kladno) nejvyšší výhra 6:1 (Kladno)
1:3 (Chomutov) nejvyšší prohra 2:3 (Olomouc)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
0,00 % využití přesilových her 19,05 %
0 góly v přesilových hrách 4
0 góly v oslabeních 0
David Ostřížek 5 bodů (3+2) nejproduktivnější hráč David Výborný 5 bodů (2+3)
David Ostřížek 3 branky nejlepší střelec David Výborný
Michal Broš
Lukáš Pabiška, všichni 2 branky
Radim Kucharczyk 4 asistence nejlepší nahrávač David Výborný 3 asistence
Pavel Selingr +4 nejlepší hráč v +/- 6 hráčů +2
Jakub Herman -3 nejhorší hráč v +/- Jan Starý, -3
Rostislav Marosz
Jiří Ondrušek, oba 6 minut
nejtrestanější hráč Boris Žabka, 14 minut
Tomáš Halász 93,94%
Tomáš Vošvrda 91,38 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 92,08 %
Tomáš Halász 2,00
Tomáš Vošvrda 2,50
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,94