BK MLADÁ BOLESLAV

Do Boleslavi míří Piráti, potopí Bruslaři jejich loď?

5. 4. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Skupina o udržení, jak se baráži oficiálně říká, nabírá na obrátkách a dramatičnosti. Její polovina se přiblížila doslova "než bys řekl švec" – šesté utkání z celkových dvanácti je naplánováno na neděli 6. dubna a hokejistům Mladé Boleslavi se v tomto veledůležitém zápase postaví Piráti Chomutov. Potopí mladoboleslavští hokejisté jejich bárku, nebo nevyzpytatelní bukanýři z dalekého severu vyloupí ŠKOENERGO Arénu? Úvodní buly bude vhozeno v tradičních 17:30, přijďte Bruslaře podpořit a rozhodně si nezapomeňte tleskadla!

Rok se s rokem sešel a Piráti musí stejně jako vloni zachraňovat zpackanou sezónu v nevyzpytatelné rozšířené baráži. A zatím si podle (či nad?) očekávání vedou dobře. Trenér Jaroslav Beck tým okolo Ľuboše Bartečka či Jozefa Baleje semkl a Piráti jsou zatím s devíti body druzí v barážové tabulce.

Chomutov táhnou nečekaní hrdinové

Velká jména ale úspěch automaticky nezaručí (o čemž se Chomutov více než dostatečně přesvědčil už v základní části) a v baráži to platí dvojnásob. Nejproduktivnějším hráčem Severočechů je jindy ve čtvrté formaci či na farmě v Kadani upozaděný Karel Hromas (1+3), jediným hráčem, kdo dosáhl mety dvou vstřelených branek je pak Nikola Gajovský – barážové štístko, jenž bylo několik let součástí kádru Mladé Boleslavi.

Bruslaři vs Piráti

Když zabrousíme do podrobných statistik, můžeme se o Pirátech dozvědět ledasco. Třeba to, že zápasy svěřenců kouče Becka jsou pro nestranného fanouška "nejnudnější" – průměrně je v zápasech Chomutovských vysláno pouhých 49 střel. Tým z města automobilů této okrajové statistice naopak s 62 střeleckými pokusy vévodí, především díky jednoznačně nejvyššímu průměru 36 střel na zápas. Hokejisté s podobiznou piráta na dresu mají statisticky nejúdernější přesilovky, ale předponu "nej" nelze brát zcela vážně – využití 15,79 % je v hokeji běžně považováno za podprůměrný počin. I co se agresivity týče, jsou Severočeši velmi aktivní – obdrželi 67 trestných minut (nejvíce ze všech týmů baráže) a už 102krát svým soupeřům vystavili stopku v podobě hitu (i v tomto ohledu jsou první).

Utkání proti chomutovskému týmu bude první ze tří domácích zápasů za sebou, které Bruslaře čekají (viz. tabulka). A tato minisérie utkání ve ŠKOENERGO Aréně může klidně rozhodnout o osudu prolínací soutěže. Zelenobílí do toho určitě vstoupí s vysokými cíli, což bezprostředně po zápase v Olomouci potvrdil i Pavel Musil: „Čekají nás tři domácí utkání a z nich musíme vytěžit maximum, to bude teď náš hlavní úkol. Sbírat body doma, to je povinnost.“

Domácí zápasy
6.4. vs Chomutov
8.4. vs Kladno
11.4. vs Olomouc

Posledně Bruslaři o výhru přišli v závěru

Los už proti sobě oba soupeře jednou svedl – přesně před týdnem Mladoboleslavští odjeli do chomutovské SD Arény. A nechybělo mnoho, aby si odtamtud odvezli všechny tři body. Nakonec z toho ale byl jeden jediný. Středočeši dvakrát vedli zásluhou Klimenty a Broše, ale domácí na obě branky dokázali odpovědět – na tu druhou až v poslední minutě. A aby toho nebylo málo, v prodloužení dokonal dílo zkázy Pulpán, Bruslaři tedy mají Pirátům rozhodně co oplácet.

Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Valent – Pojkar, Němeček, Jindra, Ovčačík, Bohunický, Žabka, Kurka – Pabiška, Výborný, Mikulík – Klimenta, Broš, Jarůšek – Starý, Musí, Látal – Kubica, Vrbata, Lenc – Podsedníček.

Piráti Chomutov: Růžička – Malec, Stehlík, Jass, Mrázek, Krstev, Havel, Bartejs – Bomersback, Svoboda, Bartečko – Hruška, Gajovský, Hřebejk – Šagát, Kämpf, Hromas – Račuk, Sikora, Kubinčák.

Statistiky v baráži

ŠKOENERGO Aréna | 6.4.2014 17:30

BK Mladá Boleslav 6. zápas baráže Piráti Chomutov
3. místo, 8 bodů umístění v baráži 2. místo, 9 bodů
15:10 skóre v baráži 12:9
6:1 (Kladno) nejvyšší výhra 4:2 (Kladno)
2:3 (Olomouc) nejvyšší prohra 2:3 (Olomouc)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
15,38 % využití přesilových her 15,79 %
4 góly v přesilových hrách 3
0 góly v oslabeních 0
David Výborný 5 bodů (2+3) nejproduktivnější hráč Karel Hromas 4 body (1+3)
Výborný, Pabiška,
Jarůšek, Klimenta,
Broš, Musil,
všichni 2 branky
nejlepší střelec Nikola Gajovský 2 branky
David Výborný 3 asistence nejlepší nahrávač Karel Hromas 3 asistence
Výborný, Pabiška,
Nouza, Musil,
Toman, Vrbata,
Němeček, Vrbata,
všichni +2
nejlepší hráč v +/- Radek Havel +4
Milan Mikulík,
Josef Jindra, oba -2
nejhorší hráč v +/- šest hráčů -1
Boris Žabka 16 minut nejtrestanější hráč Maris Jass 27 minut
Michal Valent 92,31 % úspěšnost brankářů Martin Růžička 92,56 %
Michal Valent 1,94 průměr inkasovaných gólů na zápas Martin Růžička 1,80