BK MLADÁ BOLESLAV

Už na ledě Chomutova mohou Bruslaři rozhodnout o svém osudu!

12. 4. 2014
Autor: Vojtěch Balon, Jitka Čechová
M l. B o l. – Baráž o nejvyšší soutěž se nezadržitelně blíží ke konci, v neděli 13. dubna bude na programu už její deváté kolo. Bruslaři si na čele tabulky vybudovali už takový náskok, že případná tříbodová výhra nad Piráty Chomutov by jim zajistila vysněný postup do extraligy. Na druhou stranu se ale karty mohou ještě zamíchat zcela jinak, protože ve hře je v tuto chvíli ještě dvanáct bodů. Jak praví klasik, poslední krok bývá krokem nejtěžším. Utkání v chomutovské SD Aréně začne v 17:30.

Severočeši se prakticky od poloviny letošní sezóny připravovali na účast v prolínací soutěži a v úvodních třech kolech se zdálo, že se připravovali velmi dobře – ukořistili hned 8 bodů z devíti možných. Od té doby se ale trápí, ve všech z posledních pěti zápasů museli skousnout hořkost porážky, jediný bod vybojovali doma při prohře 0:1 v prodloužení s Kladnem. Sečteno a podtrženo, devět bodů na udržení se v Tipsport extralize zdaleka nestačí, na druhou Olomouc už Piráti ztrácí pět bodů a budou muset pořádně zabrat, aby tuto ztrátu dohnali.

Jak již bylo řečeno, případná výhra by Bruslařům zajistila vytoužený postup do nejvyšší soutěže. A podle mladého obránce Jiřího Kurky si toho jsou i hráči vědomi: „Trochu je to znát, ale nesmíme si to připouštět. Musíme dál získávat body a nepodcenit to. Nad dalšími zápasy nechceme nijak kalkulovat, chceme zkrátka vyhrát a být si jistí tím, že postoupíme,“ tvrdí perspektivní zadák. A jak toho docílit? „Každý zápas, který teď přijde, musíme hrát opět z té super defenzivy, hlídat si střední pásmo. Pokud budeme hrát stejně důrazně jako nyní, tak se nám to vrátí,“ nachází recept k úspěchu Lukáš Pabiška.

Piráti Chomutov, aneb když se tahounům nedaří…

Krušnohorci v létě mocně posílili svůj kádr zvučnými jmény jako Ľuboš Bartečko, Jaroslav Svoboda, Jozef Balej a Tomáš Malec. Chomutov na startu sezóny po očku pokukoval dokonce po účasti v play-off, ale tito a i další hráči po celý ročník zůstali za vysokými očekáváními. Lídrem týmové produktivity v baráži je s pěti body (2+3) Jaroslav Svoboda. Bývalý útočník Dallasu či pražského Lva je zároveň i nejlepším střelcem týmu spolu se zmíněným kapitánem Bartečkem, Davidem Hruškou a Nikolou Gajovským.

Tabulka:
1. Ml. Boleslav 17
2. Olomouc 14
3. Chomutov 9
4. Kladno 8

Na hráčích z města, jímž protéká řeka Chomutovka, je přitom znát enormní snaha. Ve statistice hitů se 181 bodyčky jasně vedou, avšak vévodí i co do počtu trestných minut. Hned 27 minut na trestné lavici musel strávit lotyšský bek Maris Jass (nejtrestanější hráč celé baráže), potrestáno ale bylo ještě dalších 15 hráčů. Když všechny prohřešky sečteme, vyjde nám, že celkem strávili Piráti na lavici hanby 95 minut.

Vzájemné souboje? Mírně navrch mají Boleslavští

Chomutovští jsou v tuto chvíli jediní, s kým ještě Bruslaři zkříží hole dvakrát. Tuto neděli na severu Čech a pak ještě tu příští doma. Hodnotit tak zatím můžeme jen dva vzájemné střety. Ten první Středočeši nezvládli ukočírovat v poslední minutě, kdy vyrovnáním soupeře přišli nejprve o jeden bod a v prodloužení poté o druhý - 2:3pp.

Na druhý pokus si svěřenci trenérů Výborného a Jelínka vedli o lépe a těsné vítězství 2:1 ve ŠKOENERGO Aréně uhájili.

Sestavy z posledního kola:

Piráti Chomutov: M. Růžička (20. Kostúr) – Malec, Stehlík, Havel, Krstev, Jass, Rutta, Bartejs, Tejnor – Balej, Bartečko, Bomersback – Hruška, Gajovský, Hřebejk – Svoboda, Sikora, Šagát – O. Kaše, Kämpf, Kubinčák

BK Mladá Boleslav: Valent – Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Žabka, Bohunický, Kurka – Mikulík, Výborný, Pabiška – Jarůšek, Broš, Klimenta – Látal, Musil, Starý – Lenc, Vrbata, Kubica

Statistiky v baráži

SD ARÉNA | 13.4.2014 17:30

Piráti Chomutov 9. zápas baráže BK Mladá Boleslav
3. místo, 9 bodů umístění v baráži 1. místo, 17 bodů
16:20 skóre v baráži 27:14
4:2 (Kladno) nejvyšší výhra 6:1 (Kladno)
2:6 (Kladno) nejvyšší prohra 2:3 (Olomouc)
1 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
12,12 % využití přesilových her 16,67 %
4 góly v přesilových hrách 6
0 góly v oslabeních 0
Jaroslav Svoboda 5 bodů (2+3) nejproduktivnější hráč David Výborný 8 bodů (3+5)
Jaroslav Svoboda
Luboš Bartečko
David Hruška
Nikola Gajovský, všichni 2 branky
nejlepší střelec David Výborný
Tomáš Klimenta
Lukáš Pabiška
Richard Jarůšek
Pavel Musil, všichni 3 branky
Jaroslav Svoboda
Karel Hromas, oba 3 asistence
nejlepší nahrávač David Výborný 5 asistencí
Karel Hromas
Lukáš Pulpán
Radek Havel, všichni +3
nejlepší hráč v +/- Pavel Musil +6
Marek Sikora -5 nejhorší hráč v +/- Ctirad Ovčačík
Josef Jindra
Tomáš Protivný, všichni -1
Maris Jass 27 minut nejtrestanější hráč Boris Žabka, 16 minut
Martin Růžička 90,75 %
Matúš Kostúr 70,00 %
úspěšnost brankářů Michal Valent 92,59 %
Martin Růžička 2,19
Matúš Kostúr 4,50
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Valent 1,71