BK MLADÁ BOLESLAV

Srpnový začátek sezony? Určitě je to změna, říká trenér juniorů Jan Křivohlávek

7. 8. 2014
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – S blížící se sezonou jsme k redakčnímu mikrofonu pozvali i trenéra mladoboleslavské juniorky Jana Křivohlávka. Ten se rozpovídal nejen o přípravě na následující sezonu, ale i o hráčských posilách a mluvil i o brzkém začátku letošního ročníku. Extraliga juniorů totiž začíná už v pondělí 18. srpna, kdy Bruslaři přivítají úřadujícího mistra z Chomutova a hned v úterý 19. srpna se opět představí doma – pro změnu zkříží hokejky s vicemistrem z Litvínova.

Pane trenére, na začátek klasická předsezonní otázka: Jaká pro vás byla suchá příprava a co všechno jste v rámci ní absolvovali?

Myslím si, že letošní příprava se oproti předchozím sezonám téměř nelišila. Snažili jsme se, aby byla pro hráče náročná a pestrá. Zařadili jsme do ní i trénink na Flowinech a kickbox. Příprava probíhala vesměs tady na stadionu. Využívali jsme posilovnu, rovněž malou halu, kde byla inline plocha. Chodili jsme na Štěpánku, kde jsme samozřejmě běhali. S letní přípravou jsem spokojený. Hráči k ní přistupovali velice dobře a až na hráče, kteří na jaře maturovali, byla docházka velmi dobrá. Teprve teď ale přijde sezona a toto přípravné období na ledě ukáže, jak jsme připraveni a jak ze suché přípravy dokážeme čerpat.

Přivedli jste do týmu nějaké posily oproti loňsku?

Kádr se mění každý rok tím, jak starší ročníky odcházejí. Samozřejmě jsme na tom tedy pracovali už ke konci sezony, kdy jsme měli pár vytipovaných hráčů. Něco se nám podařilo dotáhnout do konce, něco samozřejmě nevyšlo. To už je úděl, ne vždy vyjdou všichni hráči, které si trenér vytypuje. Jestli budou hráči oporami, to nám ukáže teprve sezona.

Jak moc se kádr tedy změnil?

Myslím si, že noví kluci, kteří přišli, do týmu zapadli. Opět jsme sázeli na kluky z okolí Písku a máme tady i hráče z Moravy. Vidím plus v tom, že se kluci znali už předtím a díky tomu zapadli dobře mezi stávající hráče. Myslím si, že právě tento faktor by mohl vést k tomu, že se více stmelí parta. Jak už jsem řekl, jak se kádr stmelil, ukáže ale až čas.

Kolik máte aktuálně k dispozici hráčů?

Do přípravy jsme šli s tím, že jsme měli k dispozici nějakých asi 30 hráčů. V týmu máme jednoho staršího hráče – Jiřího Kurku, jenž je ročník 1994 a bude hrát na výjimku. Jirka absolvoval suchou přípravu s A týmem. Spolu s ním byl v „áčku“ i Roman Čermák, který přišel z Jihlavy. Jinak jsme měli kádr pohromadě. 18. července jsme začali přípravu na ledě, takže jsme měli i čas na zužování kádru s tím, že k dnešnímu dni už máme téměř jasno o podobě týmu na příští sezonu. Před sezonou nás čekají ještě 3 přípravné zápasy (rozhovor probíhal před domácím přípravným zápasem s Pardubicemi, který Bruslaři vyhráli 6:3, a vrátili tak soupeři týden starou porážku z pardubického ledu – pozn. red.). Nyní tedy už kádr uzavřeme a na sezonu se budeme připravovat v počtu dvaadvaceti hráčů. (S aktuální soupiskou juniorů můžete počítat v nejbližších dnech, pozn. red.)

Koho máte nebo jste měli kromě Pardubic v rozpisu přípravných zápasů?

Většinu přípravných zápasů máme již odehraných. Hned první týden, když jsme začali s přípravou na ledě, jsme hráli s Kladnem a s Plzní. Minulý týden jsme hráli s Pardubicemi, kterým jsme chtěli porážku vrátit, což se také podařilo. Na takové zpestření, abychom viděli jiný styl hokeje, jsme tady v Mladé Boleslavi měli mužstvo německého Krefeldu, který byl na soustředění v Havlíčkově Brodě. S nimi jsme hráli také minulý týden. Bylo to trochu něco jiného, jiný styl hokeje, ale v rámci přípravy to svůj účel určitě splnilo.

V čem byste řekl, že se německý styl hokeje liší od našeho?

Podle toho, co jsme se dozvěděli, je Krefeld jedním ze špičkových týmů německé juniorské soutěže. Je to tým, který je na tom silově i bruslařsky velmi dobře. Možná jsme byli lepší, možná i trochu hokejovější, nedali nám ale nic zadarmo, zejména v obranném pásmu. V první třetině jsme nevyužili některé šance, ale i tak se nám podařilo utkání ve třetí třetině zlomit. Bylo to díky tomu, že jsme zlepšili pohyb a důraz. Myslím si, že celý německý hokej jde nahoru.

Jaký máte názor na to, že letos začíná juniorská extraliga mnohem dříve než jindy?

Je to určitě velká změna. My jsme tomu museli přizpůsobit přípravu na ledě. To znamená, že jsme začali dříve než jindy, i když oproti některým jiným týmům jsme začali ještě o týden déle. Bohužel, my vycházíme z možností, které jsme měli. Teď je to jen na nás, abychom mužstvo dobře připravili i z hlediska taktiky, přesilových her a dalších taktických prvků. To vše musíme oproti jiným sezonám urychlit. První čtyři utkání v srpnu jsou sice začátek sezony a nic to nerozhoduje, ale bude určitě důležité dobře začít a získat body, abychom po té dvoutýdenní pauze už měli trochu na čem stavět.

Další změna přišla ve změně některých hokejových pravidel, nejvíce viditelné je asi zmenšení středního pásma. Co si o tom myslíte?

Je to trochu uzpůsobeno národnímu týmu. Je to zkouška pro nás pro všechny a uvidíme, co nás bude čekat. Beru to tak, jak to je, navíc je to pro všechna mužstva stejné, takže nejsme jediní, kdo se tomu musí přizpůsobit.

Jaké máte cíle pro sezonu 2014/2015?

Určitě chceme rozjet sezonu co nejlépe a pohybovat se někde ve středu tabulky. Samozřejmě, jedna věc je naše přání a druhá věc je realita. Vše ukáží až zápasy na ledě. Do každého zápasu jdeme však s tím, že chceme zvítězit a bodovat.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav