BK MLADÁ BOLESLAV

Mountfield Cup 2014: Soupeři budou Martin, Piešťany a Hradec Králové!

14. 8. 2014
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Dva české a dva slovenské týmy si to rozdají v prvním ročníku turnaje Mountfield Cup, který pořádá účastník nejvyšší hokejové soutěže našeho východního souseda – MHC Martin. Turnaj proběhne od pátku 15. srpna do neděle 17. srpna a Bruslaři v něm poměří síly se zmíněným Martinem. Dalšími soupeři budou Piešťany a kolega z české extraligy Hradce Králové. Představovat účastníky v jednotlivých článcích by v tak rychlém sledu zápasů asi bylo poněkud zmatečné, a tak jsme se rozhodli všechny tři prezentovat v tomto jednom jediném. Stejně jako poznatky a zajímavosti týkající se Bruslařů.
Bruslaři vyrazili na Slovensko už v nové výbavě pro extraligu.

„S Frantou jsme vždycky byli zastánci jednoho takového turnaje. Jednak totiž uvidíte hráče v daleko větší zátěži, protože ty zápasy jsou bez dne odpočinku. Pak taky můžete protočit mnohem větší množství hráčů,“ prohlásil na adresu turnaje trenér Marian Jelínek. „A třetí věc – když to mužstvo je tímhle způsobem pohromadě, tak můžete večer vyřešit, a teď nemyslím někde u piva (úsměv), nejrůznější problémy či odlišné názory na věc. Takže tyhle turnaje určitě mají něco do sebe.“

Těší se i brankář David Rittich. „Na podobném turnaji jsem byl i loni, ve Zvolenu. Takže už tuším, co od toho čekat, jak to bude vypadat a jak k tomu Slováci přistoupí. Je to zajímavá změna v běhu těch letních zápasů i v sezoně obecně. Až takhle někam na delší dobu pojedeme příště, půjde už mnohem víc do tuhého,“ lehce naznačil vidinu třeba i play-off.

Sestava, v jaké Bruslaři odjíždí do Martina

Brankáři: David Rittich (77), Michal Valent (31)
Obránci: Roman Čermák (35), Milan Hruška (80), Jiří Kučný (66), Ctirad Ovčačík (74), Mitja Robar (51), Matěj Stříteský (20), Peter Trška (67), Luka Vidmar (94), Boris Žabka (44)
Útočníci: Michal Bárta (88), Michal Broš (6), Tomáš Hyka (71), Richard Jarůšek (96), Tomáš Klimenta (24), Zdeněk Kubica (81), David Květoň (92), Martin Látal (26), Radan Lenc (25), Milan Mikulík (15), Pavel Musil (18), Dominik Pacovský (21), David Vrbata (19)

Ubytování
Chcete vědět, po jakých dvojicích a trojicích jsou boleslavští hokejisté ubytovaní? A kdo bydlí sám? Sledujte nás na Facebooku!

Boleslavští hokejisté vyrazili na Slovensko už ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne – a to v kompletně novém odění značky ALEA. Po šestihodinové cestě tak budou mít dostatek prostoru na aklimatizaci. Ubytovaní budou v hotelu Victoria v Martinu, který se nachází asi pět minut jízdy od zimního stadionu. David Výborný dostal od trenérů volno a na Slovensko neodjel, takže kapitánem bude pro tuto příležitost s největší pravděpodobností Michal Broš.

Mountfield Cup 2014

Jak už bylo řečeno, jedná se o první ročník turnaje, který pořádá slovenský klub MHC Mountfield Martin. Právě s ním také budou Bruslaři turnaj otevírat pátečním večerním utkáním (ačkoliv souboj Piešťany – Hradec Králové přijde na řadu už odpoledne), před kterým proběhne mimo jiné slavnostní zahájení za účasti všech čtyř celků. Pořadatelé kromě hokejových zápasů slibují také zajímavý doprovodný program.

Nový kabát dostal také „doprovodný vůz“, se kterým jezdí realizační tým.

Fanoušky Mladé Boleslavi, kteří si na Slovensko neplánují udělat výlet, jistě potěší, že podle posledních zpráv se organizátorům podařilo zajistit živý přenos všech utkání a to na serveru http://live.huste.tv/intro. Videopřenosy jsou přístupné i na území České republiky! Kolegové ze Slovenska se také postarají o psaní online přenosů. Způsobů, jak sledovat svůj oblíbený tým, je tak hned několik.

Pátek 15. srpna: MHC Mountfield Martin – BK Mladá Boleslav od 19:30

Prvním soupeřem hokejistů Mladé Boleslavi bude hostitelský celek. Martin hraje slovenskou extraligu a jeho cesta v loňské sezoně skončila ve čtvrtfinále play-off. A tým trénuje tamější rodák a bývalý obránce Daniel Babka, který aktivní kariéru ukončil teprve v sezoně 2011/2012. V týmu působí hned několik Čechů, za zmínku určitě stojí brankář Jakub Čech – odchovanec Havířova, který se blýskl i v mládežnických kategoriích českého národního týmu. Jistou zajímavostí je fakt, že za Martin hrají dva bratři – dvojčata. Lukáš a Tomáš Klímovi jsou oba útočníci.

Sobota 16. srpna: BK Mladá Boleslav – Mountfield Hradec Králové od 14:00

Cestu Hradce Králové do nejvyšší soutěže asi netřeba znovu vytahovat, faktem ale je, že loňská sezona pro něj byla první mezi českou elitou. A nedopadla vůbec špatně – Hradečtí vypadli ve čtvrtfinále s pozdějším mistrem ze Zlína. „Český Mountfield“ trénuje Peter Draisaitl, rodák z Karviné ovšem i s německým občanstvím – u našich západních sousedů strávil celou svou hráčskou a také povětšinu trenérské kariéry. Do Čech se vrátil teprve v předloňské sezoně, v Českých Budějovicích vystřídal Františka Výborného. S valnou částí týmu se pak stěhoval do Hradce Králové.

Hradec prozatím odehrál dva přípravné zápasy. Proti Chabarovsku (2:3sn) chytal Pavel Kantor, proti Liberci (3:4sn) zase Ondřej Kacetl. Kapitánem je Jiří Šimánek, jedním z asistentů momentálně zraněný René Vydarený. Boleslavští fanoušci si jistě vzpomenou ještě na další dvě jména – obránce Petera Mikuše a útočníka Michala Tvrdíka.

Neděle 17. srpna: BK Mladá Boleslav – ŠHK 37 Piešťany od 14:00

Posledním soupeřem Bruslařů budou v neděli odpoledne Piešťany. Ty skončily v loňské sezoně ještě o něco lépe než jejich slovenský turnajový kolega – dotáhly to až do semifinále, kde prohrály s pozdějším mistrem z Košic. Piešťany jsou přitom v extralize pořád tak trochu nováček, po odchodu HC Slovan Bratislava do KHL do ní postoupily v sezoně 2011/2012 bez baráže. Díky výluce v NHL mohly v té době také těžit ze služeb reprezentanta a hráče NHL Tomáše Tatara. Tento slovenský tým vede Milan Klement a z hráčů určitě nemůžeme pominout obránce Tomáše Brňáka, který byl u prvního postupu Bruslařů do extraligy.