BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři zabojují o třetí venkovní výhru v Plzni

20. 9. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Poněkud netradičním způsobem sbírali mladoboleslavští hokejisté body v prvních čtyřech kolech. Zatímco oba domácí zápasy prohráli, na venkovních kluzištích se vždy radovali z plného bodového zisku. A že to nebylo na ledajakých kluzištích – Středočeši si vyšlápli na úřadujícího mistra ze Zlína a ambiciózní pražskou Spartu. Navážou Bruslaři na úspěšnou venkovní šňůru proti týmu HC Škoda Plzeň v jejich domovské ČEZ Aréně? Úvodní buly bude vhozeno v neděli 21. září v 18:15.

Léto přineslo zemětřesení v plzeňské kabině

V loňské sezóně se šampión z roku 2013 vyhnul mistrovské kocovině (co by za to letos dal Zlín, který se potácí na dně tabulky) a po základní části mu patřilo třetí místo. Do play-off tedy vstupovali Západočeši ze zdánlivě výhodné pozice. Jenže ouha. Čtvrtfinálovým soupeřem Škody byla brněnská Kometa, která ovládla sérii v poměru 4:2 na zápasy a dokráčela až do finále.

Po sezóně se obměnila většina kádru – 15 hráčů tým z nejrůznějších důvodů opustilo, 10 nových tváří Plzeň posílilo. Z posil jmenujme například dlouholetého kapitána Slavie Petra Kadlece, navrátilce Nicka Johnsona, talentovaného Dominika Simona či zkušeného Jozefa Baleje. Majitel klubu Martin Straka ale lovil posily i v zámoří – z juniorských lig v Kanadě se do České Republiky vrátili tři hráči: brankář Patrik Polívka a útočníci Dominik Kubalík s Matějem Beranem.

Dva veteráni škodovky po ročníku 2013/2014 ukončili své bohaté kariéry. Rozloučil se nyní už bývalý obránce Jiří Hanzlík a především ikona a zachránce plzeňského hokeje Martin Straka. Několik hráčů širšího kádru se rozuteklo do 1. ligy, citelnou ztrátou je určitě odchod obránce Tomáše Slováka, jednoho ze strůjců mistrovského titulu v předminulé sezóně. Do Slavie se na závěr kariéry vrátil Tomáš Vlasák, Západočeši přestali počítat i se službami Radka Dudy, který nyní plní roli kapitána v konkurenčních Karlových Varech.

V přípravě se ve vzájemném duelu radovala Boleslav

Oba týmy už letos jednou změřili síly, a to v rámci přípravných utkání. Mladá Boleslav udolala Plzeň 2:0 především díky pevné defenzívě, dobře chytajícímu Rittichovi a brankám Látala a Hyky. Ve vyhroceném utkání bylo uděleno hned 18 dvouminutových trestů, z nichž 12 bylo na plzeňské straně.

Ve zbylých dvanácti přípravných zápasech si Indiáni připsali šest výher a stejný počet porážek. Skalpovali prvoligový Havlíčkův Brod, německý Norimberk, Motor České Budějovice, pražskou Slavii, blízké Karlovy Vary a sestupivší Kladno. Menu s příchutí pelyňku Západočechům naservíroval českobudějovický Motor, Slavia, Karlovy Vary, Norimberk (s těmito celky odehrála Plzeň v přípravě po dvou zápasech), Litvínov, švýcarský Rapperswil a také Bruslaři z Mladé Boleslavi.

Letošní liga z plzeňského pohledu? Zatím nic moc…

V úvodním kole, pro které se v zámoří vžil název „faceoff“, odehráli Indiáni vyrovnané utkání na horkém sparťanském ledě. Západočeši sice vedli po trefě Tomáše Sýkory, avšak druhou třetinu zcela ovládli bojovníci v rudých dresech a díky dvěma brankám beka Marka Ďalogy a gólu Roberta Saboliče nakonec zvítězili 3:1. Druhý zápas proti rozjeté Vervě z Litvínova dovedli Plzeňští do nájezdů, avšak rozhodující penaltu proměnil Robin Hanzl a bonusový bod jel autobusem zpět do Litvínova. O kolo později se škodovka dočkala prvního vítězství, v derby udolala Karlovy Vary 2:1. Ve čtvrtém kole zavítali hokejisté Plzně do pražské O2 Areny, aby poměřili síly s tamní Slavií. Prohráli 2:1 a navíc na 10 zápasů přišli o bijce, rabiáta a kytaristu Ryana Hollwega, jemuž disciplinární komise vyměřila nebývale vysoký trest za brutální zákrok na svého bývalého spoluhráče Tomáše Vlasáka.

Sestavy z posledního kola:

HC Škoda Plzeň: Machovský – Pulpán, Kadlec, Jeřábek, Mozík, Moravčík, Kubka, Boháč – Pletka, Simon, Kratěna (C) – Johnson, Lev, Balej – Hollweg, Sýkora, Dvořák – Beran, Michel, Schleiss.

BK Mladá Boleslav: Rittich – Hruška, Toman, Stříteský, Kučný, Robar, Trška, Čermák – Látal, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Pacovský, Musil, Lenc – Hyka, Vrbata, Květoň.

Statistiky

ČEZ Aréna Plzeň| 21.9.2014 18:15

HC Škoda Plzeň 5. kolo BK Mladá Boleslav
10. místo, 4 body umístění 6. místo, 6 bodů
6:9 skóre 15:13
2:1 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 5:2 (Zlín)
1:3 (Sparta) nejvyšší prohra 3:4 (Pardubice, Litvínov)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
Václav Pletka
Ondřej Kratěna, oba 3 body
nejproduktivnější hráč Michal Broš
David Výborný, oba 6 bodů
Václav Pletka, Ondřej Kratěna, Jozef Balej, Vojtěch Mozík, Dominik Kubalík, Tomáš Sýkora, všichni 1 branka nejlepší střelec Michal Broš, 3 branky
Václav Pletka, Ondřej Kratěna, oba 2 asistence nejlepší nahrávač David Výborný, 5 asistencí
Ondřej Kratěna, +2 nejlepší hráč v +/- Mitja Robar, Dominik Pacovský, oba +3
Ján Sýkora, Jakub Lev, Jozef Balej, všichni -2 nejhorší hráč v +/- Tomáš Hyka, -3
Ryan Hollweg, 52 minut nejtrestanější hráč Dominik Pacovský, 10 minut
Ryan Hollweg, 17 bodů Radegast index Jiří Kučný, 17 bodů
Matěj Machovský 91,21 % úspěšnost brankářů David Rittich 88,98 %
Matěj Machovský 1,96 průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 3,25