BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři jedou do Hradce. Utnou nelichotivé venkovní výsledky?

2. 10. 2014
Autor: Vojtěch Balon
M l. B o l. – Tipsport extraliga začíná nabírat na obrátkách, v pátek 3. října má na programu už své osmé kolo. Mladoboleslavským hokejistům los určil duel s celkem Mountfield Hradec Králové. Lvi působí ve městě pod Bílou věží teprve druhou sezónu, v té loňské – premiérové po stěhování z Českých Budějovic – se po základní části umístili na skvělé páté příčce, ačkoliv je mnozí experti pasovali do role outsiderů. Na stejné pozici se Mountfield nachází v čerstvě rozehrané aktuální sezóně, Bruslaře tak rozhodně nečeká nic lehkého. Úvodní buly bude vhozeno v 18 hodin.

Černý kůň soutěže? Hradec loni příjemně překvapil

Překvapil je slabé slovo – Královéhradečtí totiž byli před sezónou odsouzeni do role jasného outsidera a jednoho z hlavních aspirantů na baráž, fanouškům a hokejovým znalcům však dokonale vytřeli zrak. Podstatnou část sezóny se drželi na druhé příčce, ke konci základní části ale začala jejich forma povážlivě kolísat. Po dvaapadesáti kolech jim zisk rovných devadesáti bodů stačil na páté místo.

V play-off už to z hradeckého pohledu nebyla žádná sláva, avšak dlužno dodat, že Mountfield měl za čtvrtfinálového soupeře zřejmě celek nejtěžšího kalibru: Zlín. Valaši vyřadili Hradec Králové v poměru 4:1 na zápasy a nakonec z cesty odklidili i Třinec a Kometu Brno, aby si suverénně došli pro druhý titul v klubové historii.

Mountfield HK v létě razantně obměnil kádr…

Poslední dvě venkovní utkání dopadla pro Bruslaře neslavně. Dokáží tento fakt prolomit?

… hned 14 hráčů si v létě muselo balit kufry a najít si nové angažmá, naopak na startu přípravy se trenéru Draisaitlovi hlásilo 9 nových posil. Jmenujme si alespoň několik změn v kádru našeho pátečního hostitele. Defenzívu vyztužili dva zkušení beci: útočně laděný Tomáš Slovák z Plzně a buldok Jiří Vašíček z konkurenčních Pardubic. Zajímavým hráčem je bezpochyby Collin Valcourt, teprve jednadvacetiletý 188 centimetrů měřící a 98 kilogramů vážící Kanaďan sní o nejprestižnější lize světa NHL a rozhodl se, že pro jeho rozvoj bude nejlepší ztotožnit se i s evropským, více bruslařsky laděným, hokejem. Z týmu účastníka KHL Slovanu Bratislava přišla zkušenost sama: Roman Kukumberg. Čtyřiatřicetiletý křídelník má za sebou angažmá v Kanadě, Rusku a na Slovensku, další kapitolu do svého bohatého curriculum vitae napíše v Hradci Králové.

Nechtěnými, chcete-li přebytečnými, se na soutoku Labe s Orlicí stali dva veteráni v obraně. Novou práci si musel hledat Tomáš Harant (v současnosti hráč karlovarské Energie) a hlavně extraligový rekordman v počtu startů: František Ptáček. Devětatřicetiletý rutinér jich má na svém kontě už 1146 (posledních 6 už odehrál v dresu Komety Brno, kam v létě přestoupil) a rozhodně nepatří do starého železa – ač byl čerstvě uzdraven po operaci ramene, v letní přípravě si dokonce přidával, z ledu odcházel jako jeden z posledních.

Kariéru po neúspěšném čtvrtfinálovém rendez-vous se Zlínem ukončil tamní rodák Josef Marha, do anglického Nottinghamu se vydal Martin Podlešák. V rámci hostování posílil bek Michael Kolarz druholigové německé Riessersee. Do stejné soutěže zamířil i Jakub Langhammer, jenž nyní rovněž jako hostující hráč působí v Crimmitschau. K našim západním sousedům odešel i další forvard Jakub Marek, letní posila Waldkraiburgu v bavorské regionální lize. Další kmenoví hráči Mountfieldu se rozutekli po tuzemských nižších soutěžích, jedním z nich je i gólman Ondřej Kacetl (Jihlava).

Královéhradecké start ligy zastihl ve slušné formě

Los prvních dvou kol se s Východočechy vůbec nemazlil, úvodní mač letošního ročníku odehrál páteční soupeř Bruslařů ve Vítkovicích, kde zvítězil 5:3. O dva dny později Hradec v domácím prostředí přivítal Spartu, po první třetině svítil na kostce stav 3:1 pro Lvy. V dalších čtyřiceti minutách skóre zůstalo nezměněno, Hradec měl na kontě po dvou kolech plný počet šesti bodů.

Výsledky černočervených začaly kolísat. Ve třetím kole padli královéhradečtí hokejisté 2:1 v Liberci, v dalším zápase vybojovaly důležitou výhru 3:2 v derby s Pardubicemi. Poslední tři utkání skončily vždy výsledkem 2:1 či 1:2 z hradeckého pohledu. Tímto poměrem prohráli Východočeši v Karlových Varech a doma s Litvínovem, v doposud posledním odehraném 7. kole uspěli v Plzni. Největší hrozbou pro defenzívní valy soupeřů je elitní útočná formace ve složení Šimánek – Mertl – Kudrna.

Sestavy z posledního kola

BK Mladá Boleslav: Rittich (33. Valent) – Hruška, Kučný, Stříteský, Trška, Robar, Widmar, Čermák – Pacovský, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Hyka, Musil, Lenc – Květoň, Vrbata, Bárta.

Mountfield HK: Kantor – Frühauf, Slovák, Mikuš, Pláněk, Vašíček, Jank, Piegl – Šimánek, Mertl, Kudrna – Pospíšil, Tvrdík, Dej – Kukumberg, Červený, Skokan – Valcourt, Nedvídek, Beránek – Kopta.

Statistiky

Zimní stadion Hradec Králové | 3.10.2014 18:00

Mountfield HK 4. kolo BK Mladá Boleslav
5. místo, 12 bodů umístění 9. místo, 9 bodů
16:13 skóre 21:25
5:3 (Vítkovice) nejvyšší výhra 5:2 (Zlín)
1:2 (Liberec, Karlovy Vary, Litvínov) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
10,71 % využití přesilových her 18,60 %
3 góly v přesilových hrách 8
0 góly v oslabeních 1
Jaroslav Kudrna, 8 bodů (3+5) nejproduktivnější hráč David Výborný, 8 bodů (1+7)
Tomáš Mertl, 4 branky nejlepší střelec Michal Broš, 4 branky
Jaroslav Kudrna, 5 asistencí nejlepší nahrávač David Výborný, 7 asistencí
Jaroslav Kudrna, +7 nejlepší hráč v +/- Dominik Pacovský, Luka Vidmar
Mitja Robar, všichni +3
Rastislav Dej, -3 nejhorší hráč v +/- Tomáš Hyka
Matěj Stříteský, oba -4
Jiří Vašíček, 20 minut nejtrestanější hráč Jiří Kučný, 16 minut
Jiří Vašíček, 32 bodů Radegast index Jiří Kučný, 31 bodů
Pavel Kantor 92,49 % úspěšnost brankářů David Rittich 87,71 %
Michal Valent 91,43 %
Pavel Kantor 1,87 průměr inkasovaných gólů na zápas David Rittich 3,66
Michal Valent 2,95
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav